Monday, July 25, 2011

Arturo Pérez-Reverte – Purity of Blood

Αγορά από το Book Depository

Τον τελευταίο καιρό ρίχνω όλο και πιο συχνές ματιές προς Ισπανία μεριά, κι έτσι αρχίζω να διαβάζω τον ένα μετά από τον άλλο κάποιους απ’ τους πιο σημαντικούς συγγραφείς αυτής της χώρας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται φυσικά και ο κύριος Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε.
     Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο γνωστός Κάπτεν Αλατρίστε και αφηγητής, ο προστατευόμενός του, ένα αγόρι δεκατεσσάρων χρόνων που ακούει στο όνομα Ινίγο. Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στη Μαδρίτη την εποχή της Ιεράς Εξέτασης, τότε που η πόλη είχε γύρω στις εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα συνήθιζαν να πηγαίνουν στις ταυρομαχίες.
     Όλα αρχίζουν όταν μία γυναίκα ανακαλύπτεται νεκρή μπροστά από μία εκκλησία, με ένα μήνυμα τοποθετημένο στο σώμα της: «Για τις θείες λειτουργίες της ψυχής σου». Ποιος σκότωσε αυτή τη γυναίκα και γιατί; Και τι θέλει να πει ο δολοφόνος μ’ αυτό το μήνυμα; Ο αστυνομικός Μαρτίν Σολδάνα, θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κάτι που δεν θα αποδειχτεί και τόσο εύκολο, μια και πίσω από το έγκλημα κρύβονται σκοτεινά συμφέροντα.
     Στο μεταξύ ένας πλούσιος άντρας προσλαμβάνει τον Αλατρίστε και ένα φίλο του πολεμιστή και ποιητή, για να απελευθερώσουν την κόρη του από ένα μοναστήρι όπου αυτή γίνονταν θέμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Ινίγο μαθαίνει κατά τύχη για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα και καθώς τον πιάνουν στα πράσα να κρυφακούει, τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφωνούν να τον χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη του στόχου τους. Ο μικρός είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για τον Αλατρίστε, τον οποίο θεωρεί κάτι σαν πατέρα του, κι έτσι δέχεται μετά χαράς να συμμετάσχει σ’ αυτή την περιπέτεια. Στο μεταξύ όμως, σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, για να κατακτήσει την καρδιά της αγαπημένης του Ανχέλικα, μιας νεαρής αριστοκράτισσας, που δεν φαίνεται να του δίνει καμία σημασία. Πάνω που αρχίζει να απελπίζεται ότι δεν θα τα καταφέρει να την πλησιάσει ποτέ, τον πλησιάζει η ίδια, και του χαρίζει κι ένα πολύτιμο δώρο. Ένα δώρο που θα τον βάλει σε μπόλικους μπελάδες στο μέλλον.
     Ο Ρεβέρτε, αναπλάθει σαν ένας καλός παραμυθάς μια εποχή απόμακρη, όπου ο θρησκευτικός φανατισμός, οι προδοσίες και τα πισωμαχαιρώματα αποτελούσαν τον κανόνα, και όπου οι πιο άτιμοι ήταν κατά βάθος, οι αυτόκλητοι προστάτες της αρετής. Και δεν κάνει καμία προσπάθεια για να κρύψει την άποψή του σε ό,τι αφορά τα έργα και τις ημέρες της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα του. Παρουσιάζει τους κληρικούς σαν διεφθαρμένους, έκφυλους, συνωμότες και κερδοσκόπους, πολύ χειρότερους ακόμη και από τους ίδιους τους ιεροεξεταστές, που τρομοκρατούσαν τον κόσμο μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν. Ο Αλατρίστε, ο ήρωάς του, θα πρέπει να τα βάλει με όλους και με όλα για να επιβάλει το δίκιο, και σ’ αυτό τον αγώνα θα έχει δίπλα του κάποιους καλούς του φίλους, συναγωνιστές σε πολέμους και στη μάχη κατά του εγκλήματος, αλλά πάνω απ’ όλους τον Δον Φρανσίσκο Κουεβέδο, τον πολεμιστή-ποιητή, του οποίου οι στίχοι διαποτίζουν συχνά-πυκνά το κείμενο.
     Ο συγγραφέας πού και πού παραλληλίζει με πλάγιο τρόπο τον κόσμο του χθες μ’ αυτόν του σήμερα και ρίχνει ειρωνικές ματιές στην επίσημη ιστορία, αλλά ούτε και τότε και τώρα, όπως λέει, θα μπορούσε να εμπιστευτεί ποτέ κάποιον «που διαβάζει ένα μόνο βιβλίο» (βλέπε τις Γραφές).
     Αν και το κείμενο γίνεται κάθε τόσο σκοτεινό, δεν παύει να διαβάζεται γρήγορα και δίχως καμία ιδιαίτερη δυσκολία, χαρίζοντας στον αναγνώστη γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

No comments: