Thursday, February 10, 2011

David Baldacci – Deliver Us From Evil

 
Αγορά από το Book Depository

Θ’ αρχίσω με τη γνωστή επωδό: Κι ακόμη περιμένω τον Ντέιβιντ Μπαλτάτσι να γράψει ένα κακό βιβλίο.
Το ανά χείρας είναι μια περιπέτεια δράσης και καταδίωξης απ’ αυτές στις οποίες διαπρέπει ο καλός συγγραφέας. Πρωταγωνιστής του είναι ο αινιγματικός πράκτορας Σο, τον οποίο είχαμε πρωτογνωρίσει στο The Whole Truth. Εδώ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μία ακόμη δύσκολη αποστολή: τη σύλληψη ενός σωματέμπορου και πρώην πράκτορα της κα-κε-μπε, ο οποίος διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σκοπός της κυβέρνησης των ΗΠΑ ωστόσο δεν είναι να τον κάνει να λογοδοτήσει για τις δολοφονίες και τα άλλα κρίματά του, αλλά να τον αφήσει να ζήσει και να συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, με αντάλλαγμα κάποιες πληροφορίες για την αποτροπή μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Στον Σο δεν αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνησή του, αλλά δεν είναι παρά ένας στρατιώτης που έχει διαταγές ν’ ακολουθήσει. Στο μεταξύ, τον εν λόγω κύριο έχει βάλει στο στόχαστρό της και μια ομάδα που, με έδρα το Λονδίνο, ειδικεύεται στον εντοπισμό και την εκτέλεση πρώην ναζιστών αξιωματικών, αλλά και όλων όσων συμμετείχαν σε κάποιο από τα σύγχρονα ολοκαυτώματα. Αναπόφευκτα τα μονοπάτια του Σο με την ομάδα αυτή κάποτε συναντώνται και τα αποτελέσματα είναι αναπάντεχα.
Η δράση διαδραματίζεται στα ειδυλλιακά τοπία του γαλλικού νότου, στο κρύο Λονδίνο και στον παγωμένο Καναδά. Ο Μπαλτάτσι μας μεταφέρει με καταιγιστικούς ρυθμούς από τον ένα τόπο στον άλλο και με συνεχείς ανατροπές κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Κι εκεί που λες ότι έφτασε το τέλος, βγάζει ένα νέο άσσο απ’ το μανίκι του και δίνει στην υπόθεση εκρηκτικές διαστάσεις.
Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει στα βιβλία του συγγραφέα, εκτός από την ασταμάτητη δράση και την αδυναμία των σκηνοθετών να τα μεταφέρουν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του. Από τη μια έχουμε τον Σο, μια φονική μηχανή, που μεταμορφώνεται σε ένα άνθρωπο όλο καρδιά όταν έρχεται η ώρα να κάνει το σωστό, ό,τι κι αν θα του στοιχίσει αυτό. Είναι κάποιος που ξεχειλίζει από οργή, την οποία όμως δεν κατευθύνει ποτέ προς τη λάθος κατεύθυνση. Θρηνεί ακόμη για το θάνατο της γυναίκας που αγαπούσε και του είναι αδύνατον να δεθεί με τις νέες γυναίκες που εμφανίζονται στη ζωή του: τη δημοσιογράφο Κέιτι Τζέιμς, που γνωρίσαμε στην προηγούμενη περιπέτειά του και τη Ρέτζι, η οποία έρχεται να τον αναστατώσει σ’ αυτή, κι αυτό επειδή είναι σίγουρος πως: Ό,τι αγαπώ εγώ πεθαίνει. Από την άλλη έχουμε τον Φρανκ, αφεντικό και φίλο του Σο, που αν και τσακώνεται μαζί του όλη την ώρα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον βοηθήσει ν’ αγαπήσει τη ζωή και πάλι, κι ο οποίος την πιο κρίσιμη στιγμή παραβαίνει όλους τους κανόνες για να βρεθεί στο πλάι του. Ύστερα είναι οι γυναίκες: Η Ρέτζι, επικίνδυνη και μοιραία, ατρόμητη, κάποια που έχει μια αποστολή στη ζωή της και που στο πρόσωπο του Σο συναντά τον μοναδικό άντρα που θα μπορούσε να σταθεί στο πλεύρο της. Η Κέιτι, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, θα μπορούσε να γίνει η γυναίκα-αποκούμπι του, το θέλει πραγματικά αυτό, κι ας το ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Και τέλος είναι οι διάφοροι χαρακτήρες που χαρίζουν παλμό και χρώμα σ’ αυτό το βιβλίο: Ο ίδιος ο στόχος, ένας άνθρωπος χωρίς συναισθήματα που μπορεί να σκοτώσει για το παραμικρό. Ο πιστός του σωματοφύλακας, ένας έλληνας που κρύβει ένα μυστικό που βγαίνει στο τέλος στο φως. Ένας τρελοϊρλανδός, μέλος μαζί με τη Ρέτζι της οργάνωσης που καταδιώκει τον εγκληματία, νευρικός, φωνακλάς, πεισματάρης, αλλά όχι αγνώμονας. Και τέλος ο ίδιος ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο μυστηριώδης καθηγητής, που μάλλον κρύβει κι αυτός πολλά μυστικά.
Γύρω απ’ όλους αυτούς στήνει την ιστορία του ο συγγραφέας και δεν τον απογοητεύουν. Και δεν απογοητεύουν ούτε κι εμάς. Τις εξακόσιες σελίδες του βιβλίου τις κατάπιαμε σχεδόν μονορούφι σε εικοσιτέσσερις ώρες και στο τέλος του παρακαλούσαμε να είχε κι άλλες.
Όπως μαθαίνουμε στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί ήδη, πρωταγωνιστούν τα μέλη του γνωστού μας Κάμελ Κλαμπ, φίλοι απ’ τα παλιά.

2 comments:

Stopapali said...

Να κανω μια ερωτηση? Κυκλοφορει στα Ελληνικα αυτο το βιβλιο γιατι μιας και λες οτι ειναι τοσο καλος συγγραφεας και τοσο καλο βιβλιο, λεω να το αγορασω.

Αν οντως κυκλοφορει, αν μπορεις πες μας και τον ελληνικο τιτλο, σε περιπτωση που δεν ειναι:

'Ρύσαι ημάς από του πονηρού'

lakis said...

Έκανα μια μικρή έρευνα η οποία δεν απέδωσε καρπούς. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τον Λιβάνη και τη Bell. Αν θα έπρεπε να βάλω στοίχημα θα έλεγα ότι θα κυκλοφορούσε από τη δεύτερη. Όσο για το αν θα σου αρέσει ή όχι, αυτό είναι άλλη ιστορία. Γούστα είναι αυτά. Απλά λέω για μια ακόμη φορά ότι ο Μπαλτάτσι μέχρι στιγμής δε με έχει απογοητεύσει ούτε μια φορά. Ίσως να το κάνει με το νέο του βιβλίο το οποίο έχω μόλις πάρει. Ποιος ξέρει; Καλή σου μέρα