Tuesday, July 28, 2009

Όμηρος Αβραμίδης - Ο δρόμος του φεγγαριού

Αυτό είναι με διαφορά το πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα του κύπριου Όμηρου Αβραμίδη, έχοντας ξεπεράσει σε πωλήσεις τις εκατό χιλιάδες αντίτυπα. Τι το έκανε τόσο αγαπητό ανάμεσα στους αναγνώστες; Μάλλον ο μύθος του, αλλά και το ότι είναι ένα μυθιστόρημα που στοχεύει στις ευαίσθητες χορδές των ψυχών.
Ο «Δρόμος του φεγγαριού» είναι μια ιστορία για τον έρωτα, τον πόλεμο και την ξενιτιά, για την αγάπη που ποτέ δεν πεθαίνει όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες απώλειες κι αν μετρήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι η ιστορία της Χρύσας και του Αλέκου, της Κύπρου που αιμορραγεί και της Αυστραλίας που αποτελεί τη νέα ελπίδα.
Και σ’ αυτό, όπως και στα επόμενα μυθιστορήματά του, ο συγγραφέας σπέρνει παντού πτώματα, κτυπάει τους ήρωές του ανελέητα, τους βάζει να πιάνουν πάτο ξανά και ξανά, στο κυνήγι μιας ευτυχίας εικονικής, ανέφικτης. Τα βάσανά τους, όμως, είναι αυτά που τους δίνουν υπόσταση, που τους κάνουν να ξεφεύγουν για λίγο απ’ το χαρτί και ν’ αποκτούν ζωή.
Όλα αρχίζουν με τον έρωτα, που φουντώνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ανάμεσα σε δύο νέους, στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα στη Λεμεσό. Τότε είναι που ο Αλέκος πρωτοσυναντάει τη Χρύσα, μια νέα γυναίκα που του κλέβει την καρδιά με την πρώτη ματιά. Θ’ ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, που θα τους φέρουν πιο κοντά. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που μια οδυνηρή παρεξήγηση και η ζήλια του άντρα ορθώνει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια για τη μελλοντική τους ευτυχία. Η Χρύσα, με ραγισμένη την καρδιά, βαθιά απογοητευμένη, αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, κι εκείνος -αν και έχει ήδη αντιληφθεί το λάθος του- δε θα κάνει τίποτα για να την εμποδίσει.
Τα χρόνια περνούν. Ο Αλέκος μετακομίζει στην Κερύνεια, όπου γνωρίζει και παντρεύεται μια εξαιρετική γυναίκα με την οποία θα αποκτήσει και παιδιά. Ωστόσο, η ευτυχία του δε θα κρατήσει για πολύ, αφού προτού περάσουν χρόνια πολλά θ’ αρχίσει ο πόλεμος και ανάμεσα στα πρώτα θύματα θα είναι κι η οικογένειά του. Η δυστυχία μοιάζει να του χτυπά ξανά και ξανά την πόρτα, η μοίρα να του βγάζει τη γλώσσα έξω με σαρκασμό. Τίποτα δεν έχει πια. Τίποτα που να τον κρατά στον τόπο του. Τίποτα που να τον κάνει να θέλει να συνεχίσει να ζει. Στα όρια καθώς βρίσκεται της απελπισίας θα έρθει για να τον σώσει ένας από μηχανής θεός, ο φίλος του ο Νικόλας, ο οποίος έχει επίσης μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου και τον προσκαλεί. Μη έχοντας κάποια άλλη επιλογή, αποδέχεται την πρόσκληση. Ωστόσο, γι’ αυτόν η Γη της Επαγγελίας κάθε άλλο παρά τέτοια θα αποδειχτεί, αφού αν και εκεί θα συναντήσει ξανά μετά από χρόνια τη χαμένη του αγάπη, θα έρθει και πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο σκληρή όψη της ανθρωπότητας. Θα μάθει από πρώτο χέρι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και ότι κάποιοι δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα όταν είναι να βγάλουν λεφτά. Απ’ αυτή τη διαδικασία θα βγει θριαμβευτής, αλλά στον τζόγο της ζωής, αυτός θα είναι και πάλι τελικά ο χαμένος.
Εξαιρετικός μύθος, έντονα συναισθήματα, κινηματογραφική γραφή που σου κόβει την ανάσα. Απλά όμορφο.
Κυκλοφορεί από την Εμπειρία Εκδοτική.

No comments: