Friday, July 24, 2009

Michael Connelly – Trunk Music

 
 Αγορά από το Book Depository

«Όχι άλλο Μάικλ Κόνελι!» ακούω -λέμε τώρα- κάποιους να αναφωνούν με αγανάχτηση. Μα, φταίω εγώ που είναι τόσο καλός συγγραφέας ή που απολαμβάνω τόσο πολύ τις αστυνομικές του ιστορίες; Φταίω; Πάντως, μάλλον για μερικές βδομάδες αυτή η σελίδα θα μείνει χωρίς Κόνελι. Εκτός κι αν φτάσει νωρίτερα στα χέρια μου το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Scarecrow, το οποίο κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες στην αγγλόφωνη αγορά.
Όπως και νάχει, το ανά χείρας βιβλίο, με τον καθαρά αμερικανικό τίτλο Trunk Music είναι ένα από τα παλαιότερα του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον γνωστό Χάρι Μπος και μέσα από τις σελίδες του παρελαύνει η αφρόκρεμα του αμερικάνικου ονείρου: προαγωγοί, παραγωγοί, πόρνες πολυτελείας, ατάλαντες ηθοποιοί, μεγαλομανείς μπάτσοι και οργανωμένο έγκλημα.
Όλα αρχίζουν με τη δολοφονία ενός παραγωγού, τον οποίο ανακαλύπτει, μετά από μια ανώνυμη κλήση, ένας αστυνομικός στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, σε μια ερημική τοποθεσία στους λόφους του Λος Άντζελες. Στο χώρο σπεύδει ο ντετέκτιβ Μπος, για ν’ ανακαλύψει ότι ο πρώτος, προφανώς μέσα στον ενθουσιασμό του, «μόλυνε» το χώρο του εγκλήματος. Μη έχοντας άλλη επιλογή, αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη του χώρου, μαθαίνει την ταυτότητα του θύματος και μαζί με τους συνεργάτες του πιάνει δουλειά. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια απλή υπόθεση ληστείας-δολοφονίας, αφού το θύμα μετέφερε μαζί του ένα τεράστιο ποσό σε μετρητά, αλλά ο Μπος έχει τις αμφιβολίες του. Κάτι του λέει ότι πίσω απ’ αυτό το έγκλημα κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το ένα φέρνει τ’ άλλο, η μια εξέλιξη ακολουθεί την επόμενη, και σύντομα ο σκληροτράχηλος ντετέκτιβ θα πάρει τα ιμάτιά του και θ’ αναχωρήσει για το Λας Βέγκας, όπου είναι σίγουρος ότι θα βρει τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαντάζουν και σύντομα ο Μπος θα βρεθεί αντιμέτωπος μ’ ένα παράξενο συρφετό ανθρώπων, που μοιάζουν να ξέρουν πολλά και να λένε λίγα, που είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να καλύψουν τα νώτα τους, που τα φοβερά τους μυστικά του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές. Ωστόσο, δεν είναι απ’ αυτούς που τα παρατάνε. Με πείσμα, με βία, βάζοντάς τα με θεούς και δαίμονες κι ερχόμενος σε σύγκρουση ακόμη και με τους ανώτερούς του θα επιμείνει μέχρι τέλους. Σ’ ετούτο τον αγώνα όμως δε θα είναι ο συνήθης «μοναχικός λύκος», αφού θα βρει ένα απροσδόκητο συμπαραστάτη στο πρόσωπο μιας παλιάς του ερωμένης, κάποιας που αγάπησε πολύ και με την οποία κάπου μοιάζει, αφού αρέσκονται και οι δύο να φλερτάρουν συνεχώς με τον κίνδυνο.
Ο Κόνελι, παίζοντας στα δάχτυλα όλους τους κανόνες του θρίλερ, μας χαρίζει για μία ακόμη φορά ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, όπου οι ανατροπές είναι ο κανόνας και η αλήθεια με το ψέμα απέχουν μεταξύ τους ελάχιστα. Ο Μπος είναι ένας αβανταδόρικος ήρωας, που θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες ή κάποια τηλεοπτική σειρά.
Παλιό, αλλά πολύ-πολύ καλό.

No comments: