Tuesday, July 31, 2012

Stephen King, Joe Hill, Chris Ryall and Nelson Daniel – Road Rage


Για να πω το κρίμα μου δεν διάβασα ολόκληρο αυτό το κόμικς, που κυκλοφορεί σήμερα στο εξωτερικό, μια και το ebook που μου έστειλαν για παρουσίαση περιελάμβανε το πρώτο μόνο μέρος του Road Rage. Εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά όμως είναι ότι αυτά που διάβασα και είδα μού άρεσαν.

Σ’ αυτό τον τόμο, που είναι βασισμένος στο μυθιστόρημα του Richard Matheson Duel, που έχει γίνει και ταινία, συνεργάστηκαν κάποιοι πρωτομάστορες τόσο του συγκεκριμένου είδους, όσο και των ιστοριών τρόμου και φαντασίας.

Ο πατέρας Στίβεν Κινγκ και ο γιος Τζόε Χιλ έγραψαν την ιστορία, ο Κρις Ράιαλ έκανε τη διασκευή και ο Νέλσον Ντάνιελ της έδωσε ζωή με τις ζωγραφιές του.

Όλα αρχίζουν με μια περιγραφή και κάποιες εικόνες που τα λένε όλα: «Η Φυλή κατευθυνόταν δυτικά από το σημείο του μακελειού, διασχίζοντας τη ζωγραφιά της ερήμου».

Η Φυλή είναι μια συμμορία με μοτοσικλετιστές, που με επικεφαλής τον Ρέις Άνταμσον και με την υποστήριξη του υπαρχηγού του, Βινς, είχε κλείσει συμφωνία μ’ ένα απατεωνίσκο ονόματι Ντιν Κλαρκ, για την δημιουργία ενός εργαστηρίου που θα κατασκεύαζε ναρκωτικά στην περιοχή της λίμνης Σμιθ. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν σύμφωνα με τα σχέδια, αφού το εν λόγω εργαστήριο τινάχθηκε στον αέρα, και οι δύο φίλοι, παρέα με τη συμμορία τους, αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Κλαρκ και να απαιτήσουν τα λεφτά που επένδυσαν. Εκείνος φυσικά δεν τα έχει και τα αίματα ανάβουν. Όταν κάνει την εμφάνισή της και μια νεαρή που προσπαθεί να σκοτώσει κάποιον απ’ αυτούς, τότε το μακελειό είναι αναπόφευκτο. Τους σκοτώνουν λοιπόν και τους δύο και στη συνέχεια καβαλούν τις μοτοσικλέτες τους και βάζουν πλώρη για το Σόου Λόου, εκεί που βρίσκεται η αδελφή του Κλαρκ, από την οποία σκοπεύουν να αποσπάσουν τα λεφτά.

Στη διάρκεια της διαδρομής οι σχέσεις των μελών της Φυλής μοιάζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κάποιοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον Ρέις και κάποιοι άλλοι κατηγορούν τον Βινς, επειδή δεν μπορεί να του πει όχι: «Ο Βινς ποτέ δεν ήξερε πώς να μιλήσει στον Ρέις», διαβάζουμε.

Ωστόσο αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματά τους καθώς σε κάποια στροφή του δρόμου θα συναντήσουν ένα οδηγό φορτηγού, που μάλλον έχει πολλά απωθημένα: Έτσι θ’ αρχίσει να σκοτώνει τον ένα μετά τον άλλο τους μοτοσικλετιστές. Το αίμα λοιπόν θα αρχίσει να ρέει άφθονο, κι εδώ ακριβώς είναι που ο Ντάνιελ θα κάνει και την καλύτερη δουλειά του: με ψιλοδουλεμένες ζωγραφιές θα μας δείξει όλη την αγωνία και τον τρόμο των μελών της συμμορίας καθώς το ένα μετά το άλλο θα συναντούν το φοβερό τους πεπρωμένο.

Η συνέχεια επί της (ηλεκτρονικής ή μη) σελίδας.


Monday, July 30, 2012

K.D. Calamur – Murder in Mumbai


Το Murder in Mumbai, που κυκλοφορεί μονάχα σε eBook, είναι ένα από εκείνα τα αστυνομικά βιβλία που δεν προσπαθούν και τόσο να εντυπωσιάσουν με την πλοκή και τις ανατροπές τους, όσο να περιγράψουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράττεται κάποιο έγκλημα.

Όπως υποδηλεί και ο τίτλος αυτό το μυθιστόρημα καταπιάνεται μ’ ένα φονικό στη Βομβάη ή Μουμπάι, της Ινδίας. Ο συγγραφέας εξηγεί από την αρχή ότι θα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της αφήγησης πότε το ένα, το αποικιοκρατικό, όνομα της πόλης, και πότε το άλλο, το παραδοσιακό, κι αυτό επειδή θέλει να μιλήσει στον αναγνώστη όχι μόνο για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν εκεί, αλλά και για το διχασμένο χαρακτήρα του τόπου.

«Εδώ ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», αφήνει να εννοηθεί ένας από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας, ο επιθεωρητής Βιτζάι Γκαϊγουώτ. «Όταν σκοτώνεται κάποιος πλούσιος στην πόλη ή κάποιος ξένος, δημιουργείται σάλος στα μέσα ενημέρωσης, αλλά όταν πεθαίνει κάποιος φτωχός, μετά βίας του αφιερώνουν, όταν και αν το κάνουν, ένα μονόστηλο».

Η ζωή λοιπόν στην πόλη υπολογίζεται με το μέγεθος της καταγωγής και της τσέπης, κι ας είναι η πλέον φιλελεύθερη στη χώρα.

Το θύμα σ’ αυτή την ιστορία είναι μια αμερικανίδα ονόματι Λιζ Μπέρτον, που μέχρι τη μοιραία ώρα ήταν επικεφαλής μιας μεταλλευτικής εταιρίας. Το πτώμα της το ανακαλύψαν κάτι παιδιά στα σκουπίδια, όπως φαίνεται μια ολόκληρη βδομάδα μετά από το θάνατό της, στη διάρκεια της οποίας έβρεξε τόσο πολύ, που έκανε όλους τους κατοίκους να μιλάνε για τους χειρότερους μουσώνες όλων των εποχών.

Η διερεύνηση του περιστατικού πέφτει στους ώμους του επιθεωρητή Βιτζάι, ο οποίος προτού καλά καλά πατήσει το πόδι του στον τόπο του εγκλήματος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μ’ ένα ξεπεσμένο, αλλά συμπαθή δημοσιογράφο, που ακούει στο όνομα Τζέι Γκανές.

Ο Τζέι είχε απολυθεί από την προηγούμενή του δουλειά επειδή είχε τολμήσει να τα βάλει με τους ισχυρούς της πόλης, προσπαθώντας να φέρει στο φως κάποιες περιπτώσεις διαφθοράς, να αναδείξει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να δείξει με το δάχτυλο διάφορους μεγαλοπαράγοντες που τα είχαν κάνει πλακάκια τόσο με τους ντόπιους βιομήχανους όσο και με τους γκάγκστερ.

Οι δυο τους θα κλείσουν μιαν καταρχήν συμφωνία ώστε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Θα κάνουν ο καθένας τη δική του έρευνα, αλλά θα μοιράζονται όλες τις πληροφορίες που ανακαλύπτουν. Ο Τζέι ξέρει ότι ο Βιτζάι είναι αδιάφθορος, και ο Βιτζάι γνωρίζει ότι ο Τζέι είναι κάποιος που κρατά το λόγο του, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά καχυποψία ανάμεσά τους.

Ωστόσο ο Τζέι δεν είναι ένας απ’ αυτούς τους δημοσιογράφους που τους αρέσει να κάθονται στο γραφείο και να περιμένουν τις ειδήσεις να πάνε να τους βρουν. Έτσι εκτός από το να διερευνά τα έργα και τις ημέρες του θύματος, θ’ αρχίσει να αναζητεί και τους εχθρούς της, εκείνους που θα ήθελαν να τη δουν νεκρή, και όπως θα αποδειχτεί κάθε άλλο παρά λίγοι είναι αυτοί.

Την ίδια ώρα θα συνεχίσει να δουλεύει και μια παλαιότερη υπόθεση που έχει να κάνει με ένα κύμα διαρρήξεων, εφτά τον αριθμό, που απέφεραν αρκετά λάφυρα στους κλέφτες, οι οποίοι όμως παραμένουν μέχρι εκείνη τη στιγμή ασύλληπτοι. Συνήθως όλο και κάτι ακούγεται για τα κλεφτρόνια στα στενά και στις αγορές της πόλης, αυτοί όμως, όποιοι κι αν είναι, πώς κατάφεραν και ξέφυγαν απ’ τις κεραίες των αρχών, αλλά κι από τ’ αυτιά του… δρόμου; Ο Τζέι θα προσπαθήσει να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Ο συγγραφέας, με αφορμή ένα έγκλημα, μας ταξιδεύει σε μια πόλη που όλο αλλάζει και που όλο μένει η ίδια. Όπου οι φτωχοί ζουν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ οι πλούσιοι, ειδικά οι νεόπλουτοι, μοιάζουν να έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου. Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, όπως φαίνεται, όλοι κοιμούνται με όλους, όλοι σχολιάζουν όλους και τίποτα δεν μοιάζει να σοκάρει τους σοκάρει. Τρώνε και πίνουν σχεδόν δίχως αναπαμό, και οργανώνουν πάρτι, και χτίζουν όλο και μεγαλύτερους ουρανοξύστες προσπαθώντας ο ένας να ξεπεράσει τον άλλο.

Οι δυο βασικοί του ήρωες είναι δύο άνθρωποι με αξιοπρέπεια, που τρέφουν σεβασμό στους πιο φτωχούς απ’ αυτούς και οι οποίοι όπου και όποτε μπορούν τους προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας.

Το φονικό στη Βομβάη είναι ένα μυθιστόρημα με συνείδηση, που θα μπορούσε να διδάξει πολλά στον δυτικό αναγνώστη που όλο ακούει για τη μαγεία της Ανατολής, αλλά αρνιέται πεισματικά να αντικρίσει τις σκληρές πραγματικότητές της. Εξαιρετικό.


Saturday, July 28, 2012

Βιβλιο-νέα


Μια "Ολυμπιακή Ωδή", γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, παρέγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ποιητής Armand D' Angour έσπευσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Την Ωδή είχε ήδη την ευκαιρία να απαγγείλει σε πρόσφατη εκδήλωση ο Τζόνσον, ο οποίος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο στ' αυτιά μας, μιλάει αρχαία ελληνικά. Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο και τη μετάφρασή του στα αγγλικά εδώ.

Μεγάλη εντύπωση έχουν προκαλέσει στο βιβλιόφιλο, αλλά και σινεφίλ κοινό, οι πρώτες σκηνές από τα γυρίσματα του μυθιστορήματος του David Mitchell Cloud Atlas, που βγήκαν στον αέρα. Ήδη οι κριτικοί άρχισαν ν' αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η ταινία θα μπορούσε να είναι το νέο Inception. Να αναφέρω ότι τη χρηματοδότηση της ταινίας έχουν αναλάβει οι γερμανοί και θα είναι η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία της χώρας. Και το πιο πάραξενο; Ρη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει τρία άτομα: Οι αδελφοί Wachowski που μας χάρισαν το Μάτριξ και ο γερμανός Tom Tykwer. Για να δείτε το εκτεταμένο τρέιλερ κάντε κλικ.

Κάποιες "χαμένες" ιστορίες της εξαιρετικής διηγηματογράφου Καθρίν Μάνσφιλντ έχουν ανακαλύψει κάποιοι ερευνητές στα αρχεία. Τα διηγήματα αυτά θα συμπεριληφθούν σε μια συγκεντρωτική συλλογή που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στη Βρετανία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Εδιμβούργου.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ με τις μαζικές δολοφονίες σινεφίλ στη διάρκεια της προβολής της νέας ταινίας του Μπάτμαν, η εταιρεία που εκδίδει τα κόμικς με πρωταγωνιστή το δημοφιλή ήρωα αποφάσισε να καθυστερήσει για ένα μήνα την κυκλοφορία του νέου τόμου Batman Inc #3, επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση κάποιες σκηνές σ' αυτό ίσως να προκαλέσουν κάποια αναστάτωση στο κοινό. Νέα ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Αυγούστου.

Για κάποιου είδους ελιτισμό, αλλά και για διακρίσεις κατηγορεί το βραβείο Μαν Μπούκερ με κείμενο του στον Γκάρντιαν ο Άλαν Μπισέτ. Σύμφωνα με τα λεγομένα του το βραβείο λειτουργεί σαν κάποιου είδους λέσχη, όπου οι άνθρωποι που κρίνουν είναι κάποιοι που θέλουν να διαβάζουν για θέματα που καταλαβαίνουν, γραμμένα από κάποιους σαν κι αυτούς. Αναφέρει επίσης πολλά ονόματα συγγραφέων που αν και το άξιζαν, δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν το συγκεκριμένο βραβείο λόγω, κυρίως, της χώρας καταγωγής τους.

Friday, July 27, 2012

Lee Child – Deep Down


Το Deep Down που μόλις κυκλοφόρησε είναι ένα ακόμη ebook single, όπως τα αποκαλούν οι αμερικανοί – ένα διήγημα δηλαδή που κυκλοφορεί μονάχα σε ηλεκτρονική μορφή και, συνήθως τώρα πια, βγαίνει δυο-τρεις μήνες πριν από το νέο μυθιστόρημα κάποιου συγγραφέα, ώστε να το προδιαφημίσει.

Σ’ αυτή την ιστορία, όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, συναντάμε μια νεανική εκδοχή του θρυλικού πια ήρωά του, Τζακ Ρίτσερ. Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον το 1986, όταν ο νέος τότε στρατονόμος Ρίτσερ, ανακαλείται επειγόντως στην πόλη από τη Γερμανία, όπου είναι το πόστο του.

Ο άμεσος προϊστάμενος του συνταγματάρχης Κορνήλιους Κρίστοφερ θέλει να του αναθέσει μια κατεπείγουσα μυστική αποστολή: ν’ ανακαλύψει τον προδότη ή μάλλον την προδότρια, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία προσπαθεί να μεταδώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά μ’ ένα νέο ντουφέκι ελεύθερου σκοπευτή σε κάποιον στο εξωτερικό – κυβέρνηση ή εταιρία, ακόμη κανείς δεν γνωρίζει.

Στον Ρίτσερ δεν αρέσει και τόσο η ιδέα του να κάνει αυτό που του ζητούν, επειδή, πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα σχέδιο της στιγμής, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του καμιά από τις παραμέτρους, και που σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να υπακούσει στις διαταγές που του δίνουν αφού: «Έχουμε πολιτικούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε, οι οποίοι έχουν χρηματοδότες που πρέπει να προστατεύσουν», όπως λέει το αφεντικό.

Έτσι από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει ρόλο και βαθμό στο στράτευμα και βάζει πλώρη για το Καπιτώλιο, όπου μια επιτροπή εξετάζει την έγκριση ή μη της κατασκευής του εν λόγω ντουφεκιού. Ο Ρίτσερ ξέρει τι πρέπει να κάνει για να ανακαλύψει ποια από τις τέσσερις γυναίκες είναι η προδότρια, αλλά όλα ανατρέπονται όταν η βασική ύποπτος σκοτώνεται σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας.

Τώρα πρέπει να βρει τρόπο να προσεγγίσει όσο διακριτικά μπορεί τις άλλες γυναίκες, για να δει μήπως είχε κάνει λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις του. Ο θάνατος της βασικής υπόπτου του προσφέρει την ευκαιρία που ζητά για να το κάνει αυτό. Το μόνο που απομένει πια είναι να λύσει το γρίφο και αν χρειαστεί να ρίξει και μερικές γροθιές για να σώσει τη ζωή του.

Μια ακόμη καλογραμμένη ιστορία, που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Ο Ρίτσερ μας θυμίζει και πάλι κάποιον ήρωα της κλασικής νουάρ λογοτεχνίας, τον οποίο τίποτα δεν τον εκπλήσσει και που μπροστά σε τίποτα δεν σταματά ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Στο τέλος του διηγήματος προδημοσιεύονται τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, A Wanted Man, που θα κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Wednesday, July 25, 2012

Η μακρά λίστα του Βραβείου Μαν Μπούκερ


Ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα η μακρά λίστα του βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου Μαν Μπούκερ. Τα υποψήφια βιβλία είναι:


The Yips - Nicola Barker

The Teleportation Accident - Ned Beauman

Philida - André Brink

The Garden of Evening Mists - Tan Twan Eng

Skios - Michael Frayn

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry - Rachel Joyce

Swimming Home - Deborah Levy

Bring up the Bodies - Hilary Mantel

The Lighthouse - Alison Moore

Umbrella - Will Self

Narcopolis - Jeet Thayil

Communion Town - Sam Thompson


Η μικρή λίστα θα ανακοινωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου και ο νικητής στις 16 Οκτρωβρίου.

Nelson DeMille – Death Benefits


Το Death Benefits είναι ένα ακόμη διήγημα που κυκλοφορεί μονάχα σε ebook την 1η Αυγούστου.

Εδώ έχουμε την ιστορία του Τζακ Χένρι, ενός πολύ επιτυχημένου στο παρελθόν συγγραφέα, που τα τελευταία χρόνια τραβά ζόρια. Ζόρια που γίνονται όλο και χειρότερα όσο περνά ο καιρός.

Ο Τζακ έγραψε μερικά μπεστ σέλερς στο παρελθόν, αλλά τα δύο τελευταία του βιβλία απέτυχαν παταγωδώς, με αποτέλεσμα η οικονομική του κατάσταση να πάρει την κάτω βόλτα: χρωστά μισό εκατομμύριο δολάρια στην εφορία, ενώ έχει να συντηρεί ένα μεγάλο σπίτι στη Νέα Υόρκη, του οποίου το ενοίκιο φτάνει τα δέκα χιλιάρικα το μήνα, και να πληρώνει μισθούς σε μια οικιακή βοηθό και τη γραμματέα του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά του έξοδα: πληρώνει επίσης διατροφή σε δύο πρώην συζύγους, ενώ νοικιάζει και μια καλοκαιρινή κατοικία στα Χάμπτονς για το ευκαταφρόνητο ποσό των 140 χιλιάδων δολαρίων τη σεζόν.

«Πώς ξέπεσα τόσο;» αναρωτιέται. Φυσικά δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο ατζέντης του, ο Σταν Γουΐκοφ, που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο της προκοπής και να πουλήσει τα βιβλία του στο Χόλιγουντ, αλλά και ο εκδότης του, που δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά σε ό,τι αφορά την προβολή του.

Τι να κάνει λοιπόν; Τι; Απ’ όλους τους πιστωτές μπορεί λίγο πολύ να ξεφύγει, αλλά η εφορία δεν χαρίζει κάστανο. Πρέπει να βρει λεφτά και να τα βρει τώρα. Μα πώς; Κι από πού;

Ξαφνικά βλέπει ένα από τους πολλούς λογαριασμούς που στοιβάζονται ανέγγιχτοι στο γραφείο του και θυμάται κάτι: μια ασφάλεια ζωής σύμφωνα με την οποία αν εκείνος πέθαινε ο Σταν θα λάμβανε πέντε εκατομμύρια δολάρια, ενώ αν τα τίναζε ο τελευταίος θα έπαιρνε ο ίδιος το λεφτά.

Η απελπισία λοιπόν θα τον οδηγήσει στην εγκληματική σκέψη («Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται κάποιο έγκλημα», αναλογίζεται). Θα καταφέρει όμως να μετατρέψει την σκέψη σε πράξη;

Ένας μονάχα τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει αυτό. Καλεί λοιπόν τον Σταν να τον επισκεφθεί για ένα Σαββατοκύριακο ξεγνοιασιάς στα Χάμπτονς, εκεί όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος και η πλέον ανατρεπτική.

Εδώ θα λέγαμε ότι έχουμε μια εξαιρετική ιδέα για μια ιστορία και πολύ καλή πλοκή, αλλά ένα κάπως λειψό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο συγγραφέας θα μπορούσε να την αναπτύξει ακόμη περισσότερο, ρίχνοντας βάρος στη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως και νάχει, ό,τι έγινε έγινε. Ο αναγνώστης στο τέλος του «τόμου» έχει την ευκαιρία να διαβάσει τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα The Panther, που θα κυκλοφορήσει στις 16 Οκτωβρίου.

Tuesday, July 24, 2012

Haruki Murakami – Hear the Wind Sing


Το Hear the Wind Sing είναι ένα από τα «αποκηρυγμένα» κείμενα του Χαρούκι Μουρακάμι, ένα δηλαδή από εκείνα τα βιβλία που δεν θέλει να εκδοθούν ποτέ ξανά, αφού τα θεωρεί κατώτερα των προσδοκιών ή της φήμης του.

Όπως και νάχει, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια ιστορία ενηλικίωσης, αν και οι πρωταγωνιστές του, όταν διαδραματίζονται τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς έφηβοι.

Αυτή είναι η ιστορία του ανώνυμου αφηγητή και του φίλου του, Αρουραίου. Πρόκειται για δύο νέους άντρες, που προσπαθούν μέσα από συζητήσεις, διαβάσματα, μικρές και σχεδόν αδιάφορες περιπέτειες, να βρουν το δρόμο τους σ’ αυτό τον κόσμο.

Τι τους ενώνει; Καταρχήν το ότι γνωρίστηκαν κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες, στη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, αλλά κατά κύριο λόγο το ότι κρύβουν κι οι δυο μέσα τους πολλή σκοτάδι: «Οι άνθρωποι με σκοτεινές ψυχές δεν μπορούν παρά να έχουν σκοτεινά όνειρα. Οι άνθρωποι με αληθινά σκοτεινές ψυχές δεν μπορούν παρά να ονειρεύονται».

Οι αμπελοφιλοσοφίες και η μπυροποσία μοιάζουν να είναι τα μεγάλα τους ατού, τουλάχιστον στα δικά τους μάτια. Έτσι ο Αρουραίος υπόσχεται στον εαυτό του «να λέει μονάχα τα μισά απ’ όσα σκέφτεται», ακόμη κι αν θεωρεί ότι «η ζωή είναι άδεια», ενώ και τα ψέματα δεν τον πολυχαλούν αφού: «Αν λέγαμε μόνο την αλήθεια, τότε η αλήθεια θα έχανε μέρος από την αξία της».

Οι δυο φίλοι μοιάζουν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο αν και περισσότερο φαίνονται να σπαταλούν τη ζωή όταν είναι μαζί παρά να τη ζούνε. Τίποτα συναρπαστικό δεν τους συμβαίνει, η μια μέρα ακολουθεί την άλλη ατάραχα, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, μα τίποτα δεν αλλάζει. Ζουν μέσα στα κεφάλια τους. Ακόμη και όταν βρίσκουν ένα κορίτσι στο δρόμο μεθυσμένο και το οδηγούν στο σπίτι του, τίποτα δεν συμβαίνει. Κι ακριβώς επειδή δεν συμβαίνει τίποτα, την επόμενη μέρα όταν η κοπέλα συνέρχεται, δεν πιστεύει ότι δεν την εκμεταλλεύτηκαν. Στο σύγχρονο κυνικό κόσμο όπου ζει δεν μπορεί να πιστέψει ότι βρέθηκαν κάποιοι που απλά προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν.

Ο καιρός αργά ή γρήγορα περνά, οι δύο φίλοι συνεχίζουν να διαβάζουν πεισματικά νεκρούς συγγραφείς (ανάμεσά τους ο Νίκος Καζαντζάκης και το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται») και κάποτε αναπόφευκτα οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο Αρουραίος, που αν και ευκατάστατος μισεί «τους πλούσιους επειδή δεν έχουν φαντασία», γίνεται συγγραφέας, ενώ ο αφηγητής καταλήγει παντρεμένος στο Τόκιο.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε διαρκώς για να επιβιώσουμε», διαβάζουμε κάπου, κι αυτό το βιβλίο προσφέρει πολλή τροφή για σκέψη. Όντως, δεν είναι ένα από τα καλύτερα του συγγραφέα, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι πιστοί του φίλοι, αν το έπαιρναν στα χέρια τους, θα το διάβαζαν με ευχαρίστηση.

Monday, July 23, 2012

Βιβλιο-νέα


Η συγγραφέας Denise Mina κέρδισε το Theakstons Old Peculier crime novel of the year award, για το βιβλίο της The end of the wasp season. Στο βιβλίο αυτό η έγκυος ντετέκτιβ Άλεξ Μόρροου διερευνά μια βάρβαρη δολοφονία που έλαβε χώρα σ' ένα πλούσιο προάστιο της Γλασκώβης, κι η οποία με κάποιο τρόπο συνδέεται με μια αυτοκτονία στο Κεντ.

Όπως φαίνεται είναι αδύνατο να περάσει μια βδομάδα δίχως κάποια είδηση που να σχετίζεται με το Fifty Shades of Grey. Όπως διαβάζω λοιπόν η επιτυχία του συγκεκριμένου βιβλίου οδήγησε στην επαναφορά στην εκδοτική πραγματικότητα του μυθιστορήματος του Thomas Hardy Tess of the d'Urbervilles, στο οποίο γίνονται εκτενείς αναφορές στο πρώτο. Να αναφέρω ότι ο Μάικλ Γουϊντερμπότομ, γυρίζει αυτή τη στιγμή την κινηματογραφική μεταφορά του Τες στην Ινδία, χρησιμοποιώντας, μάλλον για λόγους που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του έργου, τον τίτλο Trishna.

Η Val McDermid "προσλήφθηκε", αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, για να διασκευάσει, ή μάλλον να αναβιώσει το λιγότερο επιτυχημένο βιβλίο της Τζέιν Ώστεν Northanger Abbey, δίνοντάς του μάλιστα τη μορφή θρίλερ. Το κοινό στο οποίο θα απευθύνεται; Το... τρέντι εφηβικό.

Ο Bret Easton Ellis έγραψε ένα κινηματογραφικό σενάριο με τίτλο The Canyons, που περιγράφεται σαν ένα ακόμη νουάρ του Λος Άντζελες και το οποίο ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Paul Schrader. Πρωταγωνιστές θα είναι η Λίντσι Λόχαν (αν δεν συλληφθεί) και ο πορνοστάρ, Τζέιμς Ντιν ( αν δεν...).

Οι γιαπωνέζοι μπαίνουν επιτέλους στην αγορά των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Μόλις ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μιας συσκευής με όνομα Ρακούτεν (προφανώς εμπνευσμένο από το όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας), η οποία θα διατίθεται στην τιμή των 99 δολαρίων. Ας ελπίσουμε τώρα ότι οι εκδόσεις Kodansha, που έχουν στην κατοχή τους τα δικαιώματα των περισσοτέρων γιαπωνέζων συγγραφέων, θ' αρχίσουν επιτέλους να διαθέτουν περισσότερους τίτλους σε ξένες γλώσσες.

Saturday, July 21, 2012

Σοφία Γκιούσου – Τα μεταμεσονύχτια


Εδώ, σύμφωνα με τη συγγραφέα, έχουμε, μικρές ιστορίες, ψηφιακής ιδιοσυγκρασίας. Τα μεταμεσονύχτια είναι μια συλλογή διηγημάτων, ποιημάτων και flash fiction, που προσωπικά θα χαρακτήριζα σαν ψηφίδες ζωής.

Αυτό που κάνει η συγγραφέας είναι να παίρνει μικρές στιγμές της καθημερινότητας και να τους χαρίζει την αιωνιότητα στην οθόνη ή και στο χαρτί. Στιγμές έρωτα, μυστηρίου, περιπλάνησης, αποπλάνησης, μουσικές στιγμές.

Αν το ήθελε κανείς θα μπορούσε να παρουσιάσει αυτό το βιβλίο αναφέροντας μονάχα τις ατάκες, εκείνες τις γραμμές που κρύβουν μέσα τους όλη την ουσία μιας στιγμής-ιστορίας: «Η ζωή σου κρίθηκε στα ημίμετρα», διαβάζουμε Στο ξενοδοχείο των φαντασμάτων, όπου κόβει βόλτες ο Τζιμ Μόρισον. «Γι’ αυτό αγαπάμε τις γυναίκες σου λέω. Γι’ αυτή τη μία φωτεινή στιγμή», πληροφορούμαστε στο Σάρκινο ταξίμι. «Στα λόγια, τους καφέδες και τις μπύρες ξεχυνόταν όλη η ζωή της και λίγη από τη δική του», μας εξηγούν Αι συνθήκαι. «Με έπαιξε ο διάολος κι έχασε γιατί το κορμί που ζήτησε δεν ήταν δικό μου», μαθαίνουμε σε μια ιστορία όπου Τα μάτια του λάμπουν πορφύρα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω μ’ αυτό τον τρόπο, αλλά δεν θα το κάνω, αφού δεν θέλω να σας στερήσω την ευκαιρία ν’ ανακαλύψετε από μόνοι κι από πρώτο χέρι τα αμέτρητα μικρά διαμαντάκια, που κρύβονται διακριτικά και μη σ’ αυτή τη συλλογή. Σε μια συλλογή που είναι ερωτευμένη με τις θάλασσες και τα καλοκαίρια, με τους τόπους και με τους ανθρώπους.

Η συγγραφέας μοιάζει να διαθέτει μια μοναδική ικανότητα στο να περιγράφει ιδανικά της ζωής τα φανερά τα μυστικά, εκείνα που τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι είναι πολύ βιαστικοί για να σταθούν μια στιγμή και να προσέξουν. Όχι, δεν μας λέει ότι όλα είναι μέσα μας ή ότι τα πάντα βρίσκονται εκεί έξω. Απλά τονίζει, δίχως καν να προσπαθεί, ότι το μέσα και το έξω μας, τις πλείστες φορές είναι ένα και το αυτό.

Βρίσκει την ομορφιά στη μουσική, σε μια αγκαλιά, σε μια αυθόρμητη έξοδο για ποτό, στο πρόσωπο ενός άντρα που ξέρει αυτή ή την πρωταγωνίστριά της, πιο καλά απ’ αυτούς που τη γνωρίζουν χρόνια.

Σκέφτεται για τη ζωή, αλλά δεν την αναλύει πολύ. Την παίρνει στιγμή τη στιγμή, κομμάτι το κομμάτι, και τη χαίρεται. Και πού και πού λυπάται. Ποιος δεν λυπάται ποτέ άλλωστε; «Ζηλεύω τις διακοπές του Πάσχα που τις ζούνε άλλοι πια», «Είναι τρομακτικό πράγμα το σώμα μου. Σε Θυμάται», «Πουτάνα νοσταλγία. Δώσε ακόμη μια κλοτσιά στο κουβάρι της μνήμης. Μπορεί να ξετυλιχτεί».

Διαβάζοντας κανείς αυτά τα κείμενα, τα ποιήματα και τις μικρομέγαλες ιστορίες, νιώθει, θέλοντας και μη, μια ψυχική συγγένεια με τη συγγραφέα. Κι αυτό επειδή, εκτός κι αν είναι πολύ Εκτός, μέσα εδώ βρίσκει κάποιες δικές του σκέψεις, αναγνωρίζει κάποιες ολόδικές του μοναδικές στιγμές. Αυτές που δεν μπόρεσε ποτέ να αντικρίσει όπως ακριβώς ήταν ή, ίσως, και να περιγράψει μ’ αυτό τον τρόπο.

Ένα βιβλίο εξαιρετικό, που μπορεί να διαβαστεί ξανά και ξανά απ’ τον καθένα, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη, αλλά κι ένα πλατύ χαμόγελο, νοσταλγικό ή μη, στην ψυχή.

Μπορείτε να το κατεβάσετε στη ψηφιακή του μορφή ή να αγοράσετε την έντυπη έκδοση (συστήνεται) πατώντας εδώ.

Friday, July 20, 2012

Mickey Spillane and Max Allan Collins – Skin


Ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφορεί μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή.

Το Skin ωστόσο δεν είναι μυθιστόρημα αλλά ένα εκτενές διήγημα, παρμένο από τα αρχεία του δημοφιλούς συγγραφέα νουάρ αναγνωσμάτων Μίκι Σπιλέιν. Ο Σπιλέιν, πριν πεθάνει το 2006, είχε αφήσει ρητές οδηγίες στη σύζυγό του να παραδώσει τα κατάλοιπά του στον φίλο και συνεργάτη του, Μαξ Άλλαν Κόλλινς. Οι δυο τους στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας τους δούλεψαν μαζί στη δημιουργία διάφορων ανθολογιών και ταινιών, ακόμη και μιας σειράς κόμικς.

Ο Κόλλινς μετά το θάνατό του φίλου του άρχισε να επεξεργάζεται τα κείμενα που άφησε μισοτελειωμένα φεύγοντας ο τελευταίος. Ένα από αυτά τα κείμενα είναι και το Skin, μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ήρωα-σήμα κατατεθέν του Σπιλέιν, Μάικ Χάμμερ, έναν θρυλικό πρώην μπάτσο, που μετά την αφυπηρέτησή του, άρχισε να δουλεύει σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Ο Χάμμερ λοιπόν, επιστρέφοντας ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη στην πόλη από μια συνάθροιση στα βόρεια περίχωρα, ανακαλύπτει στην άκρη του δρόμου ένα διαμελισμένο πτώμα. Από τη στιγμή που δεν ανήκει πια στο αστυνομικό σώμα, κάνει αυτό που θεωρεί πιο σωστό: επικοινωνεί με τον αρχηγό του τμήματος ανθρωποκτονιών της Νέας Υόρκης, Πατ Τσέιμπερς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εν λόγω συνάθροιση. Εκείνος με τη σειρά του καλεί τους ντόπιους αστυνομικούς στο χώρο του εγκλήματος που δεν αργούν να καταφθάσουν, με μια νεαρή δημοσιογράφο, ονόματι Μέλοντι Άντερσον, στο κατόπι τους.

Η Μέλοντι μοιάζει κάπως σοκαρισμένη από το θέαμα, αλλά είναι σκληρό καρύδι. Το ίδιο όμως δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον κάμεραμαν Τζέισον, ο οποίος με το που αντικρίζει το σκηνικό αδειάζει εκκωφαντικά τα περιεχόμενα του στομαχιού του. Καθώς συμβαίνουν αυτά ο Χάμμερ αναλογίζεται το θύμα: «Ήσουν κάποιος», σκέφτεται. «Στο διάολο, κάποτε ήμουν κι εγώ κάποιος», συμπληρώνει.

Όπως θ’ αποδειχτεί τα διασπαρμένα μέλη ανήκουν σε περισσότερα από ένα άτομα, ωστόσο το μοναδικό που μπορούν να αναγνωρίσουν είναι αυτό του παραγωγού του Broadway, Βίκτορ Κινγκ, του οποίου η εξαφάνιση είχε καταγγελθεί στην αστυνομία μια βδομάδα πριν.

Ο Χάμμερ, θέλει να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να μην αναμιχθεί καθόλου ο ίδιος στην υπόθεση, αλλά κάτι οι παλιές συνήθειες, κάτι οι συγκύριες, δεν του επιτρέπουν να το κάνει αυτό. Καταρχήν η νεαρή, πολύ νεαρή, χήρα του Κινγκ θέλει να τον προσλάβει για να διερευνήσει την υπόθεση, μετά τον παίρνει τηλέφωνο η Μέλοντι που του λέει ότι έχει ανακαλύψει κάτι και μετά είναι το… κουνούπι – αυτό που επιμένει να τον κεντρίζει μέχρι να λύσει το μυστήριο.

Τα πράγματα ωστόσο σύντομα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς ο σαδιστής δολοφόνος, όποιος κι αν είναι αυτός, θα χτυπήσει ξανά, και ο Χάμμερ θ’ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την ψυχρή λογική και το ένστικτό του για να τον ανακαλύψει και να του δώσει ένα σκληρό μάθημα με τον ειδικό, δικό του τρόπο.

Μια καλογραμμένη ιστορία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους των νουάρ αναγνωσμάτων, με όλες τις μοιραίες γυναίκες και τους μη συμβατικούς ήρωές της.

Thursday, July 19, 2012

Christos Gage & Jorge Lucas – Sunset


Αν είναι κάτι που μού άρεσε ιδιαίτερα σ’ αυτό το κόμικ είναι ο ήρωάς του, ο Νικ Μπέλαμι, κι αυτό γιατί μού θυμίζει κάποιους από τους κλασικούς σκληρούς ήρωες του αμερικανικού κινηματογράφου, ανάμεσα στους οποίους και τον Κλιντ Ίστγουντ, στον οποίο εδώ γίνεται και μια περαστική αναφορά.

Το Sunset, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό στις 31 του μήνα, είναι ένα από εκείνα τα γκράφικ νόβελς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θυμίζουν στον αναγνώστη ταινία. Ίσως να είναι η ασταμάτητη δράση, ίσως να είναι οι ατάκες, ίσως να είναι οι εξαιρετικές πινελιές του Χόρχε Λούκας: όπως και νάχει το πράμα, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα δεν θα άρεσε σε κάποιον φίλο του είδους, αλλά και σε κάθε οπαδό της αστυνομικής λογοτεχνίας αυτός ο τόμος.

Πρωταγωνιστής είναι, όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο Νίκ Μπέλαμι, ένας άντρας 78 χρόνων, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια στην Καλιφόρνια με τη γυναίκα του, Έλλεν, που πάσχει από γεροντική άνοια, και τη γυναίκα που τη φροντίζει.

Ο Νικ μοιάζει να μην ανήκει στον κόσμο του σήμερα και οι μοντέρνοι καιροί δεν τον εμπνέουν. Τριγυρνά σαν φάντασμα στον περιορισμένο δικό του χώρο, νιώθοντας μια ακατάλυτη οργή για όλ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του: Τους ανθρώπους που μιλούν στο κινητό όλη την ώρα και κάνουν κοσμητικές επεμβάσεις στο κορμί τους, που παίζουν στα χρηματιστήρια, που κάνουν μηνύσεις επειδή ο καφές τους είναι πολύ ζεστός και που ρεζιλεύονται μόνο και μόνο ώστε να εμφανιστούν στην τι-βι, όπου θα ρεζιλευτούν περισσότερο.

Αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο κακό, το μεγαλύτερο κακό είναι ότι ο Νικ έχει ένα βαρύ παρελθόν και ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του προσπαθώντας να ξεφύγει απ’ αυτό. Δεκαετίες πριν δούλευε σαν μπράβος για ένα μαφιόζο ονόματι Τζανέλλι, τον οποίο κατάφερε να ξεφορτωθεί όχι καρφώνοντάς τον για εγκλήματα που διέπραξε, αλλά ενοχοποιώντας τον για κάτι που δεν έκανε.

Τώρα ο Τζανέλλι έχει βγει απ’ τη φυλακή και ζητά το αίμα του πίσω και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον εκδικηθεί. Δυστυχώς το πρώτο θύμα του δεν θα είναι ο Νικ, αλλά η γυναίκα του και η νοσοκόμα. Αυτό ακριβώς ήταν το λάθος – το μεγάλο λάθος, του πρώην αφεντικού του.

Ο κυνηγημένος, θέλοντας και μη και θα γίνει και πάλι κυνηγός. Το παρελθόν ήταν αυτό που τον καθόρισε, το ίδιο παρελθόν είναι που θα τον οδηγήσει στο δρόμο της εκδίκησης, της εκτόνωσης της ασίγαστης οργής του: «Αυτό που μού άρεσε ήταν να πληγώνω τους ανθρώπους και ήμουν εξαιρετικά καλός σ’ αυτό». Κι εξακολουθεί να είναι.

Η αποστολή του μοιάζει αρχικά καταδικασμένη ν’ αποτύχει, μια και ο Τζανέλλι  δείχνει να είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Πρώτα σκότωσε ένα φίλο του Νικ, και μετά έβαλε στο στόχαστρό του, αλλά δεν κατάφερε να εξολοθρεύσει την πρώην γυναίκα του, Νάνσι και τον γιο του, Τζακ.

Ο ήρωάς μας λοιπόν μετά τη διάσωση των δικών του ανθρώπων βάζει πλώρη, παρέα μ’ αυτούς και με τον Σάλι, έναν πρώην συνεργάτη του, για το Λας Βέγκας, με σκοπό την επίλυση μια κι έξω του προβλήματός τους.

Η πόλη έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που ήταν εκεί, τώρα μοιάζει να επικρατεί το χάος. Φυσικά ο Νικ μπορεί να προσθέσει πολλά σ’ αυτό το χάος και θα το κάνει, καθώς θα έρθει για μια ακόμη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με το πρώην αφεντικό και νυν διώκτη του.

Το Ηλιοβασίλεμα είναι ένα απόλυτα νουάρ ανάγνωσμα, με μοναχικούς ήρωες και μοιραίες γυναίκες, με διεφθαρμένους μπάτσους και εγκλήματα.

Ο συγγραφέας έκανε εξαιρετική δουλειά με το διάλογο και τις ατάκες, που σε αρκετά σημεία διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο σκιτσογράφος μας παρέδωσε κάποιες μοναδικές ζωγραφιές που εμπλουτίζουν κατά πολύ την έκδοση. Οι δυο τους, προς όφελος του αναγνώστη, μοιάζουν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην έχει άλλη επιλογή από το να καθίσει κάπου αναπαυτικά, να ηρεμήσει και ν’ απολαύσει την περιπέτεια που του προσφέρουν.

Wednesday, July 18, 2012

Βιβλιο-νέα


Διχασμένοι είναι οι κριτικοί στον αγγλοσαξωνικό τύπο σε ό,τι αφορά το βιβλίο του Mitch Winehouse Amy, My Daughter. Λογικά θα κρύβεται κάποιος συγγραφέας-φάντασμα πίσω απ' αυτή τη βιογραφία, και ίσως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που οι κριτικοί δεν στέκονται στις λογοτεχνικές της αρετές. Εκείνο που επισημαίνουν οι περισσότεροι είναι την προσπάθεια του Μιτς να πει στο κοινό ότι γι' αυτά που συνέβηκαν στην κόρη του φταίνε μόνο οι άλλοι. Σίγουρα μπορούν να ειπωθούν πολλά για την τραγουδίστρια, αλλά κανείς δεν θα έλεγε ότι υπήρξε ακριβώς... άγια.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ που έγινε διάσημος σαν Χάρι Πότερ στη μεγάλη οθόνη, το πάει από διασκευή βιβλίου σε διασκευή βιβλίου σε ό,τι αφορά την καριέρα του. Έτσι μετά τις περιπέτειες του μικρού μάγου, έπαιξε στο The Woman in Black της Σούζαν Χιλ, ενώ τώρα, όπως διαβάζω θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Joe Hill Horns.

Μια και είμαστε στα χωράφια των κινηματογραφικών μεταφορών οφείλω να αναφέρω ότι ο ταλαντούχος κύριος Πίτερ Τζάκσον, που θα φέρει τα Χριστούγεννα στις μεγάλες οθόνες το πρώτο μέρος της διασκευής του Χόμπιτ, ανακοίνωσε ότι στη σκέψη του κόβει βόλτες η ιδέα του να γυρίσει και τρίτη ταινία, χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό που θα μείνει έξω από το τελευταίο, αλλά και τις σημειώσεις του Τόλκιεν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Βρήκε την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά ο άνθρωπος.

Τα κείμενα του Τσαρλς Μπουκόφσκι γίνονται μιούζικαλ, ή όχι ακριβώς. Ο όρος που διαβάζουμε στον ξένο τύπο είναι "Μουσικό Κολάζ". Μια θεατρική ομάδα από την Καλιφόρνια θα πάρει την ποίηση του Μπουκόφσκι, θα την ντύσει με τη μουσική και θα την εμπλουτίσει με κάποιους στίχους του Στίβεν Σοντχάιμ, φτιάχοντας μια ιδιόρρυθμη παράσταση που θα μιλά για... τις μαλακίες της ζωής, τουλάχιστον σύμφωνα με τους δημιουργούς.

Flash Fact: Ένας συγγραφέας μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Παραφράζω τον τίτλο του γνωστού βιβλίου, απλά για να αναφέρω ότι εδώ και κάποια χρόνια οι συγγραφείς συρρέουν ομαδικά στην εν λόγω περιοχή της Νέας Υόρκης. Μάλιστα κάποιοι λένε αστειευόμενοι πώς ότι για να μετακομίσει κανείς εκεί, απαιτείται πρώτα να έχει γράψει ένα βιβλίο. Τελευταία άφιξη διάσημου στην περιοχή; Αυτή του Μάρτιν Έιμις.

Στο Κέρας της Αφρικής, σε μια περιοχή της Σομάλιλαντ όπου δεν υπάρχει ούτε ένας κινηματογράφος ή θέατρο, ανθεί εδώ και πέντε χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ βιβλίου στην Αφρική. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Η μάγισσα πάει Επίδαυρο. Η ηθοποιός Φιόνα Σω, την οποία σίγουρα πολλοί γνωρίζουν από το πέρασμά της από την τηλεοπτική σειρά True Blood, όπου υποδύθηκε τη μάγισσα Μάρνι Στόουνμπρουκ, θα καταφθάσει στο αρχαίο θέατρο σε λίγο καιρό, όπου θα απαγγείλει το The Rhyme of the Ancient Mariner του Coleridge.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών σε ότι αφορά το χώρο του βιβλίου. Το σεξ άρχισε πια να πουλάει πολύ κι έτσι οι εκδότες είπαν να το εκμεταλλευτούν. Γι' αυτό και ζήτησαν από διάφορους συγγραφείς να ξαναγράψουν κάποια κλασικά βιβλία, προσθέτοντάς τους κάποιες πικάντικες σκηνές. Τα θύματά του θα είναι πολλά και διάφορα: από τον Έρωτα και Προκατάληψη μέχρι την Τζέιν Έιρ, από τον Σέρλοκ Χολμς μέχρι το Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Τώρα θ' αρχίσουν όλοι να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία.

Tuesday, July 17, 2012

Martin Limón - The Joy Brigade


Τα γεγονότα που περιγράφονται στο νέο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Martin Limón The Joy Brigade, που μόλις κυκλοφόρησε, διαδραματίζονται στην Κορεατική χερσόνησο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου η κατάσταση, μετά το τέλος του πολέμου, εξακολουθεί να μοιάζει εκρηκτική. Η παρουσία στο νότο του αμερικανικού στρατού κάνει τους ντόπιους να νιώθουν όλο και πιο άβολα, ενώ στο βορρά τα πράγματα δεν είναι και καλύτερα καθώς ο Λαϊκός Στρατός φαίνεται να ετοιμάζεται για ένα μεγάλο γεγονός: μια μαζική επίθεση κατά του νότου με σκοπό την επανένωση της χώρας.

Οι αμερικανοί στρατηγοί νιώθουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και πιστεύουν ότι αν δεν κάνουν κάτι σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς από τα χέρια τους. Γι’ αυτό και επιστρατεύουν τις υπηρεσίες του Τζορτζ Σουένιο, ενός μεξικανο-αμερικανού στρατονόμου, που βρίσκεται σε επ’ αόριστο απόσπαση εκεί. Η αποστολή που θα του αναθέσουν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι: αυτή τη φορά δεν θα τον διατάξουν να βάλει σε τάξη μερικούς φαντάρους ή να επιλύσει κάποιες διαφορές εντός του σώματος, αλλά να επιχειρήσει να επιτύχει το θεωρητικά αδύνατο: να διεισδύσει στους ενδότερους κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βορείου Κορέας.

Γιατί να το κάνει αυτό; Για να πάρει στα χέρια του ένα αρχαίο χάρτη, που καταγράφει όλα τα μυστικά τούνελ, που υπάρχουν κάτω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στις δύο χώρες. Πώς θα το κάνει αυτό; Συναντώντας τη γυναίκα που τον έχει στην κατοχή της, τη Δόκτορα Γιονγκ, όπως την αποκαλεί, μια πρώην ερωμένη του που αναγκάστηκε να καταφύγει στο βορρά, αφού τη βάραιναν κατηγορίες για δολοφονίες στο νότο.

Τα πράγματα δείχνουν από την αρχή περίπλοκα, αλλά θα γίνουν ακόμη χειρότερα όταν θα καταφθάσει στο Βορειοκορεατικό λιμάνι του Νάμπο, μ’ ένα αλβανικό καράβι. Πρώτα πρέπει να καταφέρει να διαφύγει της προσοχής των αρχών του λιμανιού και μετά να συναντήσει έναν απογοητευμένο από την σκληρή πραγματικότητα ήρωα της επανάστασης, που θα τον οδηγήσει στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Εκεί θα συναντήσει την Γιονγκ, αλλά θα λάβει μέρος και σε ένα τουρνουά Ταεκβοντό με σκοπό να επιτύχει τους στόχους του. Πιο περίπλοκα, θα λέγαμε, δεν γίνεται!

Σύμφωνα μ’ ένα αρχαίο γνωμικό: Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί γελούν. Λοιπόν, οι θεοί θα έριχναν το γέλιο της ζωής τους αν έπαιρναν χαμπάρι τα σχέδια του Τζορτζ, καθώς αυτό δεν είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα, όπου αναρωτιέται κανείς αν κάτι μπορεί να πάει λάθος, αλλά όπου θα εκπλήττονταν αν τίποτα δεν πήγαινε στραβά.

Ακόμη και ο ήρωάς μας έχει τις αμφιβολίες του κατά πόσο μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή, αφού φοβάται ότι όχι μόνο θα συλληφθεί, αλλά πώς θα τον βασανίσουν κιόλας. Το σχέδιο είναι γελοίο, κι αυτό το ξέρει καλά, όλοι το ξέρουν, αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή: είτε θα προσπαθήσει και, αν τα καταφέρει, θα σταματήσει ένα πόλεμο εν τη γενέσει του, ή δεν θα κάνει τίποτα και θα πληρώσει τα σπασμένα.

Προσπαθεί λοιπόν. Προσπαθεί σκληρά, απεγνωσμένα. Και πετυχαίνει. Κι αποτυγχάνει. Κι αυτό γιατί η αποστολή του έχει πολλές πτυχές, που έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στην έρημη χώρα θα μάθει πολλά για τους ανθρώπους της, θ’ αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους και θα γνωρίσει την ευγένεια των ξένων, θα νιώσει την τρυφερότητα και το οδυνηρό κέντρισμα της εξαπάτησης.

Ο συγγραφέας μοιάζει να κατέχει τόσο καλά το θέμα του, ώστε τα γεγονότα που περιγράφει φαντάζουν λίγο πολύ αληθινά. Τον πόλεμο, τα τοπία, την τρέλα, τα περιγράφει με λέξεις, σε προτάσεις, πλούσιες μέσα στην απλότητά τους. Όσο για τους ήρωές του, είναι άνθρωποι γεμάτοι πάθη και με βαθιά πίστη σ’ αυτά που κάνουν, ακόμη και οι λιγότερο συμπαθείς από αυτούς, όπως η πανέμορφη και σαδίστρια λοχαγός Ρι Μι-σουκ και ο Φεγγαροκυνηγός (Moon Chaser), ένας άντρας με πολλά ελαττώματα και άλλα τόσα προτερήματα.

Ωστόσο αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο θρίλερ. Είναι και μια ιστορία για πατέρες και κόρες, για την τιμή εν καιρώ πολέμου αλλά και την ατίμωση, και, τέλος, για την αγάπη, στις πιο αγνές και τις πιο αποτρόπαιές της μορφές.

Η αγάπη είναι ομορφιά, η αγάπη είναι ζωή, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να είναι ασχήμια και θάνατος. Οι διαφορετικές μορφές και εκδηλώσεις αγάπης που μαεστρικά μπλέκει μέσα στον ιστό της αφήγησης ο συγγραφέας, πού και πού προσφέρουν στον αναγνώστη μεγαλύτερες συγκινήσεις κι απ’ την ασταμάτητη δράση και τις πολλές ανατροπές.

Συστήνεται.

Monday, July 16, 2012

Timothy Hallinan - The Fear Artist


Το The Fear Artist του Τίμοθι Χάλλιναν που κυκλοφορεί αύριο στο εξωτερικό είναι ένα θρίλερ υψηλών οκτανίων, που διαδραματίζεται στην Μπανγκόκ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που διάβασα ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη χώρα που ζω και ίσως γι’ αυτό μου άρεσε τόσο. Δεν είναι μόνο το ότι περιγράφει πράγματα και καταστάσεις που γνώρισα από κοντά και λίγο πολύ έχω ζήσει όμως, είναι και το γεγονός ότι ο συγγραφέας μοιάζει να ξέρει την πόλη σαν την τσέπη του, έτσι ώστε τα γεγονότα που περιγράφει να φαίνονται λίγο πολύ αληθοφανή και να προσθέτουν αρκετά στην ιστορία του. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι περιγραφές των διάφορων ντόπιων-ξένων, αλλά και επισκεπτών, που τριγυρνούν στις πιο βρώμικες γειτονιές της πόλης και παριστάνουν ότι σοκάρονται απ’ όλ’ αυτά που βλέπουν.

Όπως και νάχει, αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο σε μια σειρά από μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Πόουκ Ράφφερτι, έναν αμερικανό που ζει στην Μπανγκόκ με την ιθαγενή γυναίκα του, Ρόουζ και την υιοθετημένη κόρη τους Μιάου, και ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει πάντα να βάζει τον εαυτό του σε μπελάδες.

Αυτή τη φορά ωστόσο οι εν λόγω μπελάδες κυριολεκτικά πηγαίνουν και τον βρίσκουν και όπως φαίνεται δεν θα είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγει απ’ αυτούς. Τι συμβαίνει; Καθώς βγαίνει από ένα μαγαζί, όπου πήγε να αγοράσει μπογιά για να βάψει το διαμέρισμά του, ένας άντρας, επίσης αμερικανός όπως όλα δείχνουν, πέφτει νεκρός στην αγκαλιά του, χτυπημένος από τις σφαίρες κάποιου αόρατου δολοφόνου. Προτού προλάβει να ξεψυχήσει ωστόσο καταφέρνει να ψιθυρίσει λίγες λέξεις στ’ αυτί του Πόουκ, ένα όνομα και μια τοποθεσία, και να τοποθετήσει ένα χαρτάκι στην τσέπη του.

Ο Πόουκ, όπως θα ανέμενε κανείς τα έχει χαμένα. Και σαν κι αυτό που συνέβηκε να μην ήταν αρκετό, καταφθάνει άμεσα στη σκηνή και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Εκτός λοιπόν κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα, θα γίνει έστω και για μια μέρα διάσημος, μια φήμη που καθόλου δεν επιθυμεί. Ωστόσο οι μπελάδες του δεν τελειώνουν εκεί, καθώς σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους και δύο αστυνομικοί και πλακώνουν τις ερωτήσεις. Ο Πόουκ είναι φανερά εκνευρισμένος, αλλά προσπαθεί να κρατήσει την αυτοκυριαρχία του, αφού το ξέρει πολύ καλά ότι ο θύμος μόνο μεγαλύτερα προβλήματα θα μπορούσε να του δημιουργήσει.

Προς το παρόν θεωρείται μάρτυρας για το έγκλημα, αλλά κι αυτό σύντομα πρόκειται ν’ αλλάξει, αφού η περιέργεια και το πείσμα του θα πάρουν το πάνω χέρι και θα τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η μανία του να το παίζει ντετέκτιβ θα ανατρέψει τα πάντα στη ζωή του και θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει όλα όσα έχει, όχι μόνο για να σώσει τον εαυτό του, αλλά και για να προστατέψει την οικογένειά του, που ευτυχώς όταν συμβαίνουν όλ’ αυτά βρίσκεται μακριά. Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι θα παρατήσει τις έρευνές του. Αντίθετα θα τις συνεχίσει με μεγαλύτερη οργή και πείσμα.

Ακολουθώντας τον σ’ αυτήν την επίμονη και επίπονη διαδρομή του σε μπαράκια δίχως όνομα και καταγώγια, σε αγορές και σε δρομάκια, θα μάθουμε αρκετά πράγματα για την πόλη, αλλά και κάποια άλλα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στο Νότο, τα παιχνίδια των πρώην και νυν κατασκόπων, τις μεγάλες και κρυφές μπίζνες, ακόμη και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο συγγραφέας μας παραδίδει μια εκρηκτική περιπέτεια που δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους των θρίλερ, αλλά και στους αναγνώστες της λεγόμενης «ποιοτικής» λογοτεχνίας, αφού οι περιγραφές των τόπων και των ανθρώπων, των συνηθειών και των πρακτικών κάποιων, των λαθών και των παθών κάποιων άλλων, εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό την πλοκή αυτού του μυθιστορήματος και ως εκ τούτου και την αναγνωστική απόλαυση.

Sunday, July 15, 2012

Νέες αφίξεις βιβλίων


Τα πιο κάτω βιβλία έφτασαν στον υπόλογιστή μου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Δεν παραθέτω τους τίτλους σύμφωνα με την ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά με τη σειρά που τους παρέλαβα. Φυσικά τα περισσότερα από αυτά θα τα παρουσιάσω εδώ τους επόμενους μήνες.

David Rich - Caravan of Thieves. Κυκλοφορεί στις 30 Αυγούστου.
Emma Elliot - A Thin, Dark Line. Κυκλοφορεί στις 16 Αυγούστου.
Judy Clemens - Dying Echo. Κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου.
Ed Ifkovic - Make Believe. Κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου.
Donis Casey - The Wrong Hill to Die On. Κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου.
Mitchell Scott Lewis - Death in the 12th House. Κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου.
Wei Dong Chen and Xaio Long Liang - Three Kingdoms Volume 1. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Το έχω ήδη διαβάσει. Ένα γκράφικ νόβελ βασισμένο σε ένα διάσημο στην Κίνα μυθιστόρημα που στηρίζεται στους αρχαίους μύθους.
J.I. Baker - The Empty Glass. Κυκλοφορεί στις 19 Ιουλίου. Διαβασμένο κι αυτό. Θεωρίες συνομωσίας γύρω από το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε. Τα σενάρια που υποστηρίζει ο συγγραφέας κάθε άλλο παρά απίστευτα ακούγονται. Παρουσίαση εντός της βδομάδας, είτε εδώ, είτε στην Αστυνομική Λογοτεχνία.
Samuel Hazo - The Time Remaining. Κυκλοφορεί την 1η Οκτωβρίου.
Dashiell Hammett - Return of the Thin Man. Κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου. Κλασικό νουάρ, συν δύο ακυκλοφόρητες νουβέλες.
Various - Once Upon A Time Machine. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 6 Οκτωβρίου.
Carla Speed McNeil - Finder: Talisman. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 16 Οκτωβρίου. Ένα απίθανο βιβλιοφιλικό γκράφικ νόβελ. Η ιστορία μιας παιδούλας από το μέλλον που, ενώ όλοι είναι "καρφωμένοι" κυριολεκτικά στους υπολογιστές τους, επιμένει να διαβάζει τυπωμένα βιβλία και να γράφει με στυλό. Το απόλαυσα.
Rod Espinosa - A Christmas Carol. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 16 Οκτωβρίου.
Jeff Parker and Erica Moen - Jucko. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 19 Σεπτεμβρίου.
Tabish Khair - The Thing About Thugs. Κυκλοφορεί στις 24 Ιουλίου.
R.F. Sharp - No Regrets, No Remorse. Κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου.
Mickey Spillane and Max Allan Collins - Skin. eBook short. Ένα διήγημα από ένα συγγραφέα της αμερικανικής νουάρ λογοτεχνίας, που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο σε ηλεκτρονική μορφή. Το έχω ήδη διαβάσει και ανέβασα την παρουσίαση του στην Αστυνομική Λογοτεχνία.
K.D. Calamur - Murder in Mumbai. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Ινδία και το οποίο επίσης κυκλοφορεί μεθαύριο. Παρουσίαση αύριο στην Αστυνομική Λογοτεχνία.
Imogen Robertson - Island of Bones. Κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου.
Barry Deutsch - Hereville. Κόμικς. Κυκλοφορεί την 1η Νοεμβρίου.
Kevin Smith - The Bionic Man. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου.
Jack D. Ferraiolo - The Quick Fix. Κυκλοφορεί την 1η Οκτωβρίου.
Yan Lianke - Lenin's Kisses. Κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου.
Val McDermid - The Vanishing Point. Κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου.
Michael Kimball - Big Ray. Κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Kurtis J. Wiebe and Tyler Jenkins - Peter Panzenfaust Volume 1: The Great Escape. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 21 Αυγούστου.
Dave Gibbons - Doctor Who Dave Gibbons Collection. Κόμικς. Κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Sandra Brown - Low Pressure. Κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Nelson DeMille - Death Benefits. eBook short. Κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου. Ένα διήγημα για τις σχέσεις αγάπης και μίσους ανάμεσα σ' ένα συγγραφέα και τον ατζέντη του. Παρουσίαση σύντομα.

Saturday, July 14, 2012

Βιβλιο-νέα


Μόλις κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή ένα βιβλίο με 371 μικροδιηγήματα με τίτλο Tweet Stories. Τη συλλογή επιμελήθηκε ο Γιάννης Φαρσάρης και όπως καταλαβαίνετε η κάθε ιστορία είναι γραμμένη σε περίπου 140 χαρακτήρες. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο από εδώ.

Αυτές τις μέρες έγινε πια της μόδας το να επιστρέφουν στη ζωή κάποιοι ήρωες κλασικών μυθιστορημάτων. Ο τελευταίος από αυτούς είναι ο Ταρζάν, που μόλις εκμοντερνίστηκε και πού τώρα έχει να τα βάλει με τα καθάρματα των νέων καιρών. Αυτά συμβαίνουν στο μυθιστόρημα του Andy Briggs Tarzan: The Jungle Warrior, που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Νιλ Γκάιμαν είναι πολυάσχολος αυτό τον καιρό, αφού δεν έχει μόλις υπογράψει συμβόλαιο για την έκδοση μιας σειράς βιβλίων για μικρά παιδιά, αλλά ανακοίνωσε κιόλας ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και κάποια τομίδια με τις προηγούμενες (prequel το λένε οι αγγλοσάξωνες) περιπέτειες ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες των κόμικς, του Sandman. Όπως δήλωσε, ένιωθε από πάντα, ότι δεν είχε ξεμπερδέψει μ' αυτή την ιστορία, και τώρα, 25 χρόνια μετά είπε επιτέλους να την ολοκληρώσει.

Ο αδελφός του διάσημου λατινοαμερικανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ, Τζέιμι, ανακοίνωσε σε κάποιους φοιτητές σε πανεπιστήμιο της Καρθαγένης στην Κολομβία, ότι η λογοτεχνική καριέρα του Γκάμπο έχει φτάσει στο τέλος της, μια και ο τελευταίος πάσχει από προχωρημένης μορφής άνοια.

Η ποιήτρια Κάρολ Αν Ντάφι τιμήθηκε με το βραβείο PEN/Pinter. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί η ποιήτρια και οι πού και πού εκρηκτικές αντιδράσεις της σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω της, συνάδουν απόλυτα με το πνεύμα του Χάρολντ Πίντερ, εις τιμή του οποίου καθιερώθηκε το βραβείο.

Ο σκηνοθέτης Τζο Κόρνις προσελήφθηκε για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη διασκευή του κόμικ επιστημονικής φαντασίας του Royden Lepp Rust.

Πολλές φορές κάποιοι συγγραφείς μαγεύονται από τον κόσμο της μεγάλης οθόνης και κάνουν μερικά, μεγαλύτερα ή μικρότερα περάσματα μπροστά από κάποια κάμερα. Το καλό ηλεκτρονικό περιοδικό The Millions έφτιαξε ένα αφιέρωμα γι' αυτούς το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Friday, July 13, 2012

Richard Castle – A Raging Storm


Ο δεύτερος ηλεκτρονικός τόμος του μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή τον Ντέρρικ Στορμ, A Raging Storm, αρχίζει μ’ αυτά τα λόγια: «Είχε το πτώμα ενός αμερικανού γερουσιαστή στα χέρια του».

Καλή αρχή, ε; Όπως αναφέραμε στην παρουσίαση του A Brewing Storm, ο Ντέρρικ Στορμ, πρώην πράκτορας, επέστρεψε εσπευσμένα στο πόστο του, έπειτα από απαίτηση του φίλου και μέντορά του Τζεντάια Τζόουνς. Ο Στορμ θα βοηθούσε στη διάσωση του γιου ενός γερουσιαστή ονόματι Θέρστον Γουΐνσλου, ο οποίος είχε απαχθεί από αγνώστους.

Τελικά τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά που και ο νεαρός πέθανε, αλλά και ο γερουσιαστής έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή. Οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Στορμ, προτού ξεψυχήσει ήταν: «Μίδας. Ο Τζεντάια Τζόουνς ξέρει».

Ο ήρωάς μας έμεινε αποσβολωμένος για μια στιγμή, αλλά μια και δεν διέθετε την πολυτέλεια του χρόνου, έπιασε αμέσως δουλειά. Βάλθηκε στο κυνήγι του δολοφόνου, που όπως φαίνεται πυροβόλησε τον γερουσιαστή από την ταράτσα του αρχηγείου της αστυνομίας στην Ουάσιγκτον.

Τα πράγματα όμως θα πάνε και πάλι στραβά κι ο Στορμ, παρέα με την πράκτορα του FBI, Έιπριλ Σάουερς, θα μείνουν ξανά με άδεια χέρια. Ωστόσο δεν θα μείνουν ανενεργοί, καθώς τα αφεντικά τους θα τους στείλουν στο Λονδίνο για να μιλήσουν με τον Ιβάν Πετρόβ, ένα αυτοεξόριστο ρώσο ολιγάρχη και ορκισμένο εχθρό του ρώσου προέδρου Όλεγκ Μπαρκόβσκι.

Ο Μπαρκόβσκι, όπως περιγράφεται από το συγγραφέα, μοιάζει μ’ ένα πιστό αντίγραφο του Πούτιν: λαϊκιστής, αυταρχικός και αποφασισμένος να γυρίσει τη χώρα στις ένδοξες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντας ωστόσο τη διεξαγωγή εκλογών και την ελεύθερη αγορά. Η ρητορική του συχνά στρέφεται κατά των ξένων οι οποίοι, όπως λέει, προσπαθούν να καταργήσουν τις παραδοσιακές αξίες των ρώσων.

Οι αμερικάνοι και οι βρετανοί δεν είναι εχθροί πια, αλλά ούτε κι ακριβώς καλοί φίλοι με τους ρώσους. Έτσι, με υπόγειο έστω τρόπο, με τρόπο δηλαδή που αν αποκαλυφθεί η ανάμιξή τους, θα μπορούν να αρνηθούν τα πάντα, προσπαθούν να βοηθήσουν τον Πετρόβ να προχωρήσει με τα σχέδιά του για υπονόμευση των σχεδίων του Μπαρκόβσκι.

Φτάνοντας λοιπόν στο Λονδίνο, οι Στορμ και Σάουερς θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Και σύντομα θ’ ανακαλύψουν ότι κάποιος σαμποτάρει την αποστολή τους εκ των ένδον. Δεν είναι μόνο ότι η άφιξη της Σάουερς αποκαλύπτεται στην τηλεόραση, είναι και το ότι κάποιοι βάζουν κοριούς στα δωμάτιά τους, τους ακολουθούν παντού, και οι άνθρωποι με τους οποίους μιλούν μοιάζουν να τους κρύβουν περισσότερα απ’ αυτά που τους λένε.

Ο Στορμ, σ’ αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πιο έμπειρος από τη συνάδελφό του, αλλά στη διάρκεια των ημερών που θ’ ακολουθήσουν θα έρθουν, θέλοντας και μη παρέα, κατ’ επανάληψη πρόσωπο με πρόσωπο με διπλούς πράκτορες, εκπαιδευμένους δολοφόνους και προδότες, και θα προσπαθήσουν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί. Το μεγάλο τους πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα.

Η συνέχεια και το τέλος τον ερχόμενο μήνα με την κυκλοφορία του A Bloody Storm.


Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου:

Naked Heat
Heat Rises

Thursday, July 12, 2012

Βιβλιο-νέα


Όλο και πιο ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο χώρο της ψυχαγωγίας στο εξωτερικό. Μουσικοί γράφουν βιβλία, κομίστες γυρίζουν ταινίες, συγγραφείς κάνουν περιοδείες (Τζέφρι Ντίβερ), παίζουν μουσική και τραγουδούν. Και τώρα μας ήρθαν τα κόμικς από το συγκρότημα των Coldplay. Η σειρά Mylo Xyloto, που  βγαίνει σύντομα, θα φιλοξενήσει έξη τόμους, θα καταπιαστούν λίγο πολύ, με την ιστορία του πιο επιτυχημένου άλμπουμ της μπάντας και θα φέρουν με εικαστικό τρόπο στο φως μερικά μυστικά.

Μια και μιλάμε για καλλιτέχνες που αλλάζουν πού και πού τομέα δράσης, να αναφέρουμε ότι ο διάσημος κύριος Τζόνι Ντεπ έγινε, έστω και προσωρινά, επιμελητής εκδόσεων. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Ντάγκλας Μπλίνκλι, τον οποίο γνώρισε στη διάρκεια ενός από τα πρότζεκτ του για τον πολύ Χάντερ Σ. Τόμσον, επιμελείται την έκδοση του βιβλίου του θρυλικού τραγουδιστή της φολκ μουσικής, Γούντι Γκάρθι, με τίτλο House of Earth, που αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου.

Το κλασικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ "Δράκουλας" εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς του κινηματογράφου. Έτσι, μόλις ανακοινώθηκαν τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας με τίτλο Χάρκερ. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο ηθοποιός που θα υποδυθεί τον επώνυμο ρόλο του Τζόναθαν Χάρκερ, αλλά το ρόλο του Δράκουλα έχει ήδη καπαρώσει ο Ράσελ Κρόου.

Ο Terry Goodkind δημιουργός της σειράς μυθιστορηματών φαντασίας Sword of Truth πήρε ανάποδες με τους πειρατές και αποφάσισε να βγάλει τα στοιχεία ενός από αυτούς στη φόρα. Σε ελάχιστο χρόνο ο φτωχός, ή και πλούσιος άνθρωπος, εξαφανίστηκε από προσώπου ψηφιακής γης. Αφορμή γι' αυτό το ασυνήθιστο ξέσπασμα αποτέλεσε η εκτεταμένη πειρατία του βιβλίου του συγγραφέα The First Confessor: The Legend of Magda Searus, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μόνο σαν eBook.

Περνώντας και πάλι στο χώρο της σώουμπιζ να αναφέρουμε ότι ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο τρίτος τόμος της σειράς βιβλίων της Σουζάν Κόλλινς Hunger Games, Mockingjay  θα γυριστεί σε δύο μέρη, κάτι που συνέβηκε και με τα κύκνεια άσματα των Χάρι Πότερ και Twilight.

Το Kickstarter, μια ιντερνετική κοινότητα που καταπιάνεται με διάφορους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από ηχογράφηση άλμπουμ και διοργάνωση συναυλιών, μέχρι έκδοση βιβλίων και κόμικς, ανακοινώθηκε ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά τους εκδότες της τελευταίας κατηγορίας στην Αμερική. Μάλιστα μοιάζει ικανή να εκθρονίσει και κάποιους παίκτες-μεγαθήρια, όπως οι Marvel, DC και Images, που άρχισαν να νιώθουν καυτή την ανάσα της στο σβέρκο τους. Των ανθρώπων οι κοινότητες...

Wednesday, July 11, 2012

Δημοσθένης Παπαμάρκος – ΜεταΠοίηση


Αυτό είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σε μαγεύουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Δεν είναι μόνο οι ιστορίες που έχει να πει, δεν είναι μόνο οι ήρωές του, είναι και εκείνες οι μοναδικές στιγμές που μοιάζει τη μια να πατά στη γη και την άλλη να κόβει βόλτες στον άλλο κόσμο, τη μια να μιλά για καθημερινές μικρές αλήθειες και την άλλη να καταπιάνεται με τα πιο μεγάλα θέματα.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κυριαρχεί σ’ αυτά του διηγήματα, που θυμίζουν παραμύθια, είναι ο θάνατος. Οι άνθρωποι πεθαίνουν συνεχώς, με τρόπους διαφορετικούς, σε τόπους αλλιώτικους, αλλά πεθαίνουν. Κι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ζούνε τη ζωή μέχρι της τελευταία της στιγμή με πάθος. Αγαπούν, μισούν, δέχονται τα χτυπήματα της μοίρας και τις μικρές χαρές όπως τους έρχονται, επαναστατούν, σκοτώνονται και σκοτώνουν.

Ο ένας πηγαίνει στον πόλεμο και επιστρέφοντας ανακαλύπτει ότι όλα όσα είχε έχουν πια χαθεί κι αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή του, παραδίδοντας την ψυχή του στο διάβολο.

Ο άλλος είναι μοναχικός και όταν επιτέλους βρίσκει μια γυναίκα, έστω άστεγη, να του κρατά για λίγο συντροφιά, τη σκοτώνει.

Κάποιος άλλος ταξιδεύει στα μέρη της Ανατολής αναζητώντας μια χαμένη πόλη, όπου εξακολουθούν να λατρεύουν την Αστάρτη.

Και ένας ναυτικός ταξιδεύει στα λιμάνια του κόσμου επιθυμώντας να διατηρήσει αυτό που αγαπάει πιο πολύ: τη μοναξιά του.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ήρωες σ’ αυτές τις ιστορίες, μοιάζουν απελπισμένοι, σαν να ζουν τη ζωή από συνήθεια, ή μάλλον απλά σαν να επιβιώνουν μέρα με τη μέρα. Αν ψάχνουν τη χαρά, την ευτυχία, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό μέσα από τα έργα και τις πράξεις τους. Τα τοπία του έξω και του μέσα τους μοιάζουν ζοφερά.

Όταν μιλούν ωστόσο έχουν κάτι σημαντικό να πουν: «Έρχεται και γεμίζει ένα κενό η κάθε νέα ζωή», «Όλες οι ταινίες με ζόμπι έχουν happy end. Στο τέλος τρώνε τους πάντες και δεν απομένει κανείς να θυμάται», «Έτσι πεθαίνουν οι άνθρωποι. Πρώτα τους ξεχνάνε οι κοντινοί τους», «Όσες θυσίες κι αν έκανα στον προπάτορα αυτός δεν έλυνε τα δεσμά του χώματος».

Ταξιδεύουν όμορφα τον αναγνώστη αυτές οι ιστορίες. Τον πηγαίνουν σε μέρη γνώριμα πού και πού, αλλά πιο συχνά τον παρασύρουν στα μονοπάτια της φαντασίας, τον κάνουν να αντικρίσει όψεις της ζωής μέσα από τα κάτοπτρα του μύθου.

Ακόμη και οι τίτλοι τους μοιάζουν να κλείνουν το μάτι στον αναγνώστη: «Γκρίχου», «Τίσις», «Σποδός», «Καΐνα», «Σαρκώζα» κτλ.

Μια εξαιρετική συλλογή, από ένα συγγραφέα που μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για να πουν τις ιστορίες τους οι παραμυθάδες των παλιών καιρών.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο της καλής ελληνικής λογοτεχνίας.

Tuesday, July 10, 2012

Βιβλιο-νέα


Καθώς το φιλοθέαμων κοινό αναμένει με αγωνία την κυκλοφορία σε λίγες μέρες του The Dark Knight Rises, της τελευταίας ταινίας της τριλογίας του Κρίστοφερ Νόλαν με πρωταγωνιστή τον σκοτεινό ιππότη, ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε κόμικς με πρωταγωνιστή τον Μπάτμαν έκαναν την εμφάνισή τους στη σχετική λίστα των Νιου Γιορκ Τάιμς. Πρόκειται για τους τόμους: Batman: The Black Glove, στη ντελούξ εκδοχή, The Court of Owls, Detective Comics Volume 1, Death by Design και Batwoman.

Μια και μιλάμε για μπεστ σέλερς να πούμε ότι η παντοκρατορία της Ελ Τζέιμς ακόμη καλά κρατεί στην Αμερική, όπου οι τρεις τόμοι που συνέγραψε καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις σε πωλήσεις. Το θετικό είναι ότι πολύ καλά κρατεί και το τελευταίο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Γκίλιαν Φλιν Gone Girl, το οποίο μετά από ένα μήνα παραμένει στην τέταρτη θέση. Πατείστε στον τίτλο για την παρουσίαση που έγραψα για το βιβλίο.

Ο Nathan Englander τιμήθηκε με το γενναιόδωρο βραβείο Frank O' Connor για τη συλλογή διηγημάτων του What We Talk About When We Talk About Anne Frank. Μπορεί ο συγγραφέας να έγινε 25 χιλιάδες ευρώ πλουσιότερος, αλλά αν έπαιρνε πριν από ένα χρόνο το βραβείο τότε θα λάμβανε 35 χιλιάδες. Όπως διαβάζω αν δεν βρεθούν νέοι χορηγοί το βραβείο ίσως και να καταργηθεί.

Και τα μυαλά στα κάγκελα. Άραβες χορηγοί απέσυραν τα πετροδόλαρά τους από το γαλλικό Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος, επειδή ο συγγραφέας τον οποίο επέλεξε να βραβεύσει η επιτροπή, ο Αλγερινός Μπουαλέμ Σανσάλ υπέπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα του να επισκεφθεί το Ισραήλ. Ίσως να είναι άσχετο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών στην περιοχή, με εξαίρεση το Ιράν και, τελευταίως, την Τουρκία τα πάνε καλά εδώ και χρόνια με τον... θανάσιμο εχθρό. Όπως φαίνεται τα λόγια μετράνε περισσότερο απ' τις πράξεις για τους πεφωτισμένους άραβες ηγέτες.

Θα κλείσω το σημερινό δελτίο αναφέροντας ότι η βιοτεχνία Έρνεστ Χέμινγουεϊ ακόμη καλά κρατεί. Γι' αυτό και οι απογόνοι του αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα νέο τόμο του βιβλίου Αποχαιρετισμός στα όπλα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι 47 εκδοχές για το τέλος του, που είχε γράψει ο συγγραφέας. Η νέα έκδοση είναι διαθέσιμη από σήμερα.

Monday, July 9, 2012

Hermann – Afrika


Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά από γκράφικ νόβελς ή κόμικς, που θα αρχίσουν από τώρα και στο εξής να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων είναι κατά πολύ υποτιμημένη από τους έλληνες κριτικούς, οι οποίοι ασχολήθηκαν ουσιαστικά σοβαρά μαζί της, για μία και μοναδική φορά, όταν έβγαλε το Logicomix ο Απόστολος Δοξιάδης.

Ο δημιουργός του Afrika, Hermann, κατάγεται από το Βέλγιο και σ’ αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Ντάριο Φερρέρ, ενός προστάτη άγριων ζώων, που ζει και εργάζεται στην Τανζανία.

Εκεί ακριβώς είναι που τον συναντά η Σαρλότ, μια κάπως αδαής δημοσιογράφος, την οποία του έστειλε «πακέτο» ο κοινός τους γνωστός, Γιαν Λεφόρτ.

Ο Φερρέρ, είναι η αλήθεια, παίρνει ανάποδες όταν τη συναντά, αφού αυτή δεν έχει ιδέα για τις εκεί πραγματικότητες. Στην αρχή μάλιστα του τη λέει για τον τρόπο που χειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις.

Όσο περνά ο καιρός όμως τόσο θ’ αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται τις δικές του αλήθειες και ν’ ανακαλύπτει την πραγματικότητα του τόπου που επισκέπτεται. Ενός τόπου όπου η διαφθορά είναι εκτεταμένη, όπου η λαθροθηρία δίνει και παίρνει και όπου οι ντόπιοι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται μόνο για τις μπίζνες.

Τελικά ο Φερρέρ είναι ο μοναδικός που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξολόθρευση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού των άγριων ζώων. Και όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια είναι και ο μόνος που μπορεί να τη σώσει, καθώς οι εχθροί θα στείλουν στο κατόπι τους ένα επαγγελματία δολοφόνο, που θα τους κάνει τη ζωή ποδήλατο.

Ο Χέρμαν μας παραδίδει ένα μικρό μα γνωστικό τόμο για τις τραγικές συνέπειες της λαθροθηρίας στην Αφρική, αλλά και ένα εξαιρετικά δημιουργημένο ήρωα. Ο Φερρέρ έχει τις αξίες και τα πιστεύω του και είναι πρόθυμος να πολεμήσει και να πεθάνει γι’ αυτά. Πιο χαρντκόρ δεν γίνεται. Ωστόσο δεν είναι υπερήρωας, έχει κι αυτός τις αδυναμίες του, κι αυτές ακριβώς είναι που τον κάνουν κάπως πιο ανθρώπινο.

Στην τελευταία σκηνή του βιβλίου τον παρακολουθούμε καθώς συνεχίζει απτόητος το έργο του κάπου αλλού και μυστικά ευχόμαστε να υπήρχαν στ’ αλήθεια ήρωες σαν κι αυτόν. Μπορεί να είναι βίαιος, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν είναι δίκαιος.

Οι περίφημες ζωγραφιές, οι διάλογοι και οι σιωπές, όλα λειτουργούν σωστά και συμπληρώνουν το ένα το άλλο σ’ αυτό τον τόμο. Εξαιρετικό.

Friday, July 6, 2012

Βιβλιο-νέα


Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά η Νόρα Έφρον, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, δεν ήταν μόνο επιτυχημένη σεναριογράφος και σκηνοθέτις (When Harry Met Sally, Sleepless in Seattle) αλλά και συγγραφέας. Έγραψε μια σειρά από βιβλία, από δοκίμια μέχρι μυθιστορήματα και έχει μάλιστα αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Την περασμένη βδομάδα ο αγγλοσαξωνικός τύπος την τίμησε με μια σειρά από αφιερώματα.

Αν και κάποιοι από εσάς δεν το γνωρίζουν εδώ και ένα χρόνο οι αναγνώστες στη Βρετανία "παλεύουν" με τα δημοτικά συμβούλια που στα πλαίσια των περικοπών αποφάσισαν να κλείσουν αρκετές βιβλιοθήκες. Μερικές απ' αυτές τις μάχες έχουν κερδηθεί, κάποιες έχουν χαθεί, αλλά τόσο οι αναγνώστες όσο και κάποιοι συγγραφείς δεν το βάζουν κάτω. Έτσι τώρα ζητούν από την κυβέρνηση τη ψήφιση νόμου που να υποχρεώνει όλα τα σχολία να διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους βιβλιοθήκη. Χλωμό το βλέπω, αλλά η προσπάθεια μετράει.

Αν είναι ένα πράγμα που γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες και πολύ καλύτερα οι συγγραφείς είναι ότι οι εκδότες κάθε άλλο παρά άγιοι είναι. Δικαστήριο λοιπόν στη Βρετανία επέβαλε στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης πρόστιμο ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τις βρήκε ένοχες στην κατηγορία της δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων στην Κένυα και την Τανζανία, ώστε να τους παραχωρηθούν κάποια ζουμερά συμβόλαια. Μπράβο παίδες!

Παραμένοντας στην Αφρική να αναφέρουμε ότι ο νιγηριανός συγγραφέας Ροτίμι Μπαμπατούντε κέρδισε το ύψους δωδεκάμιση χιλιάδων ευρώ βραβείο Κέιν για την Αφρικανική Γραφή με το διήγημά του Bombay's Republic, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο Πίτερ Χουκ, μπασίστας του συγκροτήματος Τζόι Ντιβίζιον, ανακοίνωσε ότι θα γράψει ένα βιβλίο για την ιστορική μπάντα. Με την ευκαιρία "αποκήρυξε" τα βιβλία όλων των συγγραφέων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα σαν ανακριβή, γεμάτα ψέματα και επινοήσεις. Ας διαβάσουμε λοιπόν το δικό του παραμύθι.

Thursday, July 5, 2012

Richard Castle – A Brewing Storm


Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βιβλίο θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο υβρίδιο για την εποχή μας, κι αυτό γιατί έχει τη μορφή μίνι σήριαλ, θα ολοκληρωθεί δηλαδή σε τρεις συνέχειες.

Το θετικό είναι ότι η τιμή του κάθε τόμου είναι χαμηλή οπότε η τιμή του τελικού προϊόντος δεν θα είναι ψηλότερη από κάποιο άλλο μυθιστόρημα.

Το A Brewing Storm αρχίζει με τον πρωταγωνιστή του, Ντέρρικ Στορμ, να κάθεται και να ψαρεύει σε κάποιο ρέμα στο Σίλβερ Κρικ της Μοντάνα. Ο Στορμ είναι ένας εν αποστρατεία πράκτορας της CIA, κι ο οποίος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, είναι νεκρός. Ο θάνατός του είναι η ασφάλειά του αφού στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία, δημιούργησε πολλούς εχθρούς.

Ωστόσο θα συμβεί κάτι που θα τον αναγκάσει μετά από καιρό να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Το πρώην αφεντικό του, Τζεντάια Τζόουνς, τον χρειάζεται. Ο Τζόουνς είναι επικεφαλής της Εθνικής Κατασκοπευτικής Υπηρεσίας και για να ζητήσει τα φώτα του πάει να πει ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Στην αρχή ο Στορμ αρνείται ν’ ακολουθήσει τους πράκτορες που στέλνει ο τελευταίος για να τον συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα, αλλά όταν του αναφέρουν μια λέξη κλειδί, που σημαίνει πολλά γι’ αυτόν, αποφασίζει ότι δεν έχει επιλογή.

Φτάνοντας στην πόλη μαθαίνει ότι ο σκοπός της επιστροφής του, έστω και για λίγο, στη δράση είναι η απαγωγή του γιου ενός πανίσχυρου γερουσιαστή. Το FBI που είχε αναλάβει την υπόθεση τα έχει κάνει θάλασσα, η ζωή του απαχθέντος μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή και τώρα όλοι περιμένουν τον Στορμ να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Και όλοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία: ειδικά η πράκτορας του FBI, που μάλλον σε κάποιον από τους επόμενους τόμους θα μετατραπεί σε ερωμένη του, Έιπριλ Σάουερς.

Ο Στορμ λοιπόν θα επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, στη διάρκεια του οποίου θ’ ανακαλύψει πολλά και ανησυχητικά. Δεν είναι μόνο ότι του κρύβουν πολλά μυστικά, δεν είναι μόνο ότι η CIA και το FBI τον παρακολουθούν στενά, είναι και το ότι σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλοί  ύποπτοι ή και πάνω από κάθε υποψία χαρακτήρες.

Προτού περάσει και πολύς καιρός θα αρχίσει ν’ αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον φίλο και πρώην αφεντικό του Τζόουνς, και έχοντας εμπιστοσύνη μοναχά στο ένστικτό του, θα προσπαθήσει να βρει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτά που συμβαίνουν.

Όπως λέει και ο λαός, πίσω έχει η γάτα την ουρά, αλλά πάνω που πάει να μάθει την αλήθεια, συμβαίνει κάτι που ανατρέπει τα πάντα.

Άφθονη δράση και πολλές ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ο δεύτερος τόμος της σειράς, A Raging Storm, κυκλοφόρησε προχθές, κι αν βρω το χρόνο θα τον παρουσιάσω από βδομάδας ή λίγο πιο μετά.


Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου συγγραφέα:

Naked Heat
Heat Rises

Wednesday, July 4, 2012

Yasunari Kawabata – Snow Country


Μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης μας αφηγείται στο Snow Country ο διάσημος συγγραφέας.

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτό το βιβλίο με λίγες μόνο λέξεις θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μελέτη χαρακτήρων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις: Ο πλούσιος και αργόσχολος Σιμαμούρα, που επισκέπτεται τρεις φορές σε διάστημα δύο χρόνων ένα ορεινό θέρετρο, το οποίο φιλοξενεί αποκλειστικά άντρες, η γκέισα Κομάκο που δουλεύει εκεί και η Γιόκο, μια νεαρή γυναίκα που προκαλεί στον πρώτο το ενδιαφέρον, κυρίως γι’ αυτά που κάνει.

Με δεδομένα τα πιο πάνω θα περίμενε κανείς ότι το μυθιστόρημα θα ασχολείτο αποκλειστικά με ένα κλασικό ερωτικό τρίγωνο, αλλά δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα, και ο λόγος είναι απλός: και οι τρεις ήρωές του είναι από ιδιόρρυθμοι μέχρι εκκεντρικοί.

Ο Σιμαμούρα είναι ένας άντρας μονόχνοτος που απλά ξοδεύει το χρόνο και τα λεφτά του όπως όπως και για τον οποίο η ιδέα και μόνο του έρωτα φαντάζει κάτι το άπιαστο. Η Κομάκο μοιάζει φευγάτη και ονειροπόλα, της αρέσει αυτό που κάνει, ζει την κάθε μέρα όπως της έρχεται και απολαμβάνει πολύ το ποτό και τα πάρτι, όπου συνήθως κλέβει την παράσταση. Τέλος, η Γιόκο από τη δική της πλευρά, δεν μοιάζει να έχει τίποτα κοινό με κανένα απ’ τους πιο πάνω. Απλά φροντίζει ένα νέο άντρα που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και ονειρεύεται να ταξιδέψει κάποια μέρα μέχρι και την πρωτεύουσα και να βρει δουλειά σαν νοσοκόμα.

Αν είναι κάτι που μοιράζονται αυτοί οι τρεις χαρακτήρες είναι το τοπίο: ένα τοπίο χιονισμένο τις πλείστες φορές και πάντα κρύο. Η παγωνιά που απλώνεται στο γύρω τους χώρο μοιάζει να επηρεάζει όχι μόνο το έξω αλλά και το μέσα τους. Τους κάνει πιο σκληρούς, τους κάνει να νιώθουν πιο μόνοι. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο νιώθει στο στοιχείο του εκεί ο Σικαμούρα. Ίσως για τούτο αφήνεται δίχως δεύτερη σκέψη στις ορμές της η Κομάκο. Σίγουρα γι’ αυτό θέλει να ξεφύγει από ένα κατεψυγμένο μέλλον η Γιόκο.

Ο συγγραφέας δεν συμπεριφέρεται με το γάντι στους ήρωές του. Τους ξεγυμνώνει δίχως δισταγμό στα μάτια του αναγνώστη, σαν να θέλει να του πει: να, αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση.

Αν κάποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο ζητώντας ψυχαγωγία μάλλον θα απογοητευτεί. Αλλά αν το διαβάσει σκεφτόμενος ότι ίσως βρει εδώ μέσα κάτι που λιγότερο ή περισσότερο τον εκφράζει, κάτι που να μιλά στην ψυχή του, ίσως και να τα καταφέρει.

Tuesday, July 3, 2012

Βιβλιο-νέα


Να προσελκύσουν το νεανικό κοινό, αυτό που διαβάζει μετά μανίας Twilight και Hunger Games, ώστε να στραφεί στα κλασικά βιβλία, επιχειρούν οι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού, όπως μαρτυρούν τα τρέντι εξώφυλλα της φωτογραφίας. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς κάποιοι καταφέρνουν και γεμίζουν τις τσέπες εκδίδοντας βιβλία για τα οποία δεν ισχύουν πλέον τα πνευματικά δικαιώματα περάστε από τους Νιου Γιορκ Τάιμς, από όπου είναι παρμένη και η φωτογραφία.

Σε κάποιες πρόσφατες αναρτήσεις είχα αναφερθεί στα βιβλία που έφτασαν στον ηλεκτρονικό μου αναγνώστη και τα οποία σκοπεύω να παρουσιάσω στο μέλλον. Αν θέλετε ωστόσο να πάρετε μια πιο καλή γεύση απ' αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον διαβάστε το εκτενές αφιέρωμα στο The Millions.

Ο σταρ συγγραφέας Νταν Μπράουν εκτός από ρεκόρ πωλήσεων καταρρίπτει και ρεκόρ... δωρεών. Το βιβλίο του The Da Vinci Code είναι αυτό το οποίο δωρίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα οι βρετανοί στη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, κάτι που συμβαίνει για τέταρτη χρονιά στη σειρά. Όπως φαίνεται αυτό το ρεκόρ δύσκολα θα καταρριφθεί, ένα άλλο ρεκόρ όμως που κρατούσε εδώ και χρόνια, από την κυκλοφορία του πιο πάνω βιβλίου, το κατάρριψε πρόσφατα η περιβόητη πια Ελ Τζέιμς με τη χαρτόδετη έκδοση του Fifty Shades of Grey, που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη Βρετανία σε έντεκα βδομάδες. Ο Μπράουν χρειάστηκε 36 βδομάδες για να το πετύχει αυτό.

Μια και αναφερθήκαμε στην κα Τζέιμς να πούμε ότι ο σύζυγός της, Niall Leonard, έχει μόλις πρόσφατα υπογράψει συμβόλαιο για την έκδοση ενός νεανικού μυθιστορήματος με τίτλο Crusher, το οποίο έγραψε πέρσι, μέσα σ' ένα μόλις μήνα, με αφορμή τον Εθνικό Μήνα Συγγραφής.

Έτσι τρελαίνεσαι. Οι ιρανοί αφού πρώτα εξέδωσαν την εντολή εκτέλεσης του Σάλμαν Ρούσντι κάνοντάς τον ήρωα, και μετά την απέσυραν μεταμορφώνοντάς τον σε Νεοϋρκέζο, τώρα αποφάσισαν λέει να φτιάξουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που θα καταπιάνεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι παίκτες μάλιστα θα μπορούν να διαλέξουν ποιο ρόλο θέλουν να παίξουν: του κυνηγού ή του κυνηγημένου.


Monday, July 2, 2012

Jeffery Deaver – XO


Για να πω το κρίμα μου δεν είμαι και μεγάλος οπαδός της σειράς βιβλίων του Τζέφρι Ντίβερ με πρωταγωνίστρια την κινησιολόγο Κάθριν Ντανς. Ωστόσο αυτό το μυθιστόρημα είναι το καλύτερο από τα τρία, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, και μπορώ να πω ειλικρινά ότι το απόλαυσα.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει το ΧΟ το τίτλου (όχι, δεν εννοώ Χριστιανός Ορθόδοξος) οπότε θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Η Κάθριν Ντανς, πράκτορας του Γραφείου Ερευνών της Καλιφόρνιας και φανατική οπαδός των παραδοσιακών μουσικών ήχων, παίρνει λίγες ημέρες άδεια απ’ τη δουλειά και βάζει πλώρη για τις ερημιές του νότου, όπου σκοπεύει να ηχογραφήσει τη δουλειά κάποιων όχι και τόσο διάσημων μουσικών από το Μεξικό.

Στην αρχή όλα πάνε καλά: βρίσκει τους μουσικούς, ηχογραφεί κάποια από τα τραγούδια τους, τα οποία και αρχίζει να επεξεργάζεται μέχρι να αποφασίσει ποια από αυτά θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα που διατηρεί. Από κει, χρήστες από όλο τον κόσμο, θα μπορούν να τα κατεβάσουν έναντι κάποιου αντίτιμου, και τα λεφτά, σε μεγάλο ποσοστό θα καταλήξουν στις τσέπες των ίδιων των μουσικών.

Αλλά, ως συνήθως, όπου πηγαίνει η Ντανς, τα προβλήματα την ακολουθούν, ή, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, προηγούνται αυτής. Καθώς λοιπόν φθάνει στο Φρέσνο, για να συναντήσει την καλή της φίλη και τραγουδίστρια-σύμβολο της κάντρι-ποπ μουσικής, Κέιλι Τάουνι, μαθαίνει ότι η τελευταία περνά ζόρια.

Ένας άντρας ονόματι Έντουϊν Σαρπ, ο οποίος εδώ και μήνες έχει γίνει η σκιά κι ο εφιάλτης της, βρίσκεται στην πόλη, και η κοπέλα τρέμει στην ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε να τον συναντήσει. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν ένας από τους τεχνικούς που τη βοηθούν στις περιοδείες και τις ζωντανές εμφανίσεις της, ανακαλύπτεται νεκρός. Στην αρχή οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο θάνατός του προήλθε από ατύχημα, αλλά σύντομα αλλάζουν γνώμη και αρχίζουν να μιλούν για δολοφονία.

Η Ντανς πηγαίνει εσπευσμένα στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά οι ντόπιοι μπάτσοι δεν την υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες. Η Κέιλι είναι το μεγάλο αστέρι και καμάρι της μικρής τους πόλης και είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να τη βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες της φίλης της.

Ο βασικός ύποπτος για το έγκλημα είναι, φυσικά, ο Σαρπ, τον οποίο προσκαλούν στο τμήμα για μια φιλική συνομιλία που μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτούς. Ο τελευταίος είναι πονηρός και πανέξυπνος κι εκεί που πιστεύουν ότι τον έχουν παγιδευμένο στη γωνιά, όλο και ξεγλιστράει. Ακόμη και η Ντανς, που παρακολουθεί απρόσκλητη την ανάκριση πίσω από τον καθρέφτη, δεν μπορεί στ’ αλήθεια να διαβάσει αυτό τον άντρα. Είτε είναι όντως μια ιδιοφυΐα και έχει την κατάσταση υπό απόλυτο έλεγχο, είτε, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, είναι αθώος.

Όπως θα περίμενε κανείς τα πράγματα σύντομα θ’ αρχίσουν να πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο και οι αστυνομικοί θα τα κάνουν θάλασσα ξανά και ξανά, οπότε, θέλοντας και μη, θα ζητήσουν τα φώτα της Ντανς. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, η υπόθεση θα γίνει τόσο περίπλοκη και θ’ αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που ούτε κι αυτή ακόμη δεν θα ξέρει πια που πατά και που πηγαίνει.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Σαρπ, αλλά πέρα απ’ την παρουσία του στην πόλη και τις υποψίες των αστυνομικών, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει ή έστω να υποδεικνύει την ενοχή του. Μήπως εμπλέκονται και κάποιοι άλλοι στην υπόθεση; Κι αν ναι, ποιος είναι ο εγκέφαλος που κρύβεται πίσω απ’ όλ’ αυτά που συμβαίνουν;

Όσο περνούν οι μέρες τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται και οι απαντήσεις όλο και λιγοστεύουν. Τότε ακριβώς η βοηθός αποφασίζει ότι χρειάζεται κι η ίδια βοήθεια, κι έτσι σύντομα καταφθάνει στην πόλη το, ποιητική αδεία, ιππικό. Μιλάμε για τον Λίνκολν Ράιμ και την Αμέλια Σας φυσικά, που ως συνήθως καταφέρνουν σχεδόν σε χρόνο μηδέν να φέρουν στο φως κάποια στοιχεία, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμεναν στο σκοτάδι.

Το ΧΟ είναι ένα πολύ καλό θρίλερ, το οποίο συνοδεύουν οι στίχοι ενός ολόκληρου άλμπουμ κάντρι μουσικής, που έγραψε ο πολυτάλαντος συγγραφέας. Ο Ντίβερ, όπως διαβάζουμε στο ίντερνετ, βρίσκεται αυτές τις μέρες σε περιοδεία με την τραγουδίστρια Treva Blomquist, που ερμηνεύει τα εν λόγω κομμάτια.

Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου συγγραφέα:

Twisted & More Twisted
The Sleeping Doll
The Broken Window
The Bodies Left Behind
Roadside Crosses
The Burning Wire
Edge
Carte Blanche