Monday, June 27, 2011

Charlaine Harris – Dead Reckoning

Αγορά από το Book Depository

Το βιβλίο το διάβασα περισσότερο από περιέργεια παρά από ενδιαφέρον, μια και πρωταγωνίστριά του είναι η Sookie Stackhouse, γνωστή από την πλέον επιτυχημένη και ήδη καλτ σειρά για βρικόλακες, True Blood, τα νέα επεισόδια της οποίας άρχισαν να προβάλλονται από χθες στις ΗΠΑ. Λέω από περιέργεια, αφού -με εξαίρεση τον Κόμη Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ- δεν θα έλεγα ότι είμαι οπαδός του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας.
     Όπως και νάχει, σ’ αυτό το βιβλίο συναντάμε τη Σούκι, που έχει πια ανακαλύψει ότι είναι κατά το 1/8 νεράιδα, να ζει με τον αδελφό του παππού της, που μοιάζει πολύ με τον δικό της αδελφό Τζέισον, και τον ξάδελφο Κλοντ, που είναι πολύ περισσότερο… νεράιδοι από την ίδια. Η συμβίωσή τους δεν είναι και τόσο αρμονική. Ο Κλοντ της τη σπάει συχνά πυκνά, ενώ και ο θείος Ντέρμοντ δεν κάνει και πολλά για να διορθώσει την κατάσταση. Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σπίτι δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που την περιμένουν στη δουλειά, καθώς κάποιοι προσπαθούν δυο φορές να τη σκοτώσουν, ενώ και ο καλός φίλος και αφεντικό της, Σαμ, που είναι shape shifter (κάποιος δηλαδή που μπορεί και αλλάζει μορφές) αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη δουλειά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διορίζεται αντιβασιλέας των βρικολάκων στην περιοχή όπου ζει, ο Βίκτορ, θανάσιμος εχθρός του νέου της φίλου, του Έρικ. Ο Βίκτορ μοιάζει αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προκαλέσει τον τελευταίο, ώστε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους, τον οποίο είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει. Ο Έρικ, αυτό το γνωρίζει πολύ καλά, οπότε θ’ αναγκαστεί με τη βοήθεια της Σούκι, ν’ αναζητήσει σύμμαχους ώστε να καταφέρει αυτός το πρώτο χτύπημα. Ανάμεσα σ’ αυτούς θα είναι και ο πρώην φίλος της, Μπιλ.
     Στο μεταξύ στην πόλη του Μπον Τεμπ πολλά πράγματα θα αρχίζουν να αλλάζουν καθώς θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες ποικιλίες πλασμάτων. Νέες για τη Σούκι δηλαδή: καλικάντζαροι, ξωτικά και διάφορα άλλα και… αμετάφραστα.
     Κάθε μέρα επιφυλάσσει και μια νέα έκπληξη για την κοπέλα, που μετά από τα όσα έχει τραβήξει μοιάζει να μη φοβάται πλέον τίποτα. Με το καθιερωμένο πια, από την τηλεοπτική σειρά, κουλ και εξοργισμένο ύφος της, ταξιδεύει από το ένα μέρος στο άλλο, προσπαθεί να κάνει το καλό, βάζει σε τάξη τους φίλους της όταν παρεκτρέπονται και είναι φοβερά ερωτευμένη με τον Έρικ, που εκτός για εκείνη δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για άλλον κανένα.
     Μερικά στιγμιότυπα είναι ξεκαρδιστικά, κάποια δραματικά, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα είναι διασκεδαστικά. Η συγγραφέας θέλει να προσφέρει ψυχαγωγία και τίποτα περισσότερο και το καταφέρνει μια χαρά. Τώρα, αν μας ρωτούσατε κατά πόσο προτιμούμε την τηλεοπτική σειρά ή το βιβλίο, θα σας απαντούσαμε δίχως δισταγμό την πρώτη. Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω απ’ αυτή βρίσκεται ο δημιουργός του Six Feet Under, μιας από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Ας μην ξεχνάμε όμως επίσης ότι χωρίς τα βιβλία δεν θα υπήρχε η Σούκι, και χωρίς τη Σούκι δεν θα υπήρχε σειρά, οπότε σε τελική ανάλυση το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο.
     Αυτό είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα και το οποίο μάλλον θα ικανοποιήσει τους φαν του είδους. Οι υπόλοιποι ας διαβάσουν κάτι που βρίσκεται πιο κοντά στη δική τους ιδιοσυγκρασία.

5 comments:

Texnis Genesis said...
This comment has been removed by the author.
Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Αγαπημένη σειρά βιβλίων αλλά εγώ είμαι και μεγάλη fan του είδους! Περιμένω με αγωνία το νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσσει μεταφρασμένο από βδομάδα!

Anonymous said...

To Dead Reckoning einai to 11o vivlio tis seiras an den kanw lathos. etsi an ksekinises apo edw, exases nomizw polla episodeia kai polla apo to xtisimo twn xaraktikrwn. Proswpika ksekinisa na diavazw ta vivlia otan teleiwsa to prwto season tis seiras me tin opoia imoun ksetrelameni. Molis diavasa to prwto vivlio eipa oti i seira den exei ypothesi mprosta sto vivlio. Ennoeitai omws, oti meta apo ta prwta 5-6 vivlia, kapou i empnefsi xanetai kai to grapsimo einai ligo poly mia epanalipsi, etsi apo oli ti seira, diavases ena apo ta ligotero endiaferonta vivlia tis Harris. Ta prwta 3 einai teleia, an exeis oreksi kai wra sou sinistw na tous rikseis mia matia :-)

lakis said...

Καλημέρα Γιώτα. Θα κυκλοφορήσει τόσο σύντομα το νέο βιβλίο στα ελληνικά; Μπράβο. Δεν πάει καιρός που βγήκε στις ΗΠΑ.

Κέικ: Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και τις παρατηρήσεις. Αν βρω το χρόνο φυσικά και θα ρίξω μια ματιά στα πρώτα βιβλία της σειράς. Προς το παρόν όμως με περιμένουν τόσα πολλά, ώστε θα χρειαστεί να μείνουν για μια εποχή στην αναμονή.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Λάκη, τώρα είναι να κυκλοφορήσει το 8ο βιβλίο αλλά ο Φανταστικός Κόσμος είναι πολύ συνεπείς ανάμεσα στις συνέχειες. Μεσολαβεί πάντα διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, σε αντίθεση με τους περισσότερους εκδοτικούς που αλλάζουν συνέχεια τις ημερομηνίες τους.