Monday, March 26, 2012

Βιβλιο-νέα


Έσπασε ταμεία η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Σούζαν Κόλλινς The Hunger Games στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η ταινία στη διάρκεια του πρώτου τριήμερου προβολής της έκανε εισπράξεις 155 εκατομμυρίων δολαρίων, συντρίβοντας διάφορα ρεκόρ.

Τα φώτα της δημοσιότητας εξακολουθεί να συγκεντρώνει πάνω της η EL James, που με την τριλογία ερωτικών βιβλίων της που έγινε γνωστή από τον πρώτο τίτλο, Fifty Shades of Grey, κατάφερε να καθιερώσει ένα νέο όρο στη ξένη λογοτεχνία, αυτόν του "Πορνό της μαμάς". Τα βιβλία της κυρίας Τζέιμς, που όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σαν eBooks, θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες και σε έντυπη μορφή (750 χιλιάδες αντίτυπα η πρώτη έκδοση στις ΗΠΑ), ενώ άρχισαν και οι συζητήσεις για τη μεταφορά τους στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τις φήμες αν η συμφωνία επιτευχθεί η συγγραφέας θα γίνει πλουσιότερη κατά πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Μια και ο λόγος για τις ΗΠΑ να αναφέρουμε ότι εκεί σημειώθηκε ένα ακόμη κρούσμα λογοκρισίας, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί, τουλάχιστον προσωρινά, από τη θέση του ένας καθηγητής λυκείου που τόλμησε και διάβασε στα παιδιά αποσπάσματα από το βιβλίο Ender's Game του Orson Scott Card, το οποίο περιέχει βωμολοχίες. Την καταγγελία έκανε ο πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος δεν αρκέστηκε μοναχά στο να απευθυνθεί στο σχολικό συμβούλιο, αλλά κάρφωσε κιόλας τον δυστυχή καθηγητή και στην αστυνομία. Ευτυχώς για τον τελευταίο η ανάγνωση από το βιβλίο δεν θεωρήθηκε έγκλημα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε "παύση" μέχρι να διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση. Να πούμε ότι το εν λόγω βιβλίο διασκευάζεται ήδη για τον κινηματογράφο και θα βγει στις αίθουσες το 2013, με πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ και Μπεν Κίνγκσλι.

Συνεχίζουμε με σινεμά: Μόλις αποκτήθηκαν τα δικαιώματα για τη μεταφορά για μία ακόμη φορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ 1984. Την παραγωγή θα αναλάβει ο γνωστός Ρον Χάουαρντ, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορεί να ειπωθεί μάλλον με σιγουριά είναι ότι οι δημιουργεί θα προσπαθήσουν χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες να αποδώσουν μια πιο πειστική εκδοχή του δυστοπικού κόσμου που περιγράφει ο συγγραφέας, από ό,τι οι παλαιότερες ταινίες.

Κλείνουμε τη σημερινή έκδοση με μια μοσχομυριστή είδηση. Έτσι ακριβώς! Όπως ανακοινώθηκε από ξένο εκδοτικό οίκο στην έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια, σύντομα θ' αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά διάφοροι τίτλοι, τους οποίους τα παιδιά δεν θα μπορούν μόνο να δουν και να διαβάσουν, αλλά και να μυριστούν. Οι νέες πρωτοπόρες τεχνολογίες επιτρέπουν στους δημιουργούς να πειραματιστούν ποικιλοτρόπως, κάνοντας τα βιβλία πιο ενδιαφέροντα αλλά και διασκεδαστικά για τα παιδιά. Όπως μαθαίνουμε κάποιοι περιμένουν πώς και πώς το βιβλίο... της κλανιάς!

No comments: