Monday, February 14, 2011

George Pelecanos – Shoedog



Αγορόα από το Book Depository

Αυτό το βιβλίο διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο γουέστερν ή αν προτιμάτε σα μια περιπέτεια δρόμου, με δράση, αλλά όχι και πολλή αγωνία.
Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο Κονσταντίν, ένας νέος άντρας που έχει ταξιδέψει πολύ, έχει κάνει διάφορες δουλειές και που δεν έχει ιδέα τι να κάνει στη ζωή του. Έτσι όταν από ένα γύρισμα της τύχης συναντάται μ’ ένα κοντό βρώμικο και παράξενο τύπο ονόματι Φολκ, που τον μαζεύει καθώς κάνει οτοστόπ, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον ακολουθήσει σε μια προγραμματισμένη συνάντηση. Μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και δε φέρνει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αλλά ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Όλα αρχίζουν στο δρόμο και φαινομενικά όλα θα έπρεπε να τελειώσουν εκεί. Ο συγγραφέας όμως έχει διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό κι από τη μια στιγμή στην άλλη ρίχνει τον ήρωά του σε μια τρελή περιπέτεια, που τον μετατρέπει από μοναχικό καβαλάρη σε μέλος μιας συμμορίας. Μιας συμμορίας που έχει τη βάση της σ’ ένα μεγάλο πετρόκτιστο σπίτι και η οποία έχει στόχο να ληστέψει την ίδια ακριβώς ώρα δύο μεγάλες κάβες στα αντίθετα άκρα της Ουάσιγκτον. Το σχέδιο φαντάζει απλό, τα πράγματα όμως όσο περνούν οι μέρες γίνονται όλο και περισσότερο περίπλοκα, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο Πελεκάνος φτιάχνει μια ιστορία που δε στηρίζεται τόσο στη δράση όσο στους χαρακτήρες του. Ένας νέος που στη ζωή του τα έκανε όλα λάθος, μα τώρα επιτέλους θέλει να κάνει το σωστό. Ένας γέρος, βετεράνος που πολέμου της Κορέας, που ξόδεψε ολόκληρη τη ζωή του εξοφλώντας μια παλιά οφειλή, και που τώρα θέλει να τον κάνει κληρονόμο του. Ένας αδίστακτος ηλικιωμένος άντρας, που οργανώνει ληστείες και κάνει τη μια παρανομία μετά από την άλλη, απλά επειδή βαριέται και το μπορεί. Μια γυναίκα-μπιμπελό, που θέλει να ζήσει τη δική της ζωή, αλλά παραμένει ουσιαστικά υποχείριό του, αφού αν δεν κάνει ό,τι ακριβώς εκείνος θέλει τότε θα έχει να πληρώσει ένα ακριβό τίμημα. Ένας επαγγελματίας πωλητής παπουτσιών, πολύχρωμος τύπος, αλλά ευθύς και γκάγκστερ μερικής απασχόλησης. Και κάποιοι άλλοι άντρες, πιστοί σ’ ένα αφεντικό που κατά βάθος μισούν. Αυτό είναι το ανθρώπινο μωσαϊκό που έχουμε μπροστά μας. Κι από ένα τέτοιο μίγμα δε θα μπορούσε παρά να προκληθεί μια μεγάλη έκρηξη.
Ένα καλογραμμένο -πλην παλιό- βιβλίο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι μοναδικές αδυναμίες που εντοπίσαμε είναι τα μικρολάθη του: Καθώς ο Κονσταντίν ταξιδεύει στην Ασία και την Ωκεανία πίνει πολύ. Ανάμεσα στα ποτά του είναι στη Νέα Ζηλανδία η μπίρα Σίνγκα που είναι ταϊλανδέζικη και στην Ταϊλάνδη η μπίρα Μεκόνγκ που… δεν υπάρχει. Αν ήπιε Μεκόνγκ στην Ταϊλάνδη τότε είναι το ουίσκι. Επίσης γράφει λάθος τα ονόματα κάποιων νησιών και τοποθεσιών στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο τα πιο πάνω δε στερούν τίποτα από την αναγνωστική απόλαυση.

No comments: