Thursday, July 16, 2009

Michael Connelly – The Last Coyote

 
 Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα μυθιστορήματα του Μάικλ Κόνελι με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο του ήρωα, Χάρι (Ιερώνυμο) Μπος. Και είναι αυτό ακριβώς το βιβλίο που μας δίνει τα περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ, για τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν.
Όλα αρχίζουν όταν ο Μπος παίρνει υποχρεωτική άδεια μετά από μία υπόθεση που δεν πήγε και τόσο καλά. Κάποιοι μοιάζουν να του την έχουν στημένη στη γωνία και να είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να τον απομακρύνουν από το αστυνομικό σώμα. Ο Μπος, που παρά τον σκληρό του χαρακτήρα και τη φαινομενική του αδυναμία να επιδείξει κάποιου άλλου είδους συναισθήματα πλην της οργής, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του μακριά από τη δουλειά, κι έτσι θέλοντας και μη, αναγκάζεται να πορευτεί σε δύσβατα για τον ίδιο μονοπάτια. Μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν στο χθες και σε ένα καθοριστικό γεγονός που στιγμάτισε την ύπαρξή του: τη δολοφονία της πόρνης μητέρας του.
Με τη βοήθεια της ψυχολόγου, που του επέβαλαν να επισκέπτεται, αρχίζει να βγάζει σιγά-σιγά το ένα μετά το άλλο τα φαντάσματά του από τη ντουλάπα, κάτι που ωστόσο θα τον οδηγήσει σε νέους μπελάδες. Αποφασισμένος καθώς είναι να βρει τη λύση σ’ εκείνο το παλιό έγκλημα, που του στοίχειωσε την ύπαρξη, θα ανασύρει το φάκελό του απ’ τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις και θ’ αρχίσει να πολιορκεί τον ένα μετά τον άλλο τους πρωταγωνιστές των ημερών, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, ζητώντας να μάθει μια αλήθεια που στο τέλος θα αποδειχτεί οδυνηρή.
Καθώς οι αποκαλύψεις θ’ αρχίσουν να έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας, να διαλύουν τον ένα μετά τον άλλο όλους τους μύθους, και να οδηγούν σε νέα εγκλήματα, απειλές, ανατροπές, το κουβάρι της υπόθεσης θα μοιάζει όλο και περισσότερο να περιπλέκεται, αντί να λύνεται. Ο Μπος νιώθει ότι κάτι του διαφεύγει, μια λεπτομέρεια που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ποιος; Ποιος το έκανε; Ποιος είχε λόγο να το κάνει; Και τι θα κέρδιζε απ’ αυτό; Διατυπώνει ξανά και ξανά μέσα του αυτά το κλασικά αστυνομικά ερωτήματα, αλλά ματαία.
Ο Κόνελι χρησιμοποιώντας με μαεστρία τις συνήθεις συνταγές και τα γνωστά υλικά, φτιάχνει ένα εκρηκτικό μείγμα – ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που καθηλώνει τον αναγνώστη, δίνοντάς του ταυτόχρονα τροφή για σκέψη. Τον κάνει ν’ αναλογιστεί τα τι και τα γιατί που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο έγκλημα ή και στην παραφροσύνη. Όσο για τον ήρωά του, τον Μπος, μοιάζει σαν το τελευταίο κογιότ του τίτλου. Ένας μοναχικός σκληρός τύπος που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα στην προσπάθειά του ν’ αποδώσει, έστω και πολλά χρόνια μετά, δικαιοσύνη.
Ένα ακόμη αξιόλογο θρίλερ από ένα πολύ καλό συγγραφέα.

No comments: