Monday, March 12, 2012

Βιβλιο-νέα


Κάπως πιο φτωχικά θα είναι από αυτή τη βδομάδα τα Νέα αφού δεν θα περιλαμβάνονται σ' αυτά εκείνα που αφορούν την αστυνομική λογοτεχνία, αφού δημιούργησα ένα ξεχωριστό μπλογκ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο είδος. Αναμένετε το πρώτο Αστυνομικό Δελτίο σύντομα...

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το εργαστήρι συγγραφής για εφήβους που δημιούργησε ο καλός ιρλανδός παραμυθάς Ρόντι Ντόιλ (φώτο) στο Δουβλίνο. Εκεί μαζεύονται συχνά-πυκνά κάποια παιδιά τα οποία μαθαίνουν τόσο από τον Ντόιλ όσο κι από κάποιους συναδέλφους του τα μυστικά της γραφής, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και πνευματική τροφή και ψυχαγωγία. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού. Περισσότερα, μαζί με συνδέσμους, σ' αυτό το άρθρο από τον Γκάρντιαν.

Η ερωτική λογοτεχνία, ή πορνογραφία, αν προτιμάτε, φαίνεται να έχει πια για τα καλά απενοχοποιηθεί κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Όχι μόνο αυτό όμως, αφού όπως όλα δείχνουν έχει γίνει και μόδα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι τα τρία βιβλία μιας βρετανής συγγραφέως, που ακούει στο όνομα El James έχουν γίνει μπεστ σέλερ στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, σκαρφαλώνοντας στις λίστες των New York Times και αναγκάζοντας ένα "σοβαρό" εκδότη να τα "θέσει" υπό την προστασία του, πληρώνοντας ένα αδιευκρίνιστο ποσό στη συγγραφέα, το οποίο όμως σύμφωνα με διάφορες πηγές ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια. Όπως λένε κάποιες αναγνώστριες οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης τις έχουν "απελευθερώσει" από τον πουριτανισμό των άλλων. Τώρα τα βιβλία της κυρίας Τζέιμς, που μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσαν σε ελάχιστα έντυπα αντίτυπα, αναμένεται να πλημμυρίσουν την αγορά.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ιστοσελίδα Pottermore της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ για τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ, ανοίγει τις πύλες της στο ευρύ κοινό τον ερχόμενο μήνα. Τα εγκαίνια της μη μπέτα εκδοχής καθυστέρησαν αρκετούς μήνες λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η σελίδα θα περιλαμβάνει αρκετό ανέκδοτο υλικό από τα βιβλία, σύνδεσμους για να αγοράσει κανείς τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, παιχνίδια και τα λοιπά. Και όπως βλέπουμε θα είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

No comments: