Thursday, September 22, 2011

Kathy Reichs – Flash and Bones

Αγορά από το Book Depository

Η Δρ. Τέμπερανς Μπρέναν επιστρέφει με μία νέα περιπέτεια που λαμβάνει χώρα στην πόλη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας.
     Καθώς η πόλη ετοιμάζεται για την εβδομάδα ράλι φτιαγμένων αυτοκινήτων -NASCAR- οι αρχές ανακαλύπτουν ένα πτώμα, χωμένο μέσα σ’ ένα βαρέλι και ριγμένο σ’ ένα χαντάκι στο πλάι του αυτοκινητόδρομου. Αμέσως καλείται στη σκηνή η γνωστή μας, κι από την τηλεοπτική σειρά, ιατροδικαστής-ανθρωπολόγος Δρ. Μπρέναν, με οδηγίες να δώσει προτεραιότητα σ’ αυτή την υπόθεση, καθώς κανείς δεν θέλει να δημιουργηθεί τέτοιες μέρες πανικό στην πόλη. Έλα όμως που σχεδόν ταυτόχρονα ανακαλύπτεται και δεύτερο πτώμα, αυτή τη φορά σε μια τάφρο. Η καλή γιατρός από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκει τον εαυτό της στο κέντρο του κυκλώνα. Ποια είναι τα θύματα; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Για πόσο καιρό είναι νεκρά; Αυτό είναι το δεύτερο.
     Οι απαντήσεις που αναζητούν οι αρχές δεν θα δοθούν και τόσο εύκολα, ενώ τα πράγματα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο όταν πια κάνουν την εμφάνισή τους στη σκηνή και κάποιοι πράκτορες του FBI. Τι γυρεύουν εκεί; Μήπως υποψιάζονται ότι πίσω από τα εγκλήματα κρύβεται κάποιος κατά συρροή δολοφόνος; Αλλά γιατί να το σκεφτούν αυτό από τη στιγμή που τα θύματα πέθαναν με μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ τους; (Το ένα πολλά χρόνια πριν, το άλλο όχι και τόσο παλιά). Στο μεταξύ έχει εξαφανιστεί κι ένας άντρας από την Ατλάντα, που έφτασε πρόσφατα στην πόλη, και όλοι υποψιάζονται ότι θα είναι κι αυτός νεκρός.
     Όλα αυτά που συμβαίνουν ξυπνούν, ως συνήθως, τη γνωστή περιέργεια της Μπρέναν, και αν και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές -κλέβουν το ένα πτώμα, εξαφανίζουν φάκελους και στοιχεία- είναι αποφασισμένη να φτάσει στην άκρη του νήματος. Ενός νήματος το οποίο ξεκινά πολλά χρόνια πριν με την εξαφάνιση μιας νέας γυναίκας ονόματι Σίντι Γκάμπολ, αλλά και του φίλου της Κάιλ Λοβέτ.
     Δοθείσης της ευκαιρίας η συγγραφέας μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας μιλά για την ιστορία των αγώνων NASCAR, το πώς όλα ξεκίνησαν την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, αλλά και για κάποιες από τις ρατσιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να εξαπλώσουν το μίσος κατά των μεταναστών αλλά και σαν μέσο πλουτισμού. Είναι σαν να μας λέει ότι η μια έρευνα οδηγεί στην άλλη και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ιστορία. Και ίσως να έχει δίκιο, αφού η λύση των σημερινών αινιγμάτων όντως κρύβεται στο μακρινό παρελθόν.
     Στο μεταξύ ρίχνουμε μια ματιά και στην προσωπική ζωή της Μπρέναν που μοιάζει να σχοινοβατεί ανάμεσα στον κίνδυνο, τη μοναξιά και την απόγνωση, και η οποία πού και πού φλερτάρει με την κωμωδία. Από τη μια έχουμε την επιμονή της καλής γιατρού να βλαστά εκεί που δεν την σπέρνουν. Από την άλλη την αδυναμία της αποκτήσει μια σταθερή σχέση -ο πότε έτσι πότε αλλιώς αγαπημένος της,  Άντριου Ράιαν, είναι στο Κεμπέκ όπου προσπαθεί να τα βρει με την κόρη του- εκτός απ’ αυτή με το γάτο της τον Μπέρτι φυσικά, και τέλος έχουμε τα πάρε-δώσε της με την Σάμμερ, το φρούτο που σκοπεύει να παντρευτεί ο πρώην άντρας της Πιτ, και η οποία επιμένει να αναζητεί τις συμβουλές της. Λες και δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Τελικά ο μόνος που μοιάζει να την καταλαβαίνει απόλυτα είναι ο Σκίνι, ένας σκληροτράχηλος μπάτσος που αρχικά δεν φαίνεται να συμπαθεί, ο οποίος όμως έχει σκυλίσιο πείσμα, που σε ό,τι την αφορά είναι διατεθειμένος να βάλει πολλή νερό στο κρασί του και ο οποίος μας χαρίζει κάποιες από τις πιο απολαυστικές στιγμές στο βιβλίο. Η Τέμπερανς και ο Σκίνι με το πείσμα και την ευφυΐα τους θα συνεχίσουν να ψάχνουν τις απαντήσεις στους γρίφους που έχουν βγει στην επιφάνεια μέχρι το τέλος, αγνοώντας γνωστικά τους άλλους, που νομίζουν ότι έχουν ήδη βρει τις απαντήσεις.
     Αν δεν είχα αντιληφθεί ποιος ήταν ο δολοφόνος με το που έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή, θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερά της βιβλία. Όπως και να έχει όμως, διαβάζεται όπως πάντα γρήγορα και ευχάριστα και μάλλον θα ικανοποιήσει τους φίλους της συγγραφέως.

9 comments:

kliaros said...

Γεια σου Λάκη, πολύ ωραίο το blog σου. Επειδή βλέπω ότι αγοράζεις συχνά βιβλία από το Amazon θα σου προτείνω ένα site (μπορεί και να το γνωρίζεις) από το οποίο αγοράζω συχνά βιβλία (ξενόγλωσσα) το οποίο και δεν έχει μεταφορικά ότι και αν πάρεις. Λέγεται
http://www.bookdepository.co.uk/ το χεις ακουστά;

xrysoula k said...

Λακη βρηκα τυχαια το ιστολογιο σου και ειναι πολυ ωραιο!!μπραβο σου..πολυ καλη δουλεια!ηθελα να σε ρωτησω κατι..επεσε τυχαια στα χερια πριν καποια χρονια ενα βιβλιο της kathy reichs (το αναγγελια ενος βεβαιου θανατου)με το που το αρχισα το τελειωσα αμεσως.Μου αρεσε παρα πολυ..εψαξα να βρω και αλλα δικα της βιβλια και βρηκα μονο το ο θανατος της ημερας..μου αρεσε και αυτο πολυ!μετα απο εκει ομως κολλησα..δεν βρισκω αλλο στα ελληνικα..εχω στειλει e-mail σχεδον σε ολους τους εκδοτικους οικους αλλα τιποτα..εχω σκεφτει να τα παρω απο το internet στα αγγλικα.αν ηταν οποιαδηποτε αλλα βιβλια θα το εκανα αλλα φοβαμαι μην δεν καταλαβαινω και πολλα..το θεμα τους ειναι λιγο περιεργο με εξιδικευμενους ορους.εσυ τα βιβλια που εχεις διαβασει ειναι στα αγγλικα?βεβαια ειμαι και πολυ μεγαλη φαν της σειρας bones!
συγγνωμη για το μεγαλο μηνυμα.Περιμενω την απαντηση σου πως και πως..

lakis said...

Φίλε Kliaro. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο και την πρόταση. Επισκέφθηκα τη σελίδα και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Αν χρειαστεί κάποια φορά να αγοράσω έντυπο βιβλίο ίσως να το πάρω από εκεί. Αυτή τη στιγμή τα ελάχιστα που αγοράζω είναι σε ebook ενώ τα υπόλοιπα μου τα στέλνουν στην ίδια μορφή οι εκδοτικοί οίκοι δωρεάν.

lakis said...

Χρυσούλα, σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου. Όσα βιβλία της συγγραφέως έχω διαβάσει είναι στα αγγλικά και συνάντησα ελάχιστες δυσκολίες, αλλά με μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ μου ήταν πολύ εύκολο να λύσω τις όποιες απορίες. Τώρα πια το 99% των βιβλίων που διαβάζω είναι σε ηλεκτρονική μορφή έτσι το μόνο που έχω να κάνω για να πάω από την ερώτηση στην απάντηση είναι να αλλάξω "παράθυρο". Βλέπω ότι σου αρέσει και ο απίθανος Δρ. Χάους. Απ' ό,τι γνωρίζω "επιστρέφει" την ερχόμενη βδομάδα. Καλές αναγνώσεις και καλές τηλεθεάσεις λοιπόν :)

xrysoula k said...

ευχαριστω πολυ!!!θα το δοκιμασω να διαβασω τα βιβλια στα αγγλικα και ελπιζω να μην συναντησω και πολλες δυσκολιες.οσο για τον δρ.χαουζ εχω δει ηδη το πρωτο επεισοδιο της σεζον..εχει διαρευσει στο ιντερνετ.ευχαριστω και παλι και συνεχισε την καλη δουλεια που κανεις με αυτο το ιστολογιο!

xrysoula k said...

kliaro απο αυτο το site που αγοραζεις βιβλια δεν εχει καθολου μεταφορικα?Σκεφτομαι να παραγγειλω καποια πραγματα..

kliaros said...

Όχι ΧΡΥΣΟΥΛΑ δεν έχει καθόλου μεταφορικά και είναι αξιόπιστο, έχω πάρει αρκετές φορές από εκεί.

xrysoula k said...

ευχαριστω πολυ..Θα το δοκιμασω σιγουρα

lakis said...

Κλιάρο, είπα να ακολουθήσω τελικά τη συμβουλή σου μια και αυτή η σελίδα δίνει πολύ περισσότερες επιλογές από το Άμαζον, ενώ το ότι δεν χρεώνουν ούτε μεταφορικά μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο πλεονέκτημα.