Wednesday, May 12, 2010

Julia Navarro – The Brotherhood of the Holy Shroud

 
Αγορά από το Book Depository

Η «Αδελφότητα του Ιερού Σαβάνου» (ή αν προτιμάτε, της Ιεράς Σινδόνης) είναι ένα βιβλίο που πλέκει τον μύθο με την ιστορία, την πραγματικότητα με τη φαντασία, την αλήθεια με το ψέμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει στο χθες και το σήμερα προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα και να φέρει εκ νέου στο φως θεωρίες συνομωσίας. Εδώ αυτές έχουν να κάνουν με την Ιερά Σινδόνη του Τορίνου, εκείνη πάνω στην οποία απεικονίζεται η μορφή του Ιησού.
Όλα αρχίζουν όταν, εν μέσω ανακαινίσεων, εκδηλώνεται πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της πόλης, εκεί δηλαδή που φιλοξενείται η Σινδόνη. Στην αρχή όλοι πιστεύουν ότι είναι ατύχημα εκτός από τον αρχηγό της αστυνομίας, Μάρκο Βαλόνι, που είναι σίγουρος ότι πρόκειται για μια κακόβουλη ενέργεια. Και όπως θα αποδειχτεί σύντομα έχει δίκιο, καθώς μέσα στα αποκαΐδια θ’ ανακαλυφθεί το πτώμα ενός άντρα δίχως γλώσσα. Ο Βαλόνι και τα μέλη της δίωξης εγκλημάτων τέχνης, δεν είναι η πρώτη φορά που θα αντικρίσουν αυτό το παράδοξο θέαμα. Δύο χρόνια πριν ένας άντρας, ακριβώς όπως και ο νεκρός, συνελήφθηκε στο ναό, σε μια επιχείρηση που θύμιζε πολύ τη σημερινή. Ο Βαλόνι είναι αποφασισμένος να μην αφήσει με τίποτα αυτή την υπόθεση να μπει στο ψυγείο, αφού είναι σίγουρος ότι και άλλες απόπειρες θ’ ακολουθήσουν. Με τους βοηθούς του λοιπόν επιδίδεται σ’ ένα ανθρωποκυνηγητό κατά αγνώστων, που θα τον οδηγήσει (μαζί του και εμάς) ως τα βάθη της ιστορίας. Ως τον καιρό του Χριστού, της πρώτης χριστιανικής κοινότητας στην Έδεσσα, και πρώτης κατόχου της Σινδόνης, στην εποχή των Ναϊτών Ιπποτών και της ιστορίας τους, στα χρόνια ενός παραπαίοντος Βυζαντίου.
Η συγγραφέας πλέκοντας με μαστοριά το μύθο της, μοιάζει να φτιάχνει απ’ την αρχή την ιστορία – ανατρέποντας τις γενικές παραδοχές για την καταγωγή της Σινδόνης, δικαιώνοντας και αποπαίρνοντας επιστήμονες και εκκλησία. Μιλά για εικασίες και θαύματα, για πιστούς χριστιανούς και φανατικούς της πίστης, για την αγάπη και για τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται στο όνομα του Θεού. Αναγκάζει ακόμη κι ένα από τους βασικούς της ήρωες να σκεφτεί ότι: «Αυτό που έκανα είναι σωστό στα μάτια της εκκλησίας. Αλλά στα μάτια του Θεού;»
Πολιτική, οικονομία, μασονία, θρησκευτικά τάγματα και δοξασίες, και οι αναγκαίες αποχρώσεις της ερωτικής επιθυμίας, είναι τα εκρηκτικά υλικά με τα οποία έφτιαξε το μίγμα της. Και δικαιώθηκε. Γραμμένο με κινηματογραφικούς ρυθμούς, δίχως εκπτώσεις στο μύθο και στη γλώσσα, αυτό το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Μη σας αποθαρρύνουν οι πεντακόσιες σελίδες του: καμία λέξη δεν είναι περιττή εδώ. Η Ναβάρρο μοιάζει να κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς καν να το προσπαθεί.

No comments: