Saturday, November 7, 2009

Benjamin Black – Christine Falls

 
Αγορά από το Book Depository

Το Μπέντζαμιν Μπλακ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του γνωστού συγγραφέα της «Θάλασσας» Τζον Μπάνβιλ, έτσι όποιος πάρει αυτό το βιβλίο στο χέρι του περιμένοντας να διαβάσει ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα ζήτω που κάηκε. Το μυστήριο δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο εδώ, αλλά η αφορμή για ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, στην ιστορία και στα μύρια προβλήματα που κληροδότησαν στην Ιρλανδία το στέμμα, η καθολική εκκλησία και οι κάθε λογής ευεργέτες.
Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Δουβλίνο και τη Βοστώνη στη δεκαετία του πενήντα και στο επίκεντρό τους βρίσκεται ο ιατροδικαστής Κουίρκ, ένας αλκοολικός άντρας που γνώρισε πολλές και μεγάλες πτώσεις στη ζωή του, κάποιος που μοιάζει παρατημένος απ’ τη ζωή. Μέχρι που η τύχη, ή ίσως και η ατυχία, στέλνει στο δρόμο του το πτώμα της Κριστίν Φολς. Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας ξυπνά μέσα του την περιέργεια και αρχίζει βήμα το βήμα ν’ ακολουθεί τα πρόσφατα αχνάρια της στο χρόνο για ν’ ανακαλύψει ποια είναι. Τα πράγματα ωστόσο θα αποδειχτούν πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι αρχικά περίμενε και τα αποτελέσματα της έρευνάς του θα επηρεάσουν άμεσα και τη δική του, έτσι κι αλλιώς παραπαίουσα ζωή, ξυπνώντας φαντάσματα από το παρελθόν.
Ο Μπλακ, με αφορμή ένα περιστατικό που ήταν κάτι το συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια, αποφασίζει να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στην αμαρτωλή ιστορία της χώρας του, ξύνοντας πληγές και εισβάλλοντας κάτω από το πέπλο της σιωπής, που επέβαλαν η καθολική εκκλησία και η κοινωνία της εποχής. Ο ήρωάς του, δεν είναι παρά ένας δειλός κατά βάθος ανθρωπάκος, που επέλεξε από μόνος του να ζει στις σκιές, ο οποίος όμως σιγά σιγά παίρνει να μεταμορφώνεται, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος που του αναλογεί στο δράμα που ξετυλίγεται μπρος στα μάτια του κάθε άλλο παρά ασήμαντος είναι. Παλεύοντας με τις μνήμες και τους δαίμονές του φτάνει στο τέλος τέλος ν’ αποτελεί το μοναδικό φόρο τιμιότητας σ’ ένα άτιμο και γεμάτο υποκρισία κόσμο.
Γύρω από τον Κουίρκ περιστρέφεται ένας θίασος χαρακτήρων, που μοιάζει να ζει αρμονικά μέσα στον ψεύτικο κόσμο του. Ο ετεροθαλής αδελφός του, που μοιάζει γεννημένος ψεύτης, και η γυναίκα του, με την οποία ήτανε κι ο ίδιος κάποτε ερωτευμένος, για να παντρευτεί όμως τελικά τη νεκρή πια αδελφή της, ο δικαστής, ένας άτεγκτος δήθεν και με στρογγυλή λογική χαρακτήρας, που κρύβει πολλά μυστικά, και η Φοίβη, η ανιψιά του που προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από τα πλοκάμια της καταπιεστικής της οικογένειας. Όλοι αυτοί και κάποιοι δευτερεύοντες πρωταγωνιστές φτιάχνουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, μικρογραφία της κοινωνίας, όπου τίποτα δεν είναι όπως μοιάζει.
Ο συγγραφέας με όπλα την αφήγηση και τη γλώσσα μοιάζει να προκαλεί τον ήρωά του να λύσει ένα γρίφο, το πιο σημαντικό κομμάτι του οποίου αποτελεί εκείνος ο ίδιος. Καλογραμμένο και απολαυστικά λογοτεχνικό.

No comments: