Wednesday, August 11, 2010

David Baldacci – True Blue

 
 Αγορά από το Book Depository

Κι ακόμη περιμένω τον Ντέιβιντ Μπαλτάτσι να γράψει την πρώτη του «πατάτα». Κάθε φορά που παίρνω ένα νέο βιβλίο του στα χέρια μου σκέφτομαι: Δεν μπορεί, θα γλιστρήσει κι αυτός. Και κάθε φορά ευχάριστα απογοητεύομαι, αφού σε αντίθεση με τους άλλους αγαπημένους μου συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, παραμένει μόνιμα «καβάλα στ’ άλογο».
Το True Blue καταπιάνεται με τις περιπέτειες της Μέις Πέρι (όπως μαθαίνουμε η μάνα της τη βάφτισε Μέισον για να τσιγκλήσει τον ανεπρόκοπο πατέρα της, που δε θέλησε να γίνει πλούσιος και διάσημος δουλεύοντας σαν δικηγόρος, αλλά επέλεξε το ταπεινό επάγγελμα του εισαγγελέα). Η Μέις ετοιμάζεται να βγει από τη φυλακή, στην οποία βρέθηκε, κάτω από συνθήκες αδιευκρίνιστες. Το μόνο πράγμα για το οποίο είναι σίγουρη είναι ότι κάποιος της έστησε παγίδα, για να τη βγάλει από τη μέση. Καθώς ετοιμάζεται να ξοδέψει τις τελευταίες της ώρες στη φυλακή το μόνο πράγμα που απασχολεί το μυαλό της είναι να καθαρίσει το όνομά της και να επανέλθει στο αστυνομικό σώμα, από το οποίο αποβλήθηκε ατιμασμένη. Αλλά θέλει να μάθει κιόλας ποιος ενορχήστρωσε όλ’ αυτά τα γεγονότα που την οδήγησαν στη φυλακή και να πάρει την εκδίκησή της. Προτού «πέσει» η Μέις ήταν μια απ’ τις κορυφαίες αστυνομικούς στην Ουάσινγκτον, που χάρη στην τόλμη της ανέβαινε με ταχύτητα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, αποκτώντας ταυτόχρονα το θαυμασμό των συναδέλφων και προϊσταμένων της. Στην πτώση δεν τη βοήθησε κανείς, με εξαίρεση την αδελφή της, Μπεθ, αρχηγό του σώματος, που καθημερινά δίνει μάχη όχι μόνο με το έγκλημα, αλλά και με πολιτικάντηδες, τον τύπο, αλλά και μια αδίστακτη εισαγγελέα, που με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, προσπαθεί να αναρριχηθεί στην κορυφή του παγόβουνου της δικαστικής εξουσίας.
Βγαίνοντας στον έξω κόσμο ξανά, η Μέις θα καταφέρει αμέσως να βρεθεί και πάλι στη μέση ενός κυκλώνα. Όλα αρχίζουν με τη δολοφονία μιας δικηγόρου που φαινομενικά δεν έχει κανένα εχθρό. Η αλήθεια όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στις λεπτομέρειες που η Μέις αποφασίζει με το έτσι θέλω να διερευνήσει, φέρνοντας πολλές φορές σε δύσκολη θέση τη μεγάλη αδελφή της. Σ’ αυτό τον αγώνα δρόμου, κινδύνων και ανατροπών, θα βρει ένα αξιόμαχο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ρόι Κίνγκμαν, ενός νεαρού δικηγόρου που κάποτε έκανε όνειρα για μια μεγάλη καριέρα σαν καλαθοσφαιριστής. Η νεκρή δικηγόρος ήταν συνάδελφός του και, για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να κατανοήσει, του άφησε κάποια στοιχεία, τα οποία ίσως τους οδηγήσουν στη λύση του αινίγματος. Ωστόσο όσο πιο πολύ ανασκαλίζουν την υπόθεση, τόσο περισσότερο περιπλέκονται τα πράγματα. Οι ζωές τους μοιάζουν να βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο και οι ανατροπές ακολουθούν η μια την άλλη, οδηγώντας τους σ’ ένα λαβύρινθο απ’ τον οποίο δε φαίνεται να υπάρχει καμία διέξοδος. Ωστόσο, το θάρρος και οι πολλές φορές παιδιάστικη σχεδόν επιμονή τους, δε θα τους επιτρέψουν να τα παρατήσουν. Βάζοντάς τα με όλα και με όλους, φίλους και εχθρούς, θα προσπαθήσουν να πιάσουν το νήμα της αόρατης Αριάδνης και να βγουν και πάλι έξω, στο φως.
Ο Μπαλτάτσι μ’ αυτό το βιβλίο μοιάζει να θέλει να μας συστήσει σε δύο νέους ήρωες, που ίσως δούμε να εμφανίζονται και σε επόμενους τίτλους. Σα να ήρθαν για να αντικαταστήσουν τους Σον Κινγκ και Μισέλ Μάξουελ, τους οποίους ακολουθήσαμε σε τέσσερις περιπέτειες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το True Blue είναι ένα πρώτης τάξεως θρίλερ, με καταιγιστική δράση και πλήρως σκιαγραφημένους χαρακτήρες, που σίγουρα δε θα απογοητεύσει τους πολυπληθείς φίλους του συγγραφέα. Οι 640 σελίδες της μικρής χαρτόδετης έκδοσης διαβάζονται γρήγορα και δεν αφήνουν στον αναγνώστη κανένα περιθώριο πλήξης. Και, μετά από είκοσι τίτλους, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συγγραφικής συνέπειας.

No comments: