Monday, October 31, 2011

Mary Glickman – One More River

Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα βιβλία τα οποία πρέπει να διαβάζει κανείς σιγά σιγά, με το πάσο του, για να τα απολαμβάνει. Η πρόζα του είναι τόσο πλούσια, τόσο όμορφη, που κυλά σαν γαλήνιο ρυάκι και όχι σαν τα άγρια νερά του Μισσισσιππή, όπου διαδραματίζεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας. Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας έναν προφορικό σχεδόν τρόπο αφήγησης, μας ταξιδεύει μέσω της ιστορίας της στο παρελθόν του αμερικανικού νότου, ένα παρελθόν που μυρίζει θάνατο, αλλά και αλλαγή, ένα παρελθόν γεμάτο διαμάχες και έρωτα, αγώνες για την επιβίωση, αλλά και για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, και διαψευσμένα όνειρα.
     Ο βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο Μίκι Μο, ένας νεαρός εβραίος που στα 1962 γνωρίζει και ερωτεύεται μια πανέμορφη κοπέλα που ακούει στο όνομα Λόρα Ανν, την οποία είναι αποφασισμένος να κάνει γυναίκα του. Αλλά, όσο κι αν το θέλει και εκείνη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αφού οι γονείς της δεν της δίνουν την ευχή τους, λόγω της κατά κάποιο λόγο άγνωστης καταγωγής του πατέρα του. Ο τελευταίος, ο Μπέρναρντ, αποτελούσε από πάντα ένα μεγάλο μυστήριο για την πόλη του Γκίλφορντ, όπου κατέφθασε κάποια μέρα φορτωμένος με χρυσάφι, κι αποφασισμένος να εγκατασταθεί και να φτιάξει οικογένεια εκεί. Κανείς, ή σχεδόν κανείς, δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτόν, για το από πού κρατούσε η σκούφια του και πώς απέκτησε τα χρήματά του, έτσι την οικογένειά του, ακόμη και μετά το θάνατό του, την έβλεπαν πάντα όλοι με καχυποψία.
     Ποιος ήταν λοιπόν ο Μπέρναρντ; Από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε μέχρι εκεί; Τι έγινε και βρέθηκε έτσι στα ξαφνικά παντρεμένος με την όμορφη Μπίτι, την οποία ερωτεύτηκε επειδή ήταν όλα όσα δεν ήταν εκείνος; Ποια ήταν η σχέση του με το νέγρο Φαλακρό Χόρας και με την τεράστια, κυριολεκτικά, αδελφή του Ορόρα Μέι; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τον Μίκι Μο, και είναι σίγουρος ότι αν βρει τις απαντήσεις που αναζητεί σ’ αυτά τότε θα λυθούν και όλα τα προβλήματά του. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να τα παρατήσει όλα για αρκετό καιρό και να επιδοθεί σ’ ένα προσωπικό ταξίδι αναζήτησης στο άγνωστο χθες.
     Η συγγραφέας, μέσω της αφήγησης, μας ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο και μας αφηγείται τις ιστορίες δύο αντρών: του Μπέρναρντ, που εγκατέλειψε από τα δεκατρία του χρόνια το σπίτι του, πιάνοντας δουλειά αρχικά σ’ ένα ποταμόπλοιο και στη συνέχεια από δω κι από κει, περιφερόμενος απ’ άκρη σ’ άκρη κατά μήκος του Μισσισσιππή, προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει το πεπρωμένο του, και του Μίκι Μο, ενός νεαρού που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα ώστε να δεθεί με τα δεσμά του γάμου με την αγαπημένη του. Και των δύο τα ταξίδια είναι μεγάλα και ριψοκίνδυνα. Και τα δύο διαδραματίζονται σε καιρούς μεταιχμιακούς και σε τόπους άγνοιας και προκαταλήψεων. Οι διαδρομές που ακολουθούν είναι παράλληλες και πού και πού μοιάζουν να συγκλίνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας -εκτός σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία- είναι διαφορετικές, αφού ο ένας ξοδεύει μια ζωή προσπαθώντας να φτιάξει το μύθο του, ενώ ο άλλος απλά προσπαθεί ν’ αποκτήσει το δικαίωμα να ζήσει το δικό του.
     Γύρω από τους δυο τους περιφέρονται διάφοροι άλλοι χαρακτήρες, που λειτουργούν ευεργετικά για το μύθο. Όλοι τους έχουν τις χάρες και τα ελαττώματά τους, όλοι προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν τη θέση τους σ’ αυτή τη γη. Και όλοι τους χαρίζουν περισσότερο χρώμα σε μια μελωδική σχεδόν αφήγηση.
     Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό, το οποίο συχνά πυκνά θυμίζει μπλουζ τραγούδι και που αξίζει να διαβαστεί από κάθε φίλο της καλής λογοτεχνίας.

2 comments:

Elpiniki said...

Δεν το εχω διαβασει, αλλα με την περιγραφη σου με εβαλες σε σκεψεις να το παρω αμεσως!

lakis said...

Ελπινίκη, αν σου αρέσει η λογοτεχνική γραφή σίγουρα θα σου αρέσει αυτό το βιβλίο. Ο τρόπος που περιγράφει η συγγραφέας τα πάντα είναι εξαιρετικός. Καλή σου μέρα