Saturday, January 7, 2012

Βιβλιο-νέα


Τους τελευταίους μήνες, λόγω καταστάσεων (βλέπε: μόνιμη διαμονή... αλλού) το μπλογκ ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ξένη λογοτεχνία. Το γεγονός αυτό όμως, παραδόξως, αντί να του βγει σε κακό, μάλλον το βοήθησε να βρει νέους αναγνώστες αφού μέσα σε ένα χρόνο οι επισκέψεις τριπλασιάστηκαν. Ωστόσο η ελληνική λογοτεχνία παραμένει στην καρδιά αυτού του αναγνώστη, έτσι θα παρακαλούσα όποιο συγγραφέα θα ήθελε να παρουσιάσω το βιβλίο του να μου το στείλει σε ηλεκτρονική μορφή στο lakisf@gmail.com Συνεχίζοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι τις επόμενες βδομάδες θα αλλάξουν πολλά σ' αυτό το χώρο. Η αρχή γίνεται σήμερα μ' αυτή την πρώτη έκδοση των βιβλιο-νέων, που ασχολείται αποκλειστικά με τις νέες αφίξεις τίτλων στα χέρια μου, αλλά στο πέρασμα του χρόνου θα ετοιμάσω επίσης κάποια αφιερώματα σε συγγραφείς, θα γράψω μερικά λίγο-πολύ εξειδικευμένα άρθρα, ενώ θα ρίξω και αρκετές ματιές στη σχέση βιβλίου και (μικρής και μεγάλης) οθόνης. Πιο κάτω κάνω μία αναφορά σε πέντε βιβλία που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, κάτι που δεν σημαίνει ότι θα τα παρουσιάσω κιόλας. Όλα εξαρτώνται από τον ελεύθερο χρόνο και τα κέφια. Πάμε λοιπόν:

Lars Iyer - Dogma. Ο συγγραφέας γνώρισε πρόσφατα επιτυχία με το μυθιστόρημα Spurious που πήρε διθυραμβικές κριτικές. Οι πρωταγωνιστές λοιπόν εκείνου του βιβλίου συνεχίζουν και εδώ τους καυγάδες τους, διασχίζοντας όμως αυτή τη φορά τη ερημική γη του αμερικανικού νότου. Κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του εκδότη.

Cheikh Hamidou Kane - Ambiguous Adventure. Με τη σύγκρουση των αφρικανικών ισλαμικών αξιών και του δυτικού πολιτισμού ασχολείται το μυθιστόρημα αυτό του σενεγαλέζου συγγραφέα, το οποίο εγκωμιάστηκε επαρκώς από τον "πατέρα" της αφρικανικής λογοτεχνίας, Τσίνουα Ατσέμπε. Κυκλοφορεί στις 3 Μαρτίου. Περισσότερα εδώ.

Ameen Rihani - The Book of Khalid. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο, εξ ου και η επανέκδοση. Το μυθιστόρημα καταπιάνεται με τις αραβο-αμερικανικές σχέσεις, τις θρησκευτικές συγκρούσεις και την εμπειρία της μετανάστευσης στην Αμερική. Η εικονογράφηση είναι του Χαλίλ Γκιμπράν, ο οποίος, τουλάχιστον σύμφωνα με τον εκδότη, εμπνεύστηκε απ' αυτό τη συγγραφή του διάσημου Προφήτη. Κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου. Η συνέχεια εδώ.

Jürgen Fauth - Kino. Το Κίνο είναι η τραγική ιστορία ενός δημιουργού ταινιών βωβού κινηματογράφου στη ναζιστική Γερμανία και των προσπαθειών της εγγονής του για να "καθαρίσει" το όνομά του, αφαιρώντας από αυτό το στίγμα του "συνεργού". Κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου. Ολόκληρη η περίληψη εδώ.

Mike Lawson - House Blood. Ο Μάικ Λόσον είναι ένας συγγραφέας ο οποίος αρέσκεται να χρησιμοποιεί, δικαιολογημένα, στους τίτλους των μυθιστορημάτων του, τη λέξη House. Λέω δικαιολογημένα, αφού ο βασικός του πρωταγωνιστής Joe DeMarco, κινείται ακριβώς σ' αυτό το χώρο. Όχι σε ένα σπίτι, αλλά στους διάδρομους της εξουσίας, στους "οίκους" των βουλευτών στις ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Ο παρόν τόμος ασχολείται με τα παιχνίδια εξουσίας, τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και τα προσωπικά προβλήματα του ήρωα. Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα ρίξτε μια ματιά εδώ. Κυκλοφορεί στις 3 Ιουλίου.

No comments: