Friday, May 27, 2011

Rick Riordan – The Lost Hero

 Αγορά από το Book Depository
Αυτός είναι ο πρώτος τόμος μιας νέας σειράς μυθιστορημάτων του Ρικ Ριόρνταν, που είναι βασισμένα στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία και φέρουν το γενικό τίτλο «Οι ήρωες του Ολύμπου».
     Στο ανά χείρας μυθιστόρημα οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις: ο Τζέισον, η Πάιπερ και ο Λίο. Όλα αρχίζουν όταν ο Τζέισον ξυπνά μέσα σ’ ένα λεωφορείο, για να ανακαλύψει με τρόμο ότι δεν έχει ιδέα ποιος είναι, πώς βρέθηκε εκεί και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω του. Η αμνησία του είναι πλήρης και οι φίλοι του αρχικά πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύει. Όπως θα αποδειχτεί όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, αφού σύντομα η ζωή τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή. Φτάνοντας στον προορισμό τους, ένα μουσείο στην ερημιά, θα δεχτούν επίθεση από κάποια μοχθηρά πνεύματα του ανέμου, και από τη μια στιγμή στην άλλη θ’ ανακαλύψουν κάποια συνταρακτικά μυστικά για τους εαυτούς τους. Ότι δηλαδή είναι παιδιά κάποιων θεών και μάλλον έχουν να δώσουν μια μεγάλη μάχη για την επιβίωσή τους.
     Φτάνοντας στην κατασκήνωση των ημίαιμων, όπως θα τους μεταφέρει με ένα άρμα μια ομάδα διάσωσης, θα βρεθούν σ’ έναν κόσμο που δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν. Σ’ έναν κόσμο που θυμίζει όνειρο κι εφιάλτη μαζί, αφού θα τους ανοίξει τα μάτια σ’ αλήθειες πικρές και θα τους αποκαλύψει ότι οι μέχρι τώρα ζωές τους δεν ήταν παρά μια προετοιμασία γι’ αυτές που θα ακολουθούσαν.
     Στην αρχή τα έχουν και οι τρεις χαμένα και πιο πολύ απ’ όλους ο Τζέισον, γιος του Δία, αφού εκείνος κάπου μέσα του βαθιά γνωρίζει ότι ορθώς είναι εκεί, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί. Νιώθει κάποια σύνδεση μ’ αυτό το μέρος, κι ας μην τον βοηθούν οι αναμνήσεις του να αντιληφθεί από πού πηγάζει αυτή η πεποίθηση. Λίγο εκτός τόπου και χρόνου νιώθει κι η Πάιπερ, ένα κορίτσι όλο πείσμα, κόρη όπως θα αποδειχτεί της Αφροδίτης,  που μαθαίνει ότι η σχέση της με τον Τζέισον δεν ήταν παρά μία ψευδαίσθηση, η οποία όμως κρύβει κι ένα φοβερό μυστικό. Ο Λίο μάλλον είναι ο πιο τυχερός, κι ας είχε την πιο σκληρή ζωή απ’ όλους, αφού νιώθει απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή ευπρόσδεκτος εκεί, αφού τον «διεκδικεί» σαν γιο του ο Ήφαιστος, κάτι που στο μυαλό του εξηγεί πολλά.
     Οι τρεις τους, καθώς μαθαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα για το ποιοι στ’ αλήθεια είναι και για τους γονείς τους, θα αντιληφθούν ότι αποτελεί χρέος τους να φέρουν εις πέρας την πιο επικίνδυνη αποστολή: να σώσουν τη γη από την απόλυτη καταστροφή, να σώσουν δηλαδή τη γη από τη… γη, ή μάλλον τη Γαία, αφού αυτή είναι ο προαιώνιος εχθρός, που αρχίζει να ξυπνά σιγά σιγά και να διεκδικεί την κυριαρχία του κόσμου. Για να το κάνουν όμως αυτό πρέπει πρώτα να απελευθερώσουν την Ήρα, την οποία κάποιοι κρατούν φυλακισμένη σ’ ένα άγνωστο μέρος, αφού χωρίς τη βοήθειά της αποκλείεται να τα καταφέρουν.
     Η περιπέτεια λοιπόν αρχίζει. Μια περιπέτεια που θα ταξιδέψει όμορφα τον αναγνώστη στα μονοπάτια της μυθολογίας και θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιους από τους πιο γνωστούς της χαρακτήρες: τη Μήδεια, τον βασιλιά Μίδα, και διάφορους θεούς και ημίθεους, γεμάτους κακίες, μικροπρέπειες και ελαττώματα, αλλά και με διάφορα φανταστικά όντα (ξεχωρίζουμε τον μηχανικό δράκο Φαιστό, του οποίου το όνομα στα λατινικά σημαίνει Ευτυχισμένος). Η δράση είναι σε αρκετά σημεία καταιγιστική, αλλά δεν λείπει ούτε το χιούμορ, αφού κάποιοι από τους αθανάτους, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη νέα εποχή, κάνουν διάφορα κουφά: π.χ. ο Αίολος ειδικεύεται στο να λέει τα δελτία καιρού στην τηλεόραση ανά δώδεκα λεπτά, ενώ κι ο πολέμαρχος της κακιάς ώρας, σάτυρος Χετζ, βγάζει με τα καμώματά του αρκετό γέλιο.
     Μια καλογραμμένη ιστορία που μπορεί να χαρίσει λίγες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης στον καθένα.

10 comments:

Magia da Inês said...

Olá, amigo!

Passei para conhecer o seu blog.

Esse livro, O Herói Perdido, parece ser muito interessante e cheios de emoções.

Bom fim de semana!
Beijinhos.

°º♫
°º✿Brasil
º° ✿♥ ♫° ·.

lakis said...

Ele realmente é. Obrigado pela visita

SomeoneInSuncity said...

Η Καλυτερη σειρα βιβλιων!!!

Anonymous said...

Δεν εχει μεταφραστει ακομα ετσι;

Unknown said...

ποτε θα βγει στα ελληνικα

Unknown said...

παιδεια ποτε θα κυκλωφορειση στα βιβλιωπολεια δεν μπορω να περιμενο αλλο αφου το πρωτο βιβλιο εκδωθηκε στην αμερικη το 2010 ποτε θα εμφανιστει εδω

lakis said...

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα πότε θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το βιβλίο.

Μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες από τον έλληνα εκδότη. Ίσως να αναφέρει κάτι στην ιστοσελίδα του. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

Γιώργος said...

Μήπως ξέρει κάποιος γιατί δεν εκδόθηκαν; Θα το διαβάσω μάλλον στα αγγλικά, αλλά δεν είναι το ίδιο ...☹️☹️

Γιώργος said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Ακόμα δεν έχουμε κανένα νέο έ; Μάλλον δεν θα μεταφερθεί στα ελληνικά όπως και η σειρά με την Σκανδιναβική μυθολογία Κριμα!!!