Thursday, March 29, 2012

Βιβλιο-νέα


Η διάσημη συγγραφέας του Beloved και τιμημένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Τόνι Μόρισον (φώτο), ακύρωσε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με εκδοτικό οίκο για τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της, λόγω του ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά της έζησε μια μη ενδιαφέρουσα ζωή. Τι να πει κανείς τότε για τις διάφορες στάρλετς και τους ουκ ολίγους αθλητές που γράφουν τα "βιβλία της ζωής" τους, προτού καλά καλά περάσουν τα είκοσί τους χρόνια;

Ο Φίλιπ Πούλμαν που σημείωσε τεράστια επιτυχία με το His Dark Materials Trilogy και προσπάθησε ανεπιτυχώς να προκαλέσει με το The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στη Βρετανία μια συλλογή στην οποία θα αναπλάθει πενήντα από τους αγαπημένους μύθους των Αδελφών Γκριμ. Η έκδοση συμπίμπει με τη διακοσιοστή επέτειο από την πρώτη έκδοση των μύθων.

Η γυναίκα που γονάτισε την Άμαζον. Ποια είναι αυτή; Ποια άλλη από την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, η οποία όχι μόνο υποχρέωσε τον ιντερνετικό γίγαντα να πουλά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων της στις τιμές που η ίδια θέλει, αλλά και οι αγορές αυτών να γίνονται μέσω συνδέσμων που παραπέμπουν στην ιστοσελίδα της, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Σάλμαν Ρούσντι δεν είναι από τους αγαπημένους μου... τύπους, αλλά πού και πού κάνει πράγματα που μου αρέσουν. Το τελευταίο ήταν η εμφάνισή του σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Νέο Δελχί όπου φώναξε στους συμπατριώτες του να "ξυπνήσουν", αφού η δημοκρατία στη χώρα κινδυνεύει. Την ίδια ώρα τα έχωσε και στον Ίμρα Καν, πρώην διάσημο αθλητή του κρίκετ και πλέιμποϊ που έγινε πολιτικός στο Πακιστάν και ξαφνικά την είδε ευλαβής μουσουλμάνος.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς χρίστηκε, μετά θάνατον, υποψήφιος για το βραβείο Όργουελ, το οποίο διεκδικούν 17 άλλοι συγγραφείς. Το βιβλίο Arguably που κυκλοφόρησε δυο μήνες προτού πεθάνει είναι μια συλλογή με δοκίμια που καταπιάνονται με θέματα όπως η θρησκεία, η πολιτική και η λογοτεχνία.

Ο λιβανέζος συγγραφέας Ραμπί Τζαμπέρ κέρδισε το Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας με το βιβλίο του "Ο Δρούζος του Βελιγραδίου", ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Λίβανο και στα Βαλκάνια του 1860.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα βιβλία που κυκλοφορούν έχοντας στον τίτλο τη λέξη "Κόρη" στην πολύ καλή λογοτεχνική ιστοσελίδα The Millions.

1 comment:

Θεόδωρος Γρηγοριάδης said...

Καλησπέρα. Μπορείτε να μου στείλετε το μέιλ σας; Θα ήθελα να σας προτείνω κάτι.
teogrigori@gmail.com