Friday, December 28, 2012

Richard Castle – A Bloody Storm


Το A Bloody Storm έρχεται για να κλείσει το μυθιστόρημα σε συνέχειες που άρχισε με το A Brewing Storm και συνεχίστηκε με το A Raging Storm (κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε τις παρουσιάσεις).

Η δράση αρχίζει στην Οξφόρδη στην Αγγλία όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται μ’ ένα τοίχο. Απ’ αυτό βγαίνει ζωντανός ο προσωρινός πράκτορας, Ντέρρικ Στορμ, ενώ εντός αφήνει την τελευταία της πνοή η Αντονία Ναντ, μια κροάτισα μισθοφόρος. Λίγο πιο πέρα δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η πράκτορας του FBI Έιπριλ Σάουερς, ενώ δίπλα της κείτονται νεκροί ο ρώσος ολιγάρχης Ιβάν Πετρόβ και ο Γκεόργκι Λεμπέντεβ, ο άντρας που υποτίθεται ήταν ο καλύτερος φίλος του τελευταίου, αλλά ο οποίος στην πραγματικότητα δούλευε για τον ρώσο πρόεδρο Μπαρκόβσκι.

Ο Στορμ οδηγεί άρον άρον την Σάουερς στο νοσοκομείο και αναχωρεί εσπευσμένα για την Ουάσιγκτον ώστε να έχει διαβουλεύσεις με το προσωρινό του αφεντικό, Τζεντάντια Τζόουνς, που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατασκοπίας των ΗΠΑ.

Εκεί μαθαίνει ότι πρέπει να αναχωρήσει ξανά, αυτή τη φορά με προορισμό το Ουζμπεκιστάν, για ν’ ανακαλύψει τον κρυμμένο θησαυρό, ράβδους χρυσού αξίας εξήντα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στάθηκαν η αφορμή τόσο για την επιστροφή του στην υπηρεσία όσο και για το θάνατο κάποιων αθώων ή μη ανθρώπων.

Για τους σκοπούς αυτής της επιχείρησης ο Τζόουνς έχει στήσει μια ομάδα που θα αποτελείται από τον Στορμ, τον Κάσπερ, ένα παλιό του γνώριμο και ύποπτο για μια αποστολή στην Ταγγέρη που τινάχτηκε στον αέρα, ένα ρώσο γεωλόγο ονόματι Όσκαρ και μια ουζμπέκα πράκτορα της CIA, τη Ντιλία.

Καθώς συμβαίνουν αυτά στην Ουάσιγκτον, στην Αγγλία τα πράγματα παίρνουν για μια ακόμη φορά μια στροφή για το χειρότερο για την Σάουερς, καθώς κάποιοι την απαγάγουν μετά την έξοδό της απ’ το νοσοκομείο. Χωρίς να το ξέρει οδηγείται κι η ίδια στο Ουζμπεκιστάν, όπου θα συναντήσει τη σωτηρία ή την καταδίκη της.

Ο Στορμ θα φτάσει εκεί μετά από εκείνη και καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής θα νιώθει σαν να κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό επειδή δεν ξέρει κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι σίγουρος ότι ο Κάσπερ είναι προδότης, αλλά κι ο τελευταίος με τη σειρά του πιστεύει ότι αυτός που φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα στην Ταγγέρη είναι ο Στορμ.

Η κατάσταση είναι τουλάχιστον τεταμένη, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και καθώς η ιστορία οδεύει προς το τέλος, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς λαμβάνουν χώρα κάποια γεγονότα που όχι μόνο απροσδόκητα είναι, αλλά και θανάσιμα επικίνδυνα. Οι ήρωες μοιάζουν ν’ ακροβατούν πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, που μοιάζει έτοιμο από στιγμή σε στιγμή να κοπεί.

Μια καλογραμμένη ιστορία, με πολλή δράση και μπόλικες ανατροπές, που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό από την αρχή μέχρι και το τέλος. Πού και πού ίσως να θυμίζει ένα ψυχροπολεμικό ανάγνωσμα, ωστόσο τα γεγονότα μιλούν για το σήμερα, οπότε η πλοκή δεν χάνει τίποτα από την αξία της.

Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου συγγραφέα

Naked Heat
Heat Rises
Frozen Heat (στο αγγλόφωνο μπλογκ)

1 comment:

Anonymous said...

η υπόθεση του πρέπει να είναι καταπληκτική, κρίμα που δεν μεταφράζονται στα ελληνικά τέτοια βιβλία, υπάρχει κοινό που διψά για τέτοιους είδους λογοτεχνία!