Wednesday, June 16, 2010

Stephenie Meyer – The Short Second Life of Bree Tanner


Αγορά από το Book Depository

Να το πω; Θα το πω: Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα εδώ και χρόνια, που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τουλάχιστον για μένα προσωπικά. Ίσως να έχει για τους φίλους της τετραλογίας της συγγραφέως, αλλά για κάποιον άσχετο με το θέμα -η παρακολούθηση των ταινιών δε μετρά- η ανάγνωσή του θα ήταν απλά χάσιμο χρόνου και ξόδεμα χρημάτων. Ευτυχώς που δεν το αγόρασα δηλαδή, μια και μέχρι τις 7 Ιουλίου διατίθεται δωρεάν εδώ. Ωστόσο ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να το προμηθευτούν με αποτέλεσμα να ανέβει αμέσως στην κορυφή της λίστας με τα μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ.
Για τι μας μιλά αυτή η νουβέλα; Για τον έρωτα και την άγνοια. Για τον έρωτα που ανάβει στο πιτς-φιτίλι ανάμεσα σε μια νέα βαμπίρα, τριών μόλις μηνών, κι ένα πιο έμπειρο βρικόλακα, έντεκα μηνών. Η Μπρι και ο Ντιέγο, αν και ήξεραν εδώ και καιρό ο ένας το πρόσωπο του άλλου, έρχονται για πρώτη φορά σε ουσιαστική επαφή όταν βγαίνουν μαζί για κυνήγι: δηλαδή για να χορτάσουν τη δίψα τους για ανθρώπινο αίμα. Ο Ντιέγο, ο έμπειρος, καθοδηγεί τη μικρή στο κάθε της βήμα, καθαρίζει τις βρωμιές που αφήνουν πίσω τους οι άλλοι, ανεύθυνοι βρικόλακες, και όταν τα φέρνει έτσι η τύχη ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν στο καταφύγιό τους προτού φτάσει η μέρα, την οδηγεί σε μια θαλάσσια σπηλιά, όπου της αποκαλύπτει σιγά-σιγά το μεγάλο μυστικό: Ναι, οι βρικόλακες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και στο φως της μέρας, το μόνο που το σώμα τους όταν εκτίθεται στον ήλιο τείνει να φωσφορίζει. Η Μπρι ενθουσιάζεται μ’ αυτά που μαθαίνει και προτού περάσουν μερικές σελίδες αρχίζει να νιώθει τον έρωτα να σαλεύει μέσα της. Τα πράγματα ωστόσο δε θα εξελιχθούν όπως τα περιμένει.
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία περιέχει και μια δόση από μυστήριο -η άγνοια που λέγαμε πιο πάνω- αφού όλοι αναρωτιούνται ποια είναι αυτή η γυναίκα που αποκαλούν Δημιουργό, στο όνομά της οποίας φαίνονται να λειτουργούν, και που η αόρατή της παρουσία μοιάζει να είναι καταλυτική. Γιατί δεν τους συναντά; Γιατί τους τρομάζουν τόσο οι ιστορίες που ακούνε γι’ αυτή από τον εκπαιδευτή τους, τον Ράιλι; Τι μυστικά τους κρύβουν;
Όπως θα ανέμενε κανείς η κορύφωση, της ουσιαστικά ανύπαρκτης αυτής περιπέτειας, φτάνει στο τέλος του βιβλίου, σε μια μάχη την οποία η Μπρι… δε βλέπει. Κι αυτή η μάχη είναι ακριβώς που θα βάλει τέλος στη σύντομη δεύτερη ζωή της και θ’ ανοίξει τα μάτια της στην πιθανότητα μιας εναλλακτικής τρίτης.
Βασικά εδώ έχουμε την απόλυτη αμερικανιά: αφού πουλάει τόσο η κυρία Μέγιερ, και προς το παρόν δηλώνει ότι δε θα γράψει άλλο μυθιστόρημα με τους προσφιλείς βρικόλακές της, γιατί να μην αρχίσουμε να γυροφέρνουμε τον κεντρικό μύθο, εξετάζοντας τα πιθανά παρακλάδια του; Κι αυτό ακριβώς κάνουν η συγγραφέας, παρέα με τους εκδότες της. Και το χρήμα ρέει και πάλι άφθονο στα ταμεία, αφού οι φανατικοί αναγνώστες των άλλων βιβλίων δε θα ήθελαν να απουσιάζει κάποιος τόμος από τη συλλογή τους. Όπως διαβάζουμε ίσως να υπάρξει και συνέχεια με άλλες μικρές νουβέλες. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε, οι υπόλοιποι απλά γυρίστε τους την πλάτη. Ακόμη και οι συνήθως εγκρατείς -και πολύ έγκριτοι σε σχέση με τους έλληνες- βρετανοί κριτικοί μιλάνε για την «απάτη της χρονιάς».

No comments: