Thursday, December 13, 2012

Andy McDermott – Return to Atlantis


Το Return to Atlantis του Andy McDermott είναι το νέο μυθιστόρημα σε μια σειρά από βιβλία με πρωταγωνιστές την αμερικανή αρχαιολόγο Νίνα Γουάιλντ και τον σύζυγό της, πρώην μέλος της βρετανικής SAS, Έντι Τσέις.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε χαμένους κόσμους, μας μιλά για θεωρίες συνομωσίας, προσφέρει άφθονη δράση και πολλές ανατροπές, και δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα αφού μας οδηγεί με καταιγιστικούς ρυθμούς από τη μια κορύφωση στην επόμενη.

Όταν το διάβαζα σκεφτόμουνα «Ο Άντι ΜακΝτέρμοτ είναι μια νέα και καλύτερη εκδοχή του Γουίλμπουρ Σμιθ» και στο τέλος αυτή η σχεδόν ιερόσυλη σκέψη δεν με εγκατέλειψε. Φανταστείτε όλους τους τυχοδιώκτες του τελευταίου να συναντώνται σε ένα βιβλίο και όλους τους σκληροτράχηλους ήρωές του να έχουν ένα πρόσωπο – αυτό το πρόσωπο λοιπόν θα είναι εκείνο του Έντι Τσέις.

Αλλά ας περάσουμε στο περιεχόμενο. Η δράση ξεκινά στη Ζιμπάμπουε, όπου ο Έντι απελευθερώνει από τις φυλακές στα προάστια της Χαράρε έναν άντρα που είναι ο μοναδικός που μπορεί να του προσφέρει κάποιες πληροφορίες, μετακινείται στη Νέα Υόρκη όπου η Νίνα περνά τα δικά της ζόρια, μετά παρεκκλίνει προς τη Μοζαμβίκη για ένα μικρό διάστημα, προτού περάσει μια βόλτα από το Χονγκ Κονγκ, ρίξει μια επικίνδυνη ματιά στο Τόκιο και συνεχίσει την πορεία της προς τη Ρώμη.

Στο επίκεντρο της δράσης είναι ο Έντι, αλλά όλος ο μύθος είναι κτισμένος γύρω από τη Νίνα. Η Νίνα δουλεύει για τα Ηνωμένα Έθνη και είναι ειδική σε ό,τι αφορά τα θέματα των αρχαιοτήτων, αλλά όχι μοναχά αυτό – είναι επίσης μια διάσημη εξερευνήτρια. Αυτή ήταν που με την πολύτιμη βοήθεια του Έντι ανακάλυψε την Ατλαντίδα, το μυθικό Ελ Ντοράτο, ακόμη και το διάσημο σπαθί Εξκάλιμπουρ. Τώρα η τύχη, ή μάλλον κάποιοι άνθρωποι, θέλουν να της αναθέσουν μία ακόμη και ίσως τελευταία αποστολή: να ενώσει τρία αρχαία αγάλματα, τα οποία μπορούν, σύμφωνα με το μύθο, να τους οδηγήσουν στην πηγή μιας πανίσχυρης ενεργειακής δύναμης, που παράγεται απ’ την ίδια τη γη.

Αυτός που θα καταφέρει να πάρει στα χέρια του αυτή την πηγή θα έχει ουσιαστικά στα χέρια του, ή μάλλον υπό την εξουσία του, τον κόσμο ολάκερο. Κάποιοι απ’ αυτούς που την αναζητούν έχουν αγαθές προθέσεις, κάποιοι κυνηγούν μόνο το χρήμα και τη δύναμη, και κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται μοναχά για το πώς λειτουργεί αυτή.

Η Νίνα και ο Έντι θα βρεθούν, θέλοντας και μη, στο επίκεντρο ενός κυκλώνα, που θα τους φέρει πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο και ο οποίος θα τους παρασύρει από τα χιονισμένα βουνά των Άλπεων μέχρι τα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, από τις ερήμους της Αφρικής μέχρι τις κατακόμβες του Βατικανού.

Ο αγώνας τους θα είναι δύσκολος, ο δρόμος φαινομενικά ατελείωτος, αλλά η πορεία είναι τόσο απολαυστική, που σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς φίλους των βιβλίων δράσης και  περιπέτειας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

No comments: