Friday, June 26, 2009

Isabel Allende – Ines of My Soul

 
Αγορά από το Book Depository

Αυτό που θα γράψω πιο κάτω ίσως να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά προσωπικά το πιστεύω ακράδαντα. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι για τη Λατινική Αμερική ότι είναι για την Αφρική ο Ουίλμπουρ Σμιθ. Μοιάζουν στο ότι με βάση πραγματικά γεγονότα φτιάχνουν υπέροχες φανταστικές ιστορίες, στο ότι τα μυθιστορήματά τους είναι πάντα αιματοβαμμένα και στο ότι η γραφίδα τους δημιουργεί κατά κόρον «μεγαλύτερους από τη ζωή» ήρωες. Το μόνο που ο δεύτερος είναι περισσότερο λάτρης της δράσης κι η πρώτη της γραφής.
Σαν ένα κέντημα είναι αυτό το μεγάλο μυθιστόρημα, σαν ένα μωσαϊκό το οποίο αποκτά τη ξεχωριστή άγρια ομορφιά του από τις πολλές διαφορετικές ψηφίδες που το αποτελούν. Με αφορμή την ανακάλυψη και κατάκτηση της νοτίου Αμερικής από τους κονκισταδόρες, η Αλιέντε μας αφηγείται μια επική ιστορία, όπου η περιπέτεια, η προδοσία, ο ηρωισμός κι ο τυχοδιωκτισμός βαδίζουν χέρι-χέρι.
Αυτή είναι η ιστορία της Ινές, μιας φτωχής μα δυναμικής νέας γυναίκας, που κάποια μέρα ξεκινάει από την Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας με προορισμό το νέο κόσμο, σε αναζήτηση του άντρα της. Το ταξίδι μακρινό και περιπετειώδες, αλλά και επουσιώδες, αφού στη διάρκειά του η γυναίκα θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να προετοιμάζεται ψυχολογικά για το τι θα συναντήσει και θ’ αντιμετωπίσει όταν θα φτάσει στην Αμερική.
Η μεταμόρφωσή της από μια απλή ράφτρα σε μια σκληρή γυναίκα γίνεται σταδιακά και τα χαρακτηριστικά της διαμορφώνονται από σελίδα σε σελίδα, καθώς η Ινές αντιλαμβάνεται ότι μόνο με τη δύναμη και τη βία θα μπορέσει να επιβιώσει.
Το πρώτο πράγμα που νιώθει φτάνοντας στον προορισμό της είναι η απογοήτευση, αφού μαθαίνει ότι ο άντρας της είναι νεκρός. Ωστόσο, από τη στιγμή που έκανε το ταξίδι δεν υπάρχει πιθανότητα να τα παρατήσει. Κι έτσι, μετά από μια σειρά ατυχών και ευτυχών συγκυριών τη βλέπουμε να συναντάει τον Πέδρο ντε Βαλδίβια, ένα αξιωματικό που είναι αποφασισμένος όσο κανένας άλλος να κατακτήσει τη νέα γη. Με τη βοήθεια της δυναμικής Ινές θ’ αρχίσει να εξερευνά τον άγνωστο τόπο, πηγαίνοντας όλο και πιο μακριά, σε μέρη ακόμη απάτητα από τους ευρωπαίους. Η πορεία τους θα τους οδηγήσει στη Χιλή, όπου θα δημιουργήσουν τις πρώτες πόλεις, ζώντας διαρκώς υπό την απειλή των ιθαγενών φιλών που κάθε άλλο με καλό μάτι κοιτούν τους νεοφερμένους.
Έρωτας και πόλεμος, μεγαλοψυχία και εν ψυχρώ εγκλήματα, βία και προδοσία, προσδοκίες και διαψεύσεις, αποτελούν την καθημερινότητα στις ζωές των ηρώων. Σ’ εκείνα τα μέρη, μέσα σε χαλεπούς καιρούς θα λάμψει το άστρο της Ινές, χαρίζοντας στη λογοτεχνία ένα από τους πιο αξιομνημόνευτούς της χαρακτήρες.
Το Ines of My Soul είναι ένα μεγάλο καλογραμμένο μυθιστόρημα, που πιστό στην παράδοση των άλλων ιεραρχών των γραμμάτων της Λατινικής Αμερικής συχνά-πυκνά αναμιγνύει το πραγματικό με το φανταστικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε, προφανώς σε συγγραφική φόρμα, μας ταξιδεύει και πάλι όμορφα σε μέρη μακρινά, που για κάποιους από εμάς μοιάζουν να ανήκουν στη χώρα των παραμυθιών.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα με τίτλο Ινές, ψυχή μου.
Ιστοσελίδα: Ιζαμπέλ Αλιέντε

4 comments:

ρίτσα said...

ακούεται ενδιαφέρον

logia said...

Έχω διαβάσει της Αλλιέντε διάφορα, όχι όμως αυτό. ΘΑ μπει λοιπόν στη λίστα μου της επόμενης επιδρομής στο βιβλιοπωλείο

vivliolatreia.blogspot.com said...

Το διάβασα μόλις είχε κυκλοφορήσει και το λάτρεψα!!! Μέχρι τότε δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο της, και θώρησα πως αξίζει την τόση λατρεία του κόσμου.

lakis said...

Ρίτσα: Είναι!

Λόγια: Είναι τόσα πολλά τα καλά βιβλία εκεί έξω, που μερικές φορές είναι δύσκολο να διαλάξει κανείς.

Βιβλιολατρεία: Δεν είναι και τόσο εύκολη η Αλιέντε, αλλά φτιάχνει πολύ δυνατούς χαρακτήρες και το ιστορικό υπόβαθρο είναι εξαιρετικό.