Tuesday, August 9, 2011

Lev Grossman – The Magician King

Αγορά από το Book Depository

Αυτή είναι η συνέχεια του μυθιστορήματος The Magicians που κυκλοφόρησε το 2009 σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία και αποσπώντας θετικά σχόλια τόσο από το κοινό όσο και από τους επαγγελματίες κριτικούς.
     Σ’ αυτό τον τόμο, που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ, συναντάμε τους πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου στη γη της Φίλορι, μια άλλη γη, την οποία και διοικούν. Ο Κουέντιν, ο Έλιοτ, η Τζούλια και η Τζάνετ είναι οι τέσσερις άρχοντες, με τον δεύτερο να διατηρεί το ρόλο του Μεγάλου Βασιλέα. Από την ημέρα που εγκαταστάθηκαν στο θρόνο οι μέρες τους περνούν ατάραχα, δίχως μεγάλες συγκινήσεις και παντού επικρατεί η ειρήνη. Το μόνο που, όπως θα αποδειχτεί, αυτή είναι μια ειρήνη επίπλαστη, καθώς αν δεν κάνουν κάτι σύντομα, όπως τους ανακοινώνει ένας ιδιόρρυθμος προφήτης θα επέλθει η καταστροφή και ο θάνατος.
     Οι τέσσερις τους στην αρχή δεν θα πάρουν και πολύ στα σοβαρά αυτή την προφητεία, την οποία άλλωστε εκφώνησε ένα ομιλών ζώο. Ωστόσο αυτό το γεγονός θα κάνει τον Κουέντιν να αντιληφθεί πόσο βαριέται και έτσι σύντομα θ’ αποφασίσει να κάνει ένα ταξίδι προς ένα απομακρυσμένο νησί της επικράτειας, για να εισπράξει κάποιους φόρους. Ψάχνει λοιπόν και βρίσκει το κατάλληλο καράβι, διοργανώνει αγώνες για ν’ ανακαλύψει ποιος είναι ο καλύτερος πολεμιστής ώστε να τον προσλάβει σαν σωματοφύλακα, και κάλλιο αργά παρά ποτέ κινά για την αποστολή του, στην οποία αποφασίζει να τον συνοδέψει και η Τζούλια, η πιο ξεχωριστή από τους μάγους-βασιλείς αυτής της γης.
     Αυτό όμως που ξεκινά σαν ένα απλό ταξίδι καταλήγει να είναι μια μεγάλη περιπέτεια. Μια περιπέτεια που θα τους οδηγήσει αρχικά στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στο Τσέρτεστον της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται το πατρικό του Κουέντιν και στη συνέχεια στη Βενετία, όπου θα συναντήσουν ένα παλιόφιλο, τον Τζος, και μια ιδιόρρυθμη κοπέλα που ακούει στο όνομα Πόπι. Η πόλη των καναλιών ωστόσο δεν θα είναι παρά ένας σταθμός στο περιπετειώδη ταξίδι τους, αφού θα επιστρέψουν και πάλι για λίγο στο Φίλορι, προτού αναχωρήσουν για την Ουτεχώρα, η οποία μοιάζει να έχει δεχτεί την οργή των θεών. Ο δρόμος τους κάποτε θα τους φέρει μέχρι και στον κάτω κόσμο.
     Ταξιδεύουν λοιπόν ασταμάτητα. Και όσο πιο πολύ ταξιδεύουν, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουν, έτσι, προτού περάσει και πολύς καιρός, θα αντιληφθούν ότι η προφητεία του ζώου θα πραγματοποιηθεί, εκτός κι αν ανακαλύψουν τα εφτά χρυσά μαγικά κλειδιά, τα οποία μπορούν να σώσουν τον κόσμο τους απ’ την καταστροφή.
     Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά ο συγγραφέας μας δίνει μέσα από μια παράλληλη αφήγηση την ιστορία της Τζούλια, μιας τρανής τώρα πια μάγισσας, η οποία όμως είχε απορριφθεί από το σχολείο στο οποίο είχαν φοιτήσει οι φίλοι της. Κι αυτή είναι μια ιστορία σκληρή, γεμάτη βία, πόνο και απογοητεύσεις. Αλλά είναι και μια ιστορία αναγκαία, αφού χάρη σ’ αυτή μαθαίνουμε ποια ήταν όλα αυτά τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα αυτής της αγέλαστης συνήθως γυναίκας.
     Ο συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια του σε ό,τι έχει να κάνει με τις σεξουαλικές αναφορές, αφού μιλά τόσο για κάποιες ερωτικές συνευρέσεις όσο και για ένα βιασμό έξω από τα δόντια, ενώ δεν διστάζει κιόλας, συχνά πυκνά, να αναφέρεται μέσα από την αφήγηση στις πηγές της έμπνευσής του: Τις περιπέτειες του Μέρλιν, τον Χάρι Πότερ, Τα χρονικά της Νάρνια, ακόμη και τον Σέξπιρ (ένας από τους ήρωές του ονομάζεται με παιγνιώδη διάθεση Failstaff -αποτυχημένη ύλη- παραπέμποντας έτσι στο γνωστό ήρωα του άγγλου βάρδου, Falstaff).
     Ο Μάγος Βασιλιάς είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα φαντασίας που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους και στο οποίο, αν κρίνουμε από το τέλος του τόμου, μάλλον θα υπάρξει και συνέχεια. Ανυπομονούμε για να τη διαβάσουμε.

2 comments:

Unknown said...

To tell you the truth I was remarkably underwhelmed by the first book in this series.The Magician King was everything I expected of The Magicians and even more. It was complex and actually believable. I loved this book and I bet any other fantasy and/or sci-fi fan will too.
I like this site :: Kent Auto Repair Information

Marlene Detierro said...

I give this book five stars because I found it engaging, imaginative, original, funny, believable, and masterfully written. It's not deep or heavy, but it's smart, thought-provoking entertainment. VERY good stuff.

Marlene
Visit my site Seattle SEO info