Thursday, July 21, 2011

Neil Gaiman – Stardust

Αγορά από το Book Depository

Σιγά σιγά αλλά σταθερά άρχισα να καταβροχθίζω όλα τα βιβλία αυτού του εξαιρετικού συγγραφέα φαντασίας. Ο Γκέιμαν είναι ένας παραμυθάς πρώτης γραμμής, που με τα γραπτά του πάντα καταφέρνει να με ταξιδεύει. Η φλυαρία και ο διδακτισμός απουσιάζουν απ’ όσα κείμενά του έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι το να πει μια ιστορία και να την πει καλά.
     Αυτό είναι και το Stardust, μια καλογραμμένη ιστορία που μας μιλά για τις περιπέτειες του Τρίστραν, γιου του Ντάνσταν. Και οι δυο τους ζουν σ’ ένα απομονωμένο χωριό, που ακούει στο όνομα Τοίχος. Ο Τοίχος είναι ένα μέρος διαφορετικό από τα άλλα αφού μέσα στα… τείχη του δεν υπάρχει καθόλου μαγεία. Οι κάτοικοί του προσπαθούν με νύχια και με δόντια να το κρατήσουν όπως ακριβώς είναι και ουσιαστικά η μοναδική τους επαφή με τον έξω κόσμο είναι μία μεγάλη πανήγυρης, που λαμβάνει χώρα κάθε εννιά χρόνια και στην οποία καταφθάνουν κι από τα πιο μακρινά μέρη πολλοί και διάφοροι: μάγοι, θεραπευτές, έμποροι, τσαρλατάνοι. Στη διάρκεια της γιορτής όλοι χαλαρώνουν κάπως, ξεχνιούνται, γεύονται με όλες τους τις αισθήσεις κάποιες πρωτόγνωρες χαρές.
     Ο Τρίστραν, στα δεκαεπτά του χρόνια, είναι ερωτευμένος με την πιο όμορφη κοπέλα του χωριού, τη Βικτώρια και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει, ακόμη και να βγει από τον Τοίχο και να ταξιδέψει μοναχός σ’ άγνωστα μέρη ώστε να βρει και να της χαρίσει ένα δώρο μοναδικό. Τι είναι αυτό; Ένα αστέρι, το οποίο όπως κάθονταν παρέα στη σκοτεινιά, κάποια ρομαντική βραδιά, είδαν να πέφτει από τον ουρανό.
     Έχοντας λοιπόν δώσει αυτή την απίστευτη υπόσχεση, ο νεαρός αποχαιρετά τους γονείς του και την αδελφή του Λουΐζα και χαράζει πορεία προς το άγνωστο. Δεν ξέρει ωστόσο ότι δεν είναι ο μοναδικός που ψάχνει το αστέρι. Στο κατόπιν του βρίσκεται και μία μάγισσα, η οποία αισιοδοξεί ότι αυτό -το πρώτο που πέφτει εδώ και διακόσια χρόνια- θα μπορέσει να την κάνει νέα ξανά, καθώς και οι τρεις γιοι ενός άρχοντα, που χάρη σ’ αυτό θα μπορέσουν ν’ αποκτήσουν το βασίλειο του πατέρα τους.
     Στη διάρκεια της μακράς και επικίνδυνής του πορείας ο Τρίστραν θα συναντήσει ένα μικρό και παράξενο τριχωτό άντρα, ο οποίος θα τον βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του, όπου προς μεγάλη του έκπληξη θ’ ανακαλύψει ότι το αστέρι στην πραγματικότητα είναι ένα κορίτσι – ένα κορίτσι, που πέφτοντας από τον ουρανό έχει τραυματιστεί και τώρα χρειάζεται τη βοήθειά του. Ο νέος στην αρχή, τυφλωμένος ακόμη από τον έρωτα, δεν της συμπεριφέρεται και τόσο καλά, ενώ κι εκείνη δεν μοιάζει να τον πολυσυμπαθεί αφού δεν της αρέσει η ιδέα του να γίνει δώρο για κάποια κοπέλα. Ωστόσο, οι δυσκολίες που θα συναντήσουν στο δρόμο θα αρχίσουν σιγά σιγά να τους φέρνουν πιο κοντά και προτού περάσει και πολύς καιρός οι προτεραιότητές τους θ’ αρχίσουν να αλλάζουν.
     Με τη βοήθεια ενός υπέροχου μονόκερου, μιας νύμφης του δάσους που έχει μεταμορφωθεί σε δέντρο, μιας κακιάς γυναίκας την οποία δωροδοκούν, αλλά και της τύχης, κάποια στιγμή θ’ ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν γίνεται εντελώς στην τύχη τελικά και πώς η συνάντησή τους μάλλον σε κάποια αρχαία κιτάπια ήταν γραμμένη. Στο πέρασμα του χρόνου εκείνος θ’ αρχίσει να μεταμορφώνεται από παιδί σε άντρα, κι εκείνη από αστέρι σε πραγματική γυναίκα. Ωστόσο οι εχθροί τους, οι άγνωστοι ακόμη εχθροί, παραμονεύουν σε κάθε γωνία και κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι γι’ αυτούς να επιβιώσουν σ’ ένα κόσμο σκληρό και απρόβλεπτο.
     Στη μάχη αυτή ανάμεσα στο καλό και στο κακό ποιος θα είναι τελικά ο νικητής; Αυτή είναι η απορία. Εκείνο όμως που πιότερο έχει σημασία δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Κι αυτό το ταξίδι είναι συναρπαστικό.

2 comments:

Hemlock said...

o kokkinomalis sti fylaki einai o theos Loki, o Wensday einai o Odin kai pateras tou Shadow.

O aggelos Islington skotose tin oikogeneia tis Door.

lakis said...

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες φίλε Χέμλοκ.