Wednesday, June 15, 2011

Harlan Coben – Live Wire

Αγορά από το Book Depository


Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που διάβασα κάποιο μυθιστόρημα του Χάρλαν Κόμπεν, αλλά ακόμη θυμάμαι τον αγαπημένο του ήρωα, τον ατζέντη Μάιρον Μπολιτάρ, που τον περισσότερό του χρόνο τον ξοδεύει υποδυόμενος τον ντετέκτιβ.
     Σ’ αυτό το μυθιστόρημα ο Μάιρον θα μπει σε μεγάλους μπελάδες, όταν θα αναλάβει να βοηθήσει μια πελάτη του, την πρώην τενίστρια και νυν ιδιοκτήτρια ακαδημίας τένις, Σουζ (Suzze) Τ. να φτιάξει τα πράγματα στη ζωή της. Η τελευταία είναι έγκυος και πατέρας του παιδιού είναι ο επίσης πελάτης του Μάιρον, μουσικός Λέξ Ράιντερ, ή τουλάχιστον έτσι λέει αυτή, αφού κάποιος έχει διαφορετική γνώμη την οποία και αναρτά στο προφίλ της στο φέισμπουκ. Ο Λεξ, που τη διαβάζει, εξαφανίζεται ξαφνικά από προσώπου γης και τώρα ο καλός ατζέντης καλείται να ανακαλύψει πού βρίσκεται, αλλά και το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την ανάρτηση. Με τη βοήθεια της συνέταιρού του, Εσπεράντζα, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να κάνει το πρώτο, κι ας χάσει τ’ αχνάρια του άντρα στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση όμως, κάθε άλλο παρά απλή θα αποδειχτεί, αφού το άτομο που έκανε το κακόβουλο σχόλιο είναι η γυναίκα του αδελφού του, Κίτι, την οποία είχε να συναντήσει δεκάξι χρόνια.
     Όταν τη βλέπει, έστω κι από μακριά και για μια μόνο στιγμή, σ’ ένα κλαμπ, αναστατώνεται και μέσα του γεννιούνται πολλά ερωτήματα: Πότε επέστρεψε στην χώρα και στην πόλη; Τι έψαχνε εκεί; Και πού ήταν ο αδελφός του; Είχε μήπως κυλήσει και πάλι στα ναρκωτικά; Η τυχαία αυτή συνάντηση ξυπνά μέσα του παλιούς εφιάλτες, μνήμες πικρές, και με το πείσμα που τον διακρίνει, θέλει να μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει. Ωστόσο, αρχικά τουλάχιστον, δεν θα τα καταφέρει, αφού με τη βοήθεια των μπράβων του κλαμπ, η Κίτι θα καταφέρει κι αυτή, όπως κι ο Λεξ, να του ξεφύγει.
     Όσο περισσότερο ψάχνει τις δύο υποθέσεις ο Μάιρον, τόσο περισσότερο περιπλέκονται τα πράγματα. Κτυπάει πόρτες που δεν ανοίγουν, θέτει ερωτήματα που δεν παίρνουν τις απαντήσεις τους, οδηγείται από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Κάτι που ξεκινά σαν μια απλή έρευνα, καταλήγει σ’ ένα θρίλερ καταδίωξης, που οδηγεί σε πολλές ανατροπές και το οποίο βγάζει πολλά μυστικά και ψέματα στην επιφάνεια. Ο Μάιρον, θύμα και θύτης την ίδια ώρα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, θα συγκρουστεί για μια ακόμη φορά με τη νύφη του, θα τα βάλει με όλους και με όλα ώστε η αλήθεια, η όποια αλήθεια να βγει στο φως. Στη διάρκεια της διαδρομής θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μπράβους, μπάτσους, έμπορους ναρκωτικών και τα τσιράκια τους, και για να τα φέρει βόλτα θα επιστρατεύσει τους φίλους του: Την Εσπεράντζα, την υπερμεγέθη γραμματέα του Μπιγκ Σίντι (που με το κεφάλι κατεβασμένο και τους ώμους κυρτούς μοιάζει με Βολκσβάγκεν Μπιτλ) και τον Γουίν, έναν σωματώδη εκατομμυριούχο επιχειρηματία, που του αρέσει να μπλέκεται σε καυγάδες και να πυροβολεί, και ο οποίος αυτή την εποχή διατηρεί ερωτικές σχέσεις με δύο ασιάτισσες αεροσυνοδούς, τις Γιου και Μι!
     Αυτό το βιβλίο διαβάζεται άνετα σε μια καθισιά, αφού ο συγγραφέας κρατάει με επιδεξιότητα το ενδιαφέρον ζωντανό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, κάνει τον αναγνώστη πολλές φορές να ξεκαρδιστεί με τα αστεία του, ενώ σε μια ιστορία σκληρή όπως κι αυτή, κατορθώνει να ενσωματώσει και κάποια στοιχεία έρωτα, αλλά και πραγματικής ανθρωπιάς. Και δεν χαρίζεται στον ήρωά του. Τού ρίχνει όταν και όπου χρειάζεται τα χαστούκια που του αξίζουν. Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της.


Διαβάστε ακόμη: The Final Detail

No comments: