Thursday, May 20, 2010

Stephen Fry – Making History


Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που απολαμβάνει κανείς να διαβάζει για περισσότερους από ένα λόγους. Για την ευρηματική του ας πούμε ιστορία, για το χιούμορ του, για τη γλώσσα του, για τις ανατροπές του. Ο Στίβεν Φράι παίρνει την ιστορία όπως την ξέρουμε και την κάνει άνω-κάτω για να μας δείξει μια εναλλακτική πραγματικότητα, το τι θα γινόταν αν…
Τι θα γινόταν αν δε γεννιόταν ο Χίτλερ; Αυτό είναι το θέμα. Θα γινόταν ο κόσμος καλύτερος; Θα σώζονταν οι εβραίοι που χάθηκαν στους θαλάμους αερίων; Θα αποφευγόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Υποθέτω ότι εμείς δε θα πάρουμε ποτέ τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Οι ήρωες του Φράι ωστόσο τις παίρνουν και δεν είναι ακριβώς αυτές που περιμένουν.
Όλα αρχίζουν με τη συνάντηση ενός τελειόφοιτου φοιτητή της ιστορίας, του Μάικλ, με τον καθηγητή Λίο Ζούκερμαν. Ο πρώτος έχει μόλις τελειώσει τη συγγραφή του διδακτορικού του με θέμα τον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο δεύτερος, αν και φυσικός, έχει μια εμμονή με το θέμα, αφού αυτός καθόρισε τη ζωή του. Και οι δύο είναι παθιασμένοι με το θέμα. Και οι δύο σκέφτονται πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν δεν έπαιρνε στα χέρια του την εξουσία ο Χίτλερ. Και, έχουν τον τρόπο να τον εμποδίσουν. Ο Λίο έχει κατασκευάσει μια κάποιου είδους χρονομηχανή, που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Αρχικά σκέφτεται να επιστρέψει στο παρελθόν και να σκοτώσει τον Χίτλερ, αλλά δεν είναι φονιάς, όπως κι ο Μάικλ άλλωστε. Τι να κάνουν λοιπόν; Πώς να σταματήσουν τα εγκλήματα του χθες χωρίς να εγκληματήσουν οι ίδιοι; Ο Μάικλ, που έχει μόλις χωρίσει με τη φίλη του κι αναζητεί τρόπους να την ξεπεράσει, έχει μια λαμπρή ιδέα: θα δράσουν προληπτικά, εμποδίζοντας τη γέννηση του Χίτλερ. Διαλύουν λοιπόν στα πηγάδια του χθες χάπια που θα μετατρέψουν σε στείρους τους άντρες της γειτονιάς, όπου θα γεννιόταν κάποτε ο τελευταίος. Όλα πηγαίνουν μια χαρά, αλλά… Αλλά, δεν κάνει να παίζει κανείς με την ιστορία. Ο Χίτλερ ποτέ δε γεννιέται, αλλά αυτός που θα αναδειχθεί στη θέση του θ’ αποδειχτεί ακόμη χειρότερος κι από εκείνον, και ο κόσμος, χάρη σ’ αυτόν θα γίνει ένα στρατοκρατούμενο κράτος, αν και διπολικό, παραλλαγή του Μεγάλου Αδελφού.
Ο συγγραφέας με χιούμορ και με γνώση μας μεταφέρει στο πραγματικό σήμερα και το χθες, μας περιγράφει πώς μια μικρή στιγμή στην ιστορία μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο. Η γραφή του ρέει, οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς, παίζει με τους ήρωές του και με τους λογοτεχνικούς κανόνες. Το βιβλίο άλλοτε θυμίζει φανταστική λογοτεχνία, άλλοτε ιστορικό δοκίμιο, και συχνά-πυκνά σενάριο ταινίας. Εξάλλου όπως λέει κάπου ο αφηγητής: «Ο θεός δεν είναι ο δημιουργός του σύμπαντος, αλλά ο σεναριογράφος της Βιο-ταινίας μας».
Αυτό το μυθιστόρημα είναι σινεφίλ, βιβλιοφιλικό, ιστορικό, ροκ και απλά απολαυστικό. Οι 550 σελίδες του διαβάζονται γρήγορα και ευχάριστα και παράλληλα με τη γνώση προσφέρουν στον αναγνώστη πολλά χαμόγελα. Η μαγεία της περιπέτειας της γραφής.

3 comments:

WCF said...

μου θυμίζει λίγο Τερμινέητορ στην υπόθεση.....θα το έχω στα υπόψιν μου στην επόμενη βόλτα μου σε βιβλιοπωλείο...

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Το καλύτερό μου(από την περιγραφή τουλάχιστον). Ένα ακόμα στη λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω λοιπόν. Ατελείωτη....

lakis said...

Ειρήνη: Τώρα που το λες ναι, αλλά η ιστορία δεν έχει καμία σχέση.

Κατερίνα: Τι θα κάνουμε με, και χωρίς, αυτές τις ατελείωτες λίστες; Συμπάσχω :)