Monday, January 30, 2012

David Perry – The Cyclops Conspiracy

Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα θρίλερ που διάβασα τους τελευταίους μήνες. Γραμμένο με κινηματογραφικούς ρυθμούς παρασύρει τον αναγνώστη σε κόσμους φαινομενικά συνηθισμένους, οι οποίοι ωστόσο κρύβουν πίσω τους πολλά μυστικά – μυστικά σκοτεινά και επικίνδυνα, τα οποία μπορούν να θέσουν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων.
     Όλα αρχίζουν όταν πεθαίνει ένας άντρας ονόματι Τόμας Πέτιγκρου. Ο Τόμας είναι ένας φαρμακοποιός παλαιάς κοπής και επιτυχημένος επιχειρηματίας και ο θάνατός του μοιάζει να προκαλεί αφόρητη θλίψη σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Αυτός ωστόσο στέκεται και η αφορμή για να επιστρέψει στην επικράτειά του ο Τζέισον Ρότζερς, κάποιος που θεωρούσε τον μακαρίτη μέντορά του, κι ας κάποτε μια διαφωνία ή μάλλον ένα θλιβερό γεγονός, τους ανάγκασε να πάρουν διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή. Ο Τζέισον φτάνοντας στην κηδεία συναντά την κόρη του Τόμας, Κρίσι, παλιά του ερωμένη, και ξυπνούν μέσα του πολλές αναμνήσεις. Ωστόσο συμβαίνει και κάτι άλλο, πολύ παράξενο, που εκείνη τη στιγμή αυτός δεν αντιλαμβάνεται ως τέτοιο: Η Λίλι Ζανς, διευθύντρια τώρα του φαρμακείου του Τόμας, του προσφέρει δουλειά, και εκείνος χωρίς καλά καλά να το σκεφτεί την αποδέχεται. Σκέφτεται πώς έτσι κι αλλιώς χρειάζεται μια αλλαγή, αλλά και ότι χάρη στη νέα του θέση θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί και πάλι στον κύκλο της Κρίσι.
     Στην αρχή όλα πάνε καλά. Η νέα δουλειά του αρέσει, οι σχέσεις του με την κοπέλα πάνε από το καλό στο καλύτερο, ενώ μοιάζει κιόλας να γίνεται το αντικείμενο της λατρείας μιας πανέμορφης γιατρού, της Τζασμίν. Όπως όμως λέει κι ο (θυμο)σοφός λαός: πίσω έχει η γάτα την ουρά. Έτσι προτού περάσει και πολύς καιρός ο Τζέισον θ’ ανακαλύψει ότι κάτι δεν πάει καλά, ή μάλλον βρωμάει πολύ, στον αγγελικά πλασμένο κόσμο του. Πρώτα θα αντιληφθεί ότι υπάρχει μια ανωμαλία σε ό,τι αφορά κάποιες από τις συνταγές, μετά θα βρει τυχαία κάποιες κάμερες στρατηγικά τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του φαρμακείου, ενώ θ’ αρχίσει να διακρίνει κιόλας κάποιες κρυμμένες αλήθειες στα λόγια και στις σιωπές των ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν. Σύντομα επίσης θ’ αντιληφθεί ότι κανείς δεν είναι στ’ αλήθεια αυτός που λέει. Καθώς το ένα γεγονός θ’ ακολουθεί το άλλο και η δράση θα κορυφώνεται, ο Τζέισον και η Κρίσι, θα βρουν τους εαυτούς τους στο επίκεντρο μιας δίνης και στις παρυφές μιας συνομωσίας, που απειλεί να τινάξει τον κόσμο τους, και όχι μόνο, στον αέρα. Ποια είναι τα μυστικά που κρύβονται στα σκοτεινά ντουλάπια αυτής της ιστορίας; Ποιοι είναι στ’ αλήθεια αυτοί που κινούν τα νήματα; Και σε ποιον μπορούν να στραφούν για βοήθεια; Ποιον θα μπορούσαν άραγε να εμπιστευτούν;
     Εδώ έχουμε για μια ακόμη φορά μια ιστορία όπου συνηθισμένοι άνθρωποι μπλέκονται σε ασυνήθιστες καταστάσεις και ανακαλύπτουν μέσα τους την αναγκαία ψυχική δύναμη για να αντεπεξέλθουν. Στο δεύτερο μισό του βιβλίου η δράση είναι καταιγιστική, σε σημείο που να θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο, κάτι που ωστόσο προσθέτει κάτι αντί να αφαιρεί από την αναγνωστική απόλαυση. Αν είναι κάτι στο οποίο το παρακάνει ο συγγραφέας είναι στις μεταφορές, αλλά τι να κάνουμε: κανείς δεν είναι τέλειος. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι αυτό είναι μόλις το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που στο επάγγελμα είναι φαρμακοποιός.
     Αυστηρά για αναγνώστες βιβλίων θρίλερ.
     Κυκλοφορεί αύριο.

No comments: