Monday, May 30, 2011

Neil Gaiman – Coraline


Αγορά από το Book Depository

Ένα από τα παλαιότερα και πλέον επιτυχημένα βιβλία του καλού συγγραφέα είναι το Κόραλαϊν (και όχι Κοραλίν όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά). Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που ακούει στο πιο πάνω όνομα, μια ιστορία κάπως σκληρή, αλλά γεμάτη περιπέτειες και μεγάλες συγκινήσεις.
     Όλα αρχίζουν όταν η Κόραλαϊν μετακομίζει με την οικογένειά της σ’ ένα νέο σπίτι. Το κορίτσι, περίεργο από τη φύση του και υπερενεργητικό, αποφασίζει μεμιάς να εξερευνήσει τη νέα της γειτονιά. Γνωρίζει λοιπόν τους νέους γείτονες και τις γειτόνισσες, τον τρελό γέρο που ζει από πάνω δηλαδή και δύο ηλικιωμένες αρτίστες και ξοδεύει αρκετές ημέρες μαθαίνοντας όλα τα μυστικά του κήπου και της γύρω περιοχής. Σπεύδει επίσης ν’ ανακαλύψει ένα πηγάδι, που της λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο, ώστε να ξέρει πώς να το αποφύγει μετά.
     Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η Κόραλαϊν είναι ένα κορίτσι ξεχωριστό, αφού εκτός απ’ αυτά που κάνει βλέπει κιόλας παράξενα όνειρα, τα οποία διακόπτουν διαφημίσεις, ενώ δεν μπορεί παρά να απορεί με την αδυναμία των μεγάλων να μιλήσουν λογικά.
     Η ζωή της αλλάζει ωστόσο συνταρακτικά όταν ανοίγει μια πόρτα που, μέσω ενός σκοτεινού διαδρόμου, την οδηγεί σ’ ένα παράλληλο κόσμο, ο οποίος όμως μοιάζει ακριβώς ο ίδιος με το δικό της. Εκεί γνωρίζει τους άλλους της γονείς, που έχουν σαν μάτια μαύρα κουμπιά, αλλά κι ένα γάτο ο οποίος της αποκαλύπτει ότι οι γάτοι δεν έχουν ονόματα αφού ξέρουν ποιοι είναι. Αυτές οι ανακαλύψεις, όπως θα ανέμενε κανείς, την ενθουσιάζουν και για λίγο νιώθει σαν μια εξερευνήτρια που διασχίζει ένα ομιχλώδες τοπίο, το οποίο ένιωθε σαν να μην υπήρχε. Η ευδαιμονία της όμως δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα αντιληφθεί ότι η άλλη της μάνα, δεν μοιάζει καθόλου με την κανονική. Πολύ φοβάται κιόλας ότι καθόλου δεν την αγαπά, ενώ πού και πού την τρομάζει. Κι εκεί που πίστευε ότι πήγαινε ένα ταξίδι στο όνειρο, βρήκε τον εαυτό της μέσα σ’ ένα εφιάλτη. Ας είναι καλά ο φίλος της, ο μαύρος γάτος, που κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει.
     Η Κόραλαϊν πιστεύει πια ότι είναι καταδικασμένη να δυστυχήσει, αφού όσο και να το θέλει δεν μπορεί να αντισταθεί στην άλλη της μητέρα. Το μόνο που δεν γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι το μοναδικό της θύμα. Όταν το μάθει, τότε θα πεισμώσει, και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποδώσει δικαιοσύνη και να απελευθερώσει από τα δεσμά τους τρεις ψυχές. Νιώθει σίγουρη ότι θα τα καταφέρει, αφού όπως της είπε κάποιος, έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται: τύχη, σοφία και κουράγιο.
     Ένα ακόμη απολαυστικό βιβλίο από ένα καταπληκτικό συγγραφέα. Η Κόραλαϊν είναι ένας καλά χαρτογραφημένος χαρακτήρας, που με τα λάθη του και τα σωστά του, χαράζει απαλά και όμορφα τα μονοπάτια του στις μνήμες και τις ψυχές των αναγνωστών. Αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

No comments: