Wednesday, January 25, 2012

Βιβλιο-νέα

Το μυθιστόρημα του Άντριου Μίλλερ Pure τιμήθηκε χθες το βράδυ με το μεγάλο βραβείο Κόστα. Το βιβλίο καταπιάνεται με την καθημερινή ζωή κάποιων ανθρώπων στο προεπαναστατικό Παρίσι. Όπως μαθαίνουμε τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν διχασμένα ανάμεσα σ' αυτό το βιβλίο και στη βιογραφία του ποιητή Έντουαρντ Τόμας, με τίτλο Now All Roads Lead to France, που συνέγραψε ο Μάθιου Χόλλις. Ο νικητής έφυγε από την τελετή 30 χιλιάδες στερλίνες πλουσιότερος.

Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στον αγγλοσαξονικό λογοτεχνικό κόσμο λόγω της ματαίωσης της εμφάνισης του Σαλμάν Ρούσντι στο λογοτεχνικό φεστιβάλ του Τζαϊπούρ στην Ινδία. Η εμφάνιση ματαιώθηκε μετά από απειλές που διατυπώθηκαν κατά του "βλάσφημου" συγγραφέα των Σατανικών Στίχων. Μετά το γεγονός αποφασίστηκε να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά κι εδώ υπήρξε αναβολή αφού η αστυνομία της πόλης εξέφρασε φόβους για εκτεταμένα επεισόδια και πιθανούς θάνατους. Στο τέλος ο Ρούσντι αρκέστηκε να τα χώσει μέσω ανακοίνωσης τόσο στις αρχές της πόλης όσο και στο κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο επιτρέπει στους φανατικούς μουσουλμάνους να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ώστε να μη χάσει ψήφους στις επικείμενες εκλογές. Ωραία τα είπε ο συγγραφέας, από ασφαλή απόσταση. Αλλά αν είναι τόσο γενναίος όσο θέλει να δείχνει ας μιμηθεί το παράδειγμα της Αρούντατι Ρόι, που τα λέει ενώ ζει στην Ινδία και που δέχεται καθημερινά απειλές για τη ζωή της, αφού δεν παύει στιγμή να "πυροβολεί" τη δήθεν μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και να τη θέτει προ των ευθυνών της.

Ένας φαρσέρ κατάφερε να αναστατώσει για δυο μέρες τους λογοτεχνικούς κύκλους του Τουίτερ. Εμφανίστηκε σαν Κόρμακ ΜακΚάρθυ, μάζεψε σε χρόνο μηδέν χιλιάδες ακόλουθους και αντάλλαξε και φιλοφρονήσεις με την Μάργκαρετ Άτγουντ, προτού τον περιλάβει ο εκδοτικός οίκος του καλού συγγραφέα. Ο ΜακΚάρθυ είναι γνωστός για την αντιπάθειά του στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ερημίτης από κούνια και πολλοί θα τον ήθελαν να παραμείνει όπως ακριβώς είναι.

Αφού δεν τα βρίσκουν οι πολιτικοί στην ταλαίπωρη γη της Παλαιστίνης είπαν να κάνουν οι συγγραφείς μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έτσι έφτιαξαν μια ιστοσελίδα που θα φιλοξενεί διηγήματα, ποιήματα, άρθρα κτλ τόσο ισραηλινών όσο και παλαιστινίων συγγραφέων. Μπορείτε να την επισκεφθείτε κάνοντας κλικ εδώ.

No comments: