Friday, January 20, 2012

Τα βιβλία στη μεγάλη οθόνη το 2012


Η σχέση βιβλίου και μεγάλης οθόνης θα συνεχίσει να είναι στενή και φέτος, αλλά ίσως όχι τόσο στενή όσο τα προηγούμενα χρόνια, αφού τόσο οι συγγραφείς όσο και οι σεναριογράφοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη μικρή οθόνη. Θυμάμαι ότι σε μια συνέντευξή του στις Κεραίες της Εποχής μας ο Κάρλος Ρουΐθ Θαφόν είπε στους εμβρόντητους «ανακριτές» του ότι οι καλύτεροι συγγραφείς της εποχής μας βρίσκονται στο Χόλυγουντ. Αυτοί που συμφωνούν μαζί του είναι πολλοί και το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ανατρέξει σε τηλεοπτικές σειρές όπως το The Wire, Justified, Grimm, Treme, The Sopranos και άλλες για να πειστεί για του λόγου το αληθές. Κι ας μην ξεχνάμε τη μεταφορά στη μικρή οθόνη του A Game of Thrones. Ωστόσο με τα πιο πάνω θα ασχοληθώ σε κάποια μελλοντική ανάρτηση. Εδώ θα αρκεστώ σε μια αναφορά στα βιβλία που θα βρουν (ή βρήκαν ήδη) το δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη στη διάρκεια του 2012. Κάντε κλικ στους τίτλους για να μάθετε περισσότερα πράγματα για τις ταινίες και στα ονόματα των συγγραφέων αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε τα βιβλία τους ή για να τα κατεβάσετε δωρεάν (στα αγγλικά φυσικά) στις περιπτώσεις που τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει. Πάμε λοιπόν:

War Horse του Michael Morpurgo, σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρωταγωνιστούν οι: Jeremy Irvine, Emily Watson και David Thewlis. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε λίγο πριν το τέλος του 2011.

Coriolanus του William Shakespeare, σε σκηνοθεσία του Ralph Fiennes. Πρωταγωνιστούν οι: Ralph Fiennes, Gerald Butler και Vanessa Redgrave. Βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους σε ΗΠΑ, Βρετανία και αλλού.

Extremely Loud and Incredibly Close του Jonathan Safran Foer, σε σκηνοθεσία Stephen Daltry. Πρωταγωνιστούν οι: Thomas Horn, Tom Hanks και Sandra Bullock. Βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους στις ΗΠΑ.

The Woman in Black της Susan Hill, σε σκηνοθεσία James Watkins. Πρωταγωνιστούν οι: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Jane McTeer και Ciaran Hinds. Κυκλοφορεί στις 3 του Φλεβάρη.

Bel Ami του Guy de Maupassant, σε σκηνοθεσία των Declan Donnellan και Nick Ormerod. Πρωταγωνιστούν οι: Uma Thurman, Christina Ricci και Robert Pattinson. Στους κινηματογράφους στις 2 Μαρτίου.

The Hunger Games της Suzanne Collins, σε σκηνοθεσία του Garry Ross. Πρωταγωνιστούν οι: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson και Liam Hemsworth. Αρχίζει να προβάλλεται από τις 23 Μαρτίου.

Anna Karenina του Leo Tolstoy, σε σκηνοθεσία του Joe Wright. Πρωταγωνιστούν οι: Keira Knightley, Emily Watson και Jude Law. Κυκλοφορεί τον Αύγουστο.

On the Road του Jack Kerouac, σε σκηνοθεσία του Walter Salles. Πρωταγωνιστούν οι: Garret Hedlund, Sam Riley και Kristen Steward. Στις οθόνες το Νοέμβριο.

Life of Pi του Yann Martel, σε σκηνοθεσία του Ανγκ Λι. Πρωταγωνιστούν οι: Suraj Sharma, Irrfan Khan και Tobey Maguire. Κυκλοφορεί το Δεκέμβριο.

The Great Gatsby του F. Scott Fitzgerald, σε σκηνοθεσία του Μπαζ Λούρμαν. Πρωταγωνιστούν οι: Leonardo DiCaprio και Carey Mulligan. Καταφθάνει στη μεγάλη οθόνη τα Χριστούγεννα.

The Hobbit του J.R.R. Tolkien, σε σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον. Πρωταγωνιστούν οι: Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom, Elijah Wood, Cate Blanchett και άλλα χόμπιτ και ξωτικά που πήραν ελεύθερη μεταγραφή από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στους κινηματογράφους στις 14 Δεκεμβρίου.

Λογικά αυτές δεν θα είναι οι μοναδικές μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη φέτος, αλλά προς το παρόν μοναχά γι’ αυτές γνωρίζω. Για ό,τι άλλο προκύψει θα σας ενημερώσω.

No comments: