Tuesday, March 17, 2009

David Baldacci – The Whole Truth

 
Αγορά από το Book Depository

Ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι είναι ένας από εκείνους τους ξεχωριστούς συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής αστυνομικής λογοτεχνίας που δεν γράφουν ποτέ μέτρια βιβλία. Φυσικά, δεν χαίρει και μεγάλης εκτίμησης από τους κριτικούς στα μέρη μας, αφού μοιάζει με μηχανή παραγωγής μπεστ σέλερ, αλλά τι σημασία έχει αυτό;
Στο “The Whole Truth”, ένα καταιγιστικό θρίλερ, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο ταινίας, με αντίκρισμα όμως και στην πραγματική ζωή. Όλα αρχίζουν όταν ένας πάμπλουτος και ιδιοφυής έμπορος όπλων, ο Κριλ, προσλαμβάνει έναν... Μάνατζερ Αντίληψης, τον Πέντερ, στον οποίο αναθέτει να «πουλήσει» στον κόσμο μια εξωφρενική ιστορία, με σκοπό να δημιουργήσει από το πουθενά ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Κι ο τελευταίος το κάνει εύκολα κι αβίαστα, δίχως κανένα ενδοιασμό, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου ένας μελλοθάνατος ρώσος αντιφρονών απευθύνει στους ανθρώπους το τελευταίο του μήνυμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπέστη φοβερές διώξεις και βασανιστήρια από το ρωσικό καθεστώς και είναι σίγουρος ότι ο θάνατος παραμονεύει. Το όνομα αυτού Κονσταντίν. Και στο όνομα αυτού χιλιάδες κόσμου θα ξεσηκωθεί απαιτώντας την καταδίκη της ρωσικής κυβέρνησης. Το νερό έχει πια μπει στο αυλάκι και ο Κριλ τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, αφού αν όλα πάνε καλά στο άμεσο μέλλον θα γίνει πολύ πιο πλούσιος από την πώληση όπλων, σώζοντας ταυτόχρονα τον κόσμο από την αστάθεια που προέκυψε από το τέλος του πρώτου ψυχρού πόλεμου.
Ο Μπαλτάτσι παίρνοντας προφανώς έμπνευση από τα μυστικά και ψέματα που προηγήθηκαν της δεύτερης αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ, μας δείχνει πώς όταν κάποιος το θέλει και έχει τα μέσα, μπορεί να δημιουργήσει μια πλαστή πραγματικότητα και να την πλασάρει σαν αληθινή, εκμεταλλευόμενος την άγνοια και τις φοβίες του κόσμου. Το μόνο που οι συνωμότες στο βιβλίο δεν έχουν την ίδια καλή τύχη μ’ εκείνους της πραγματικής ζωής, αφού κάνουν ένα μοιραίο λάθος – ένα λάθος το οποίο θα τους αποδείξει ότι όση δύναμη κι αν έχουν, όσα χρήματα και μπράβους κι αν διαθέτουν, όσους διαφθαρμένους μπάτσους και δημοσιογράφους κι αν έχουν στο τσεπάκι τους, κάποια φορά θα γευτούν κι αυτοί το πικρό πιοτό της ήττας. Ο εκδικητής-τιμωρός σ’ αυτή την ιστορία είναι ο Σο, ένας σκληροτράχηλος άντρας, που δουλεύει για μια καλά δικτυωμένη μυστική υπηρεσία, του οποίου η μελλοντική γυναίκα σκοτώνεται στη διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Μιας επίθεσης σε εταιρία κινεζικών συμφερόντων, την οποία οι Κριλ και Πέντερ φροντίζουν να φορτώσουν επίσης στους ρώσους, φέρνοντας τις δύο υπερδυνάμεις στο χείλος του πολέμου.
Η ασταμάτητη δράση κι οι συνεχείς ανατροπές είναι τα κυρίαρχα στοιχεία σ’ αυτό το βιβλίο, που σχεδόν περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από τον Σο, το προσωπικό του δράμα, αλλά και τις δίχως ανάσα προσπάθειές του να πάρει εκδίκηση για το θάνατο της αγαπημένης του. Δίπλα του φυσικά κινούνται και κάποιοι άλλοι χαρακτήρες, που έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη υπόθεση, αλλά που στο τέλος της ημέρας μοιάζουν λειψοί, άχρωμοι. Λες και αυτός τους επισκιάζει όλους με την προσωπικότητά του. Η δημοσιογράφος Κέιτι, το αφεντικό του Φρανκ κι ο Ρόις της ΜΙ5 είναι οι πιο σημαντικοί απ’ τους υπόλοιπους ήρωες, αλλά όπως είπαμε, οι ρόλοι τους μοιάζουν συμπληρωματικοί, δημιουργήθηκαν απλά και μόνο για τους σκοπούς ροής της ιστορίας. Ένα εξαιρετικό θρίλερ -γραμμένο σε κινηματογραφικούς ρυθμούς- από ένα μάστορα του είδους, που διαβάζεται απνευστί.

No comments: