Thursday, February 17, 2011

Michael Connelly – The Reversal

 
Αγορά από το Book Depository

Δύο από τους αγαπημένους του ήρωες, τον «Δικηγόρο της Λίνκολν» Μίκι Χάλερ και τον ντετέκτιβ Χάρι Μπος, χρησιμοποιεί σ’ αυτό το δικαστικό θρίλερ ο Μάικλ Κόνελι.
Ο Χάλερ, γνωστός δικηγόρος υπεράσπισης, που τα έβαλε πολλές φορές με το σύστημα και τις αρχές και βγήκε κερδισμένος, δέχεται μια πρόταση από τον εισαγγελέα του Λος Άντζελες για να προσαγάγει σε δίκη τον Τζέισον Τζέσαπ, κάποιον που ξόδεψε είκοσι πέντε χρόνια στη φυλακή, κάνοντας αιτήσεις χάριτος και ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσής του, αποφεύγοντας στην πορεία και την εκτέλεσή του. Ο Τζέσαπ είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι στην υπόθεσή του υπήρξε κακοδικία, έτσι αν και δεν τον αθώωσε, διέταξε την εκ νέου δίκη του. Η εισαγγελία, που την προηγούμενη φορά τα είχε κάνει θάλασσα, τώρα αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του «εχθρού», για να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά.
Στην αρχή ο Χάλερ είναι επιφυλακτικός, αλλά αφού διαπραγματεύεται τους όρους της πρόσληψής του, αποδέχεται τελικά την πρόταση. Οι όροι που θέτει; Να έχει τη δική του ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μπος. Να λειτουργεί σε δικό του ανεξάρτητο χώρο και όχι στα γραφεία της εισαγγελίας. Και τελικά, το πιο σημαντικό, αν κερδίσει τη δίκη να «επαναπατρίσουν» στο Λος Άντζελες την πρώην γυναίκα του, εισαγγελέα που δε φαίνεται να ξέρει πώς να παίξει στην πολιτική σκακιέρα, η οποία θα είναι και η βοηθός του σ’ αυτή την υπόθεση.
Και τότε αρχίζει το παιχνίδι. Ο επαρχιακός εισαγγελέας προσπαθεί για τους δικούς του πολιτικούς λόγους να έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση. Ο Χάλερ, του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τζέσαπ, που προσπαθεί να τον παρουσιάσει στο κοινό σαν ένα αθώο θύμα, στήνει ένα τηλεοπτικό σώου για χάρη του πελάτη του. Και ο Μπος, αυτός ως συνήθως κάνει τη δουλειά του. Μια δουλειά που τον οδηγεί στο χθες και σε μια οικογενειακή τραγωδία, που τον φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ιδιοφυή δολοφόνο, ο οποίος από τη στιγμή που έμεινε υπό όρους ελεύθερος, δεν αποκλείεται να χτυπήσει ξανά. Στο μεταξύ κάνει και ό,τι μπορεί για να θέσει σε στέρεες βάσεις τη σχέση του με την κόρη του, η οποία, μετά από το θάνατο της μητέρας της στο Χονγκ Κονγκ, ζει τώρα αποκλειστικά μαζί του. Σαν κάποιος που ξόδεψε πολλά χρόνια μόνος και είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη δουλειά, δεν είναι και τόσο εύκολο να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες στη ζωή του, αλλά κάνει ό,τι μπορεί.
Η υπόθεση δεν εκτυλίσσεται μόνο μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου, αλλά και στους δρόμους του Λος Άντζελες, έτσι η δράση δεν απουσιάζει. Οι ανατροπές στη δίκη δεν είναι και τόσο συναρπαστικές, καθώς όλα ακολουθούν κάποια πρωτόκολλα και κανόνες, αλλά έξω, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι η λύση που δίνεται στο τέλος κάθε άλλο παρά η αναμενόμενη είναι.
Ο συγγραφέας βαδίζοντας σε γνωστά, σ’ εκείνον, μονοπάτια μας χαρίζει ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Και όλο και πιο πολύ εξανθρωπίζει τους ήρωές του – κάνει ορατές τις αδυναμίες τους. Τα ελαττώματά τους τα ξέραμε ήδη. Ο συγγραφέας του εξαιρετικού «Ποιητή» ακόμα καλά κρατεί…

No comments: