Sunday, January 15, 2012

Βιβλιο-νέα


Σαράντα χρόνια και βάλε μετά το θάνατο του Τζιμ Μόρισον και σαράντα παρά κάτι χρόνια από τη διάλυση του συγκροτήματος των Ντορς ο θρύλος τους παραμένει ζωντανός. Γι' αυτό και κάποιοι συγγραφείς επανέρχονται κάθε τόσο σ' αυτούς προσπαθώντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εξηγήσουν το φαινόμενο που υπήρξαν. Ο τελευταίος που το έκανε αυτό είναι ο Greil Marcus που προσέγγισε τους The Doors από μια διαφορετική σκοπιά: αυτή των στίχων και της μουσικής τους. Σαν να μας λέει ότι η τέχνη υποδύεται τη ζωή ή και αντίστροφα.

Ο Michael Connelly, ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, θα γιορτάσει τα είκοσί του χρόνια στο συγγραφικό κουρμπέτι με την κυκλοφορία του 25ου του βιβλίου, στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ο γνωστός ντετέκτιβ Χάρι Μπος. Όπως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, φέρει τον τίτλο The Black Box και αναμένεται να βγει στα ράφια προς το τέλος του χρόνου. Το 2011 ήταν μια καλή χρονιά για τους φίλους του συγγραφέα αφού στη διάρκειά της μας πρόσφερε ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερα βιβλία, αλλά κι επειδή είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την κινηματογραφική μεταφορά του The Lincoln Lawyer. Για να διαβάσετε όλες τις παρουσιάσεις των βιβλίων του που έχω γράψει ακολουθείστε αυτό το σύνδεσμο. Στο τέλος εκείνης της ανάρτησης θα βρείτε ό,τι αναζητείτε...

Ο Guillem Balague, δημοσιογράφος του βρετανικού Skysports, που ειδικεύεται στο ισπανικό ποδόσφαιρο ετοιμάζει τη βιογραφία του καταλανού προπονητή της Μπαρτσελόνα Πεπ Γκουαρδιόλα.

Χάρη στις προσπάθειες ενός τηλεοπτικού διχτύου των ΗΠΑ, του TNT, οι σχέσεις βιβλίου και μικρής οθόνης γίνονται ακόμη στενότερες. Πρόσφατα το κανάλι άρχισε να παράγει τηλεταινίες εμπνευσμένες από βιβλία γνωστών συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους ήταν και μία βασισμένη στο μυθιστόρημα Certain Prey του Τζον Σαντφορντ, στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Μαρκ Χάρμον, ο γνωστός Γκιμπς από τη σειρά NCIS. Δεν θα λέγαμε ότι το αποτέλεσμα άγγιξε την τελειότητα, αλλά για μια τηλεοπτική παραγωγή μικρού προϋπολογισμού, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Η βιοτεχνία του Τζέιμς Πάτερσον, που παράγει το ένα μετά το άλλο τα μπεστ-σέλερ καλά κρατεί. Το νέο του βιβλίο, σε συνεργασία με την Maxine Paetro, φέρει τον τίτλο PRIVATE: #1 Suspect και σκαρφάλωσε μεμιάς στην κορυφή της λίστας των New York Times. Το ακολουθούν το The Girl with the Dragon Tattoo του Στιγκ Λάρσον, το The Help της Kathryn Stockett, το The Girl Who Played with Fire του Λάρσον και πάλι, και το 11/22/63 του Στίβεν Κινγκ. Για να δείτε τον πλήρη κατάλογο κάντε κλικ εδώ...

No comments: