Wednesday, July 28, 2010

Ruth Rendell – Piranha to Scurfy


Αγορά από το Book Depository

Πού και πού μου αρέσει να κάνω βουτιά σε συλλογές από διηγήματα που, αν και γραμμένες από διάσημους συγγραφείς, περνάνε απαρατήρητες. Μια τέτοια συλλογή είναι και η ανά χείρας, στην οποία η Ρουθ Ρεντέλ, μία από τις μεγάλες κυρίες της αστυνομικής λογοτεχνίας, μας αφηγείται ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, το έγκλημα, το πάθος, τον τρόμο και το μεταφυσικό. Πολύ παράξενα πράγματα συμβαίνουν εδώ, εξωπραγματικά, το άγγιγμα της μαγείας φαίνεται να διατρέχει τις σελίδες.
Η καλύτερη ιστορία είναι αυτή με την οποία ανοίγει η συλλογή, η νουβέλα που της δίνει και τον τίτλο. Σ’ αυτή παρατηρούμε την καθημερινή πληκτική ζωή του Άμπρος Ρίμπον, ενός άντρα που δε μοιάζει να κάνει τίποτ’ άλλο από το να εντοπίζει τα λάθη σε διάφορες εκδόσεις βιβλίων και να γράφει στους συγγραφείς επισημαίνοντάς τα. Κάποιοι δίνουν σημασία στις εισηγήσεις του και κάποιοι όχι, κατάσταση στην οποία έχει συνηθίσει, και η οποία αποτελεί πια τη ρουτίνα του. Όλα ωστόσο θ’ αλλάξουν όταν θα πάρει στα χέρια του το μυθιστόρημα Demogorgon. Η αδιάφορη ζωή και ο ψυχισμός του θ’ αρχίσουν από τη μια στιγμή στην άλλη να καταρρέουν και κάποτε θα βγει στο φως και ένα φοβερό μυστικό, που για χρόνια κρατούσε καλά κρυμμένο. Μια ιστορία τρόμου που καθηλώνει.
Το Computer Séance που ακολουθεί μας μιλά για τα έργα και της ημέρας μιας γυναίκας που μπορεί και επικοινωνεί με τους νεκρούς. Κάθε τόσο λοιπόν οργανώνει, επί πληρωμή φυσικά, συγκεντρώσεις στις οποίες κάποιοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους που έχασαν. Καθοδόν προς μια απ’ αυτές τις συναντήσεις θα δει το φάντασμα του νεκρού της αδελφού, το οποίο μάλλον το έχει βάλει στόχο να της αλλάξει για πάντα τη ζωή.
Μια κάπως τρομακτική ιστορία είναι και το Fair Exchange, στην οποία μια θεραπεύτρια πείθει κάποιον ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η γυναίκα του, που πεθαίνει από καρκίνο, είναι να δεχτεί να θυσιάσει κάποια άλλη ζωή στη θέση της. Η ανατροπή στο τέλος είναι ολοκληρωτική.
Κάποια πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας δε μας εγκαταλείπουν ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για τραγικές εμπειρίες. Το The Wink είναι η ιστορία μιας γυναίκας, την οποία βίασε δεκαετίες πριν ένας άντρας, τον οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να εκδικηθεί. Εκείνος μάλιστα, προσπαθώντας να κάνει τα πράγματα χειρότερα, για χρόνια και χρόνια, κάθε φορά που τη συναντούσε της έκλεινε το μάτι κοροϊδευτικά. Τώρα, στα γεράματα πια, οι όροι του παιχνιδιού αντιστρέφονται.
Στο Catamount διαβάζουμε την ιστορία ενός ζευγαριού που πηγαίνει κάθε χρόνο διακοπές στα Βραχώδη Όρη, μέχρι που πεθαίνει ο άντρας. Κάποτε, χρόνια μετά, η χήρα θ’ αποφασίσει να επιστρέψει εκεί για μια τελευταία φορά. Και θα δει αυτό, που για χρόνια και χρόνια κρυβόταν απ’ την όρασή τους: ένα λιοντάρι των βουνών ή, αν προτιμάτε, ένα κούγκαρ, που φτάνει εκεί σαν προάγγελος του θανάτου.
Τραγικοκωμικό είναι το Walter’s Leg. Σ’ αυτό ένας γέρος αφηγείται στα εγγόνια του το πώς τον πυροβόλησε κάποιος στο πόδι εξήντα πέντε χρόνια πριν. Αυτή είναι η αγαπημένη ιστορία του, η εμμονή του, κι ας μην μπόρεσε ακόμη να καταλάβει αν τραυματίστηκε σκόπιμα ή κατά λάθος. Κάποτε θα βρεθεί στα μέρη όπου ζει ο πρώην θύτης του, κι εκεί θα γίνει για μία ακόμη φορά θύμα.
Στο The Professional η συγγραφέας ασχολείται μ’ αυτό που αποκαλούμε αυθυποβολή. Κάποιος βλέπει έναν άντρα να σπρώχνει τη γυναίκα του κάτω απ’ τις ηλεκτρικές σκάλες ενός πολυκαταστήματος, αλλά δεν το αναφέρει σε κανέναν, αν και είναι ο μοναδικός μάρτυρας. Σιγά-σιγά πείθει τον εαυτό του ότι δεν είδε τίποτα και συνεχίζει με τη ζωή του. Μια τυχαία συνάντηση ωστόσο θα του ξυπνήσει τις αναμνήσεις.
Η συλλογή κλείνει με τη νουβέλα The Beach Butler, την οποία βρήκα λίγο πολύ βαρετή. Σ’ αυτή παρατηρούμε τα έργα και τις ημέρες μια γυναίκας που πηγαίνει μόνη για διακοπές σε κάποια διάσημη παραλία. Στην αρχή την τρώει η μοναξιά, αλλά και η αγωνία για το χρήμα που δεν έχει, μέχρι που η τύχη της αλλάζει και γνωρίζει τον, περιστασιακό έστω, έρωτα στο πρόσωπο του Μπάτλερ της Παραλίας.
Σα σύνολο δε θα χαρακτήριζα αυτό το βιβλίο συναρπαστικό, αλλά απλά ενδιαφέρον. Αξίζει ωστόσο να το πάρει στα χέρια του κανείς μόνο και μόνο για να διαβάσει την πρώτη ιστορία, η οποία αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον αναγνώστη και του χαρίζει αρκετές… ανατριχίλες.

υ.γ. Από την ερχόμενη βδομάδα εδώ μέσα θα γίνει των... μπεστ σέλερ.

No comments: