Monday, December 17, 2012

Laurie R. King - Garment of Shadows


Το Garment of Shadows της Laurie R. King είναι το δωδέκατο μιας σειράς, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μέρι Ράσελ και ο σύζυγός της, Σέρλοκ Χολμς.

Όλα αρχίζουν όταν η Μέρι ξυπνά σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, σε μια άγνωστη πόλη και μια άγνωστη χώρα και αναρωτιέται: «Ποια είμαι;» Κάτι της έχει στα σίγουρα συμβεί, αλλά τι; Πώς βρέθηκε εκεί, σε κατάσταση αμνησίας, με αίμα στα χέρια και κάποιους να σφυροκοπάνε σχεδόν την πόρτα; Πώς; Δεν έχει ιδέα. Αλλά ούτε και χρόνο για να μάθει την αλήθεια έχει. Το ένστικτό της τής λέει ότι πρέπει να τρέξει, να ξεφύγει, από ποιον και γιατί, θα το δείξει ο χρόνος.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια, η πρώτη της σειράς που διαβάζω, και η οποία οφείλω να παραδεχτώ ότι με έχει εντυπωσιάει. Η συγγραφέας δεν φαίνεται μοναχά να γνωρίζει το θέμα της πολύ καλά, αλλά και το φόντο στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία, το Μαρόκο στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Η δράση αρχίζει στη Φεζ, μια παραδείσια πόλη με όμορφους κήπους, περιτριγυρισμένη από λόφους, με πλήθος σιντριβάνια και ρυάκια, που της χαρίζουν μια αίσθηση γαλήνης – μια αίσθηση που αυτή τη στιγμή δεν νιώθει η Μέρι, παρά το μαγικό περιβάλλον, αφού γνωρίζει ότι κάποιος είναι στο κατόπι της και φυσικά οφείλει να μάθει το γιατί.

Καθώς συμβαίνουν τα πιο πάνω, ο Σέρλοκ Χολμς, που μόλις έχει επιστρέψει στη Ραμπάτ από το Μαρακές, προσπαθεί να ανακαλύψει που είναι εκείνη. Υποτίθεται ότι θα παρέμενε στην πόλη για να συμμετάσχει στα γυρίσματα μιας ταινίας, αλλά τα ίχνη της έχουν, έτσι στα ξαφνικά, χαθεί από προσώπου γης. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, καθώς βρίσκονταν στην έρημο την επισκέφθηκε κάποιο αγόρι, που της μετέδωσε ένα μήνυμα, κι αυτή απλά σηκώθηκε κι έφυγε, ακολουθώντας το. Το μοναδικό στοιχείο που άφησε πίσω της ήταν ένα σημείωμα που έλεγε ότι θα πήγαινε στη Φεζ.

Ποιο ήταν το αγόρι; Τι της είπε ώστε να τα παρατήσει όλα και να φύγει; Και ποιος το έστειλε σ’ εκείνη; Ο καλός ντετέκτιβ δεν μπορεί παρά ν’ ακολουθήσει το μοναδικό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του, έτσι αναχωρεί κι αυτός με τη σειρά του για τη Φεζ, ακολουθώντας τ’ αχνάρια της πρώην μαθήτριας και νυν συζύγου του, που στα δικά του μάτια, είναι ήδη καλύτερη από αυτόν σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση εγκλημάτων. Στη διάρκεια του ταξιδιού του θα συναντήσει μερικούς παλιούς φίλους και θα δημιουργήσει κάποιους νέους εχθρούς.

Οι Ράσελ και Χολμς, όπως αποκαλούν ο ένας τον άλλο, αποτελούν ένα εξαιρετικό δίδυμο μαχητών, αλλά και ερευνητών, αλλά κατά την άποψή μου σ’ αυτό το βιβλίο το πιο δυνατά σημεία είναι το ιστορικό φόντο και η τοποθεσία. Υπάρχει άφθονη δράση μέσα εδώ και πολλές ανατροπές, αλλά είναι το Μαρόκο, με όλη την ομορφιά και τη σκληρότητά του, που χαρίζει στο βιβλίο εκείνο το κάτι, το αλλιώς κι αλλιώτικο, που το κάνει να ξεχωρίζει.

Όσο για τους υπόλοιπους χαρακτήρες: το αγόρι, τους επαναστάτες, τους αποικιοκράτες, τους κλέφτες και απατεωνίσκους, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν στην πλοκή. Και είναι ακριβώς όταν όλοι οι πιο πάνω αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία, που η δράση φτάνει στην κορύφωσή της.

Ένα πέρα ως πέρα απολαυστικό ανάγνωσμα που θα ικανοποιήσει τους φίλους της καλής αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο.

No comments: