Saturday, June 30, 2012

Βιβλιο-νέα


Μέγας σάλος δημιουργήθηκε ανάμεσα στους οπαδούς της σειράς βιβλίων του Lee Child με πρωταγωνιστή τον σκληροτράχηλο Jack Reacher όταν ανακοινώθηκε ότι ο ρόλος για την πρώτη διασκευή βιβλίου του για τη μεγάλη οθόνη, το One Shot, ανατέθηκε στον Τομ Κρουζ. Αν και η τελευταία ταινία του Κρουζ στη σειρά των Mission Impossible σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι φίλοι του συγγραφέα δεν είναι και τόσο σίγουροι κατά πόσο ο ηθοποιός, που είναι τουλάχιστον τριάντα εκατοστά πιο κοντός από τον Ρίτσερ, είναι η καλύτερη επιλογή γι' αυτό το ρόλο. Η απάντηση θα καταφθάσει στο πανί τον Φεβρουάριο του ερχόμενου χρόνου.

Παραμένοντας στο θέμα των κινηματογραφικών μεταφορών βιβλίων να αναφέρουμε ότι ο Τζον Μπάνβιλ έχει γράψει το σενάριο για μια ταινία βασισμένη στο βραβευμένο με Μπούκερ βιβλίο του The Sea, τη σκηνοθεσία της οποίας έχει αναλάβει ο Stephen Brown.

Μια και το ρίξαμε στο σινεμά σήμερα, ας σημειώσουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα βγαίνει στις αίθουσες στις ΗΠΑ η νέα ταινία του Όλιβερ Στόουν Savages, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Don Winslow. Σ' αυτήν η Σάλμα Χάγιεκ υποδύεται μια μοιραία γυναίκα, που ασχολείται με την εμπορία ναρκωτικών. Συμπρωταγωνιστεί ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο.

Θέλετε κι άλλο σινεμά; Ο συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι έχει γράψει το σενάριο για την ταινία The Counselor, την οποία θα σκηνοθετήσει ο διάσημιος Ridley Scott. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές θα είναι οι Μπραντ Πιτ, Κάμερον Ντίαζ, Μάικλ Φασμπέντερ, Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πηνέλοπη Κρουζ.

Αλλάζουμε θέμα. Το πρώτο βιβλίο της Grace McCleen με τίτλο The Land of Decoration πήρε χθες το χρηματικού ύψους δέκα χιλιάδων στερλίνων βραβείο Desmond Elliot. Η ιστορία του βιβλίου, την οποία αφηγείται ένα δεκάχρονο κορίτσι, καταπιάνεται με τη ζωή σε μια χριστιανική σέκτα στην πατρίδα της, Ουαλία.

Η πρώτη έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων της Άγκαθα Κρίστη με τίτλο Poirot Investigates πωλήθηκε πριν λίγες μέρες σε μια δημοπρασία στην Αγγλία στην τιμή των πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Κλείνουμε τη σημερινή έκδοση με μια είδηση κάπως διαφορετική: Κάποιοι οπαδοί της σειράς βιβλίων του George R.R. Martin A Song of Ice and Fire αποφάσισαν να κάνουν μια ιδιόρρυθμη έκκληση στο συγγραφέα ώστε να αρχίσει να γράφει με μεγαλύτερη ταχύτητα τα δύο εναπομείνοντα βιβλία της σειράς. Έτσι κάθισαν και έγραψαν ένα τραγούδι, το οποίο ανέβασαν στο ΕσύΣωλήνα και που μπορείτε να παρακολουθήσετε από κάτω.

Friday, June 29, 2012

Sara Blaedel – Only One Life


Οι σκανδιναβοί συγγραφείς εξακολουθούν να με εκπλήσσουν. Όχι τόσο με τις ιστορίες τους όσο με την παντελή σχεδόν αδιαφορία τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσπάθειες εντυπωσιασμού του αναγνώστη στις οποίες διαπρέπουν τόσο οι αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Το Only One Life της Sara Blaedel δεν είναι απλά μια αστυνομική ιστορία, αλλά πρόκειται για μια κοινωνιολογική σχεδόν μελέτη. Η συγγραφέας, που έγινε από την πρώτη στιγμή μια από τις αγαπημένες μου λόγω του καταπληκτικού Call Me Princess (παρουσίαση εδώ), φαίνεται να μη δίνει μία για την πλοκή του μυθιστορήματος. Οι ανατροπές που μας χαρίζει είναι λιγοστές, οι εκπλήξεις ακόμη πιο λίγες.

Σ’ αυτό το βιβλίο εκείνο που μετρά δεν είναι ποιος σκότωσε, ούτε καν το γιατί σκότωσε. Αυτό που αναρωτιέται από την πρώτη κιόλας στιγμή ο αναγνώστης είναι το τι στο διάολο έγινε.

Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι από την Ιορδανία, ονόματι Σάμρα, ανακαλύπτεται νεκρό από κάποιο ψαρά στα νερά γύρω από το Φιόρδ του Χολμπράεκ (δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στις χίλιες να το προφέρω σωστά) στη Δανία, από ένα ψαρά. Η καλύτερή της φίλη, Ντίκτα, πιστεύει ότι τη σκότωσε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς της, ότι πρόκειται για ένα έγκλημα τιμής δηλαδή, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι έρευνες της αστυνομίας.

Το μόνο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι όντως η οικογένεια κρύβεται πίσω από τη δολοφονία. Μήπως το κορίτσι δεν ήταν τόσο αθώο όσο ήθελαν να το περιγράφουν οι δικοί του; Μήπως έκανε κάτι που προκάλεσε την οργή του πιστού στις παραδόσεις της χώρας από όπου κατάγονταν πατέρα της, τον οποίο η μητέρα της είχε στο παρελθόν καταγγείλει για βιαιοπραγία; Ή μήπως κρύβεται κάποιος άλλος πίσω από το έγκλημα; Κάποιος που είναι υπεράνω πάσης υποψίας;

Το έγκλημα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη αναταραχή στη μικρή κοινότητα, και όσο περνά ο καιρός μια σιωπηλή στην αρχή οργή και ένα όλο και πιο φανερό στη συνέχεια, -για τους ξένους, και ειδικά τους μουσουλμάνους- μίσος, αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν η Ντίκτα δολοφονείται εν ψυχρώ στο κέντρο της πόλης. Τώρα η οικογένεια της Σάμρα βρίσκεται για τα καλά στο στόχαστρο και η μητέρα της γίνεται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά οι αρχές της πόλης, σε συνεργασία με μια ειδική μονάδα της αστυνομίας και την επιθεωρητή Λουίζ Ρικ, προσπαθούν να βγάλουν άκρη χωρίς να οδηγήσουν την υπόθεση στα άκρα. Σ’ αυτή την προσπάθεια ωστόσο δεν έχουν τη βοήθεια της οικογένειας της Σάμρα, τα μέλη της οποίας επιμένουν αδικαιολόγητα να σιωπούν: λες και ο θάνατος της κοπέλας απειλεί να βγάλει τα άπλυτά τους στη φόρα.

Η συγγραφέας με αφορμή αυτά τα εγκλήματα μελετά συστηματικά τα υπόγεια ρεύματα του μίσους και της ξενοφοβίας που επικρατούν στην κοινωνία της χώρας, αλλά και τις ψυχές των ηρώων της. Μας μιλά για τα όνειρα και τους φόβους τους, για τη σημαντική ή άνευ ουσία καθημερινότητά τους, μας τους παρουσιάζει γυμνούς, με όλες τις μικροπρέπειες, τις στιγμές τρέλας και τις αδυναμίες τους.

Σ’ αυτή την ιστορία κανείς δεν είναι τέλειος. Μοιάζουν όλοι σαν παίκτες ή μάλλον σαν πιόνια σε ένα παιχνίδι σκάκι, στο οποίο κανείς ποτέ δεν κερδίζει. Η βασική της ηρωίδα, Λουίζ Ρικ, είναι κατά βάθος μια λυπημένη ψυχή, που προσπαθεί να δώσει αξία στη ζωή της μέσω της δουλειάς και βοηθώντας τους άλλους. Η καλύτερή της φίλη και δημοσιογράφος, Καμίλλα, είναι μια οργισμένη κι απελπισμένη γυναίκα, που έχει δύο μοναχά χαρές στη ζωή: τη δουλειά της και το γιο της Μάρκους, τον οποίο μεγαλώνει μόνη, και που -όσο κι αν δεν το παραδέχεται- δεν πολυκαταλαβαίνει.  Η Σάμρα ήταν μια νέα κοπέλα που προσπαθούσε απελπισμένα να προσαρμοστεί σε ένα κόσμο, όπου ένιωθε απόλυτα ξένη. Η Ντίκτα ζούσε μέσα σε μια τσιχλόφουσκα, κατασκευασμένη από τους πλούσιους γονείς και τη δίχως όρια ελευθερία που της παραχώρησαν.

Γύρω τους περιπλανιόνται και κάποιες άλλες ψυχές, το ίδιο ονειροπόλες, το ίδιο απελπισμένες, που προσπαθούν κι αυτές να κρατηθούν από κάποιον ή από κάτι.

Αυτό το βιβλίο δεν μας μιλά τόσο για το έγκλημα όσο για τους ανθρώπους και τη σύγχρονη καταναλωτική μας κοινωνία που μοιάζει να καταβροχθίζει τις ψυχές και να φτύνει σε αντάλλαγμα παλιές προκαταλήψεις και μοντέρνα κίβδηλα όνειρα. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό, που ακολουθεί τους κανόνες του αστυνομικού, αλλά δεν περιορίζεται απ’ αυτούς, μα τους προεκτείνει.

Thursday, June 28, 2012

Νέες αφίξεις στον ηλεκτρονικό μου αναγνώστη


Τα πιο κάτω βιβλία έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στον υπολογιστή μου. Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας τους καλύπτουν ένα διάστημα πέντε σχεδόν μηνών. Τα αναφέρω με τη σειρά άφιξης και όχι κυκλοφορίας, την οποία μπορείτε έτσι κι αλλιώς να δείτε στο τέλος κάθε τίτλου. Πάμε λοιπόν:

A.J. Scudiere - Phoenix. Κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου.
Wei Dong Cheng & Chao Peng - Monkey King Volume 1. Graphic Novel. Κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου.
Martin Limon - The Joy Brigade. Κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου.
Timothy Hallinan - The Fear Artist. Κυκλοφορεί στις 17 Ιουλίου.
Sandra Brannan - Widow's Might. Κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου.
Thomas H. Cook - The Crime of Julian Wells. Κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου.
Christos Gage & Jorge Lucas - Sunset. Κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου. Το διάβασα ήδη και είναι νουάρ και καταπληκτικό.
Donna Leon - The Jewels of Paradise. Κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου.
Thomas Mogford - Shadow of the Rock. Κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου.
Various - Psychos. Κυκλοφορεί στις 9 Οκτωβρίου. Μια από τις "πολυαναμενόμενες" κυκλοφορίες της χρονιάς. Μια συλλογή με διηγήματα και ιστορίες αληθινού εγκλήματος (true crime stories) από μερικούς από τους πιο διάσημους συγγραφείς του είδους, αλλά και από κάποιους άλλους που ανήκουν στον κανόνα της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Amos Oz & Fania Oz Salzberger - Jews and Words. Κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου.
Sara Blaedel - Only One Life. Κυκλοφορεί την 1η Ιουλίου. Εξαιρετικό. Ταυτόχρονη παρουσίαση σ' αυτό το μπλογκ και στην Αστυνομική Λογοτεχνία αύριο.
Dennis Lehane - Live by Night. Κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου.
Andy McDermott - Return to Atlantis. Κυκλοφορεί στις 28 Αυγούστου.
Laurie R. King - Garment of Shadows. Κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου.
Amanda Kyle Williams - Stranger in the Room. Κυκλοφορεί στις 21 Αυγούστου.
Sean Doolittle - Lake Country. Κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου.
Stephen King & Others - Road Rage. Graphic Novel. Κυκλοφορεί στις 14 Αυγούστου.
Wole Soyinka - Of Africa. Κυκλοφορεί την 1η Νοεμβρίου

Jo Nesbo – Phantom


Μετά τη συνάντησή του με τον Χιονάνθρωπο (παρουσίαση εδώ) που του κόστισε ένα δάχτυλο, την απώλεια της δουλειάς του και κάποια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο Χάρι Χολ, ο ιδιόρρυθμος και αλκοολικός ντετέκτιβ, δημιούργημα του Τζο Νέσμπο, εγκατάλειψε την πόλη του, το Όσλο και μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ.

Εκεί, σιγά σιγά, κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα ζωή, να νικήσει μετά από χίλια βάσανα τον αλκοολισμό του και να αποκτήσει κάποια σταθερότητα – σταθερότητα που τώρα πολύ πιθανόν να απολέσει, αφού κάποια γεγονότα τον αναγκάζουν να επιστρέψει στο Όσλο.

Ο Όλεγκ, ο γιος της μοναδικής γυναίκας που αγάπησε και έχασε, μα αγαπάει ακόμη, συνελήφθηκε σαν ύποπτος σε μια υπόθεση δολοφονίας και ο Χάρι, που βοήθησε στην ανατροφή του και που κάποτε έφτασε να τον θεωρεί σαν γιο του, νιώθει ότι οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει.

Έτσι τώρα, στο Phantom, τον συναντάμε και πάλι στην πόλη του, μια πόλη στην οποία πλέον νιώθει ξένο σώμα. Τι ήταν εκείνο που τον έκανε να επιστρέψει; αναρωτιέται, και μαζί του αναρωτιέται και ο αναγνώστης. Ήταν εκείνη η αίσθηση ενοχής που τον κατέβαλε ή μήπως έψαχνε κάποιο τρόπο ν’ αναπληρώσει το κενό που ένιωθε μέσα του; Ή μήπως επέστρεψε απλά και μόνο για να αποδείξει την αθωότητα του Όλεγκ;

Τα έχει χαμένα και νιώθει χαμένος, από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του στα τόσο γνώριμα μέρη. Οι μπάτσοι δεν τον θέλουν εκεί, οι εγκληματίες σίγουρα δεν τον θέλουν εκεί, κι όσο για την Ρακέλ, τον έρωτα της ζωής του, ούτε κι αυτή μοιάζει να τον θέλει, αλλά απλά τον χρειάζεται, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τον γιο της είναι αυτός.

Το μόνο που ο Χάρι δεν έχει πλέον καμία δύναμη, το όνομά του δεν είναι πια συνώνυμο με την εξουσία του νόμου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ό,τι είναι να κάνει, σαν ένας μοναχικός λύκος: να ακολουθήσει δηλαδή τα ισχνά ίχνη και τα σχεδόν ανύπαρκτα στοιχεία από το ένα μέρος στο άλλο, να οδηγηθεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και θέλοντας και μη να δεχτεί ένα χέρι βοήθειας από μια πρώην συνάδελφό του, που όπως αντιλαμβάνεται με έκπληξη, τον συμπαθεί.

Για να πετύχει στην αποστολή του ωστόσο, πρέπει να δουλέψει προσεκτικά και συστηματικά, να αποφύγει τις συνήθειες του παρελθόντος, αφού δεν έχει πια το σήμα στην τσέπη για να τον προστατεύσει, αλλά και για να του ανοίξει τις διάφορες πόρτες που οφείλει να χτυπήσει για να πάρει απαντήσεις. Την ίδια ώρα όμως αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα: τον Όλεγκ. Ο μικρός άλλαξε, ή μάλλον ο μικρός δεν είναι πια μικρός, αλλά ένας νεαρός άντρας, που δεν μοιάζει να έχει χάσει μόνο το δρόμο του στον κόσμο, αλλά και την πίστη του στους ανθρώπους γενικότερα, και στο Χάρι ειδικότερα. Ο τελευταίος είναι σίγουρος ότι κάτι του κρύβει, γι’ αυτό άλλωστε δεν μοιάζει και ιδιαίτερα ζεστός στην ιδέα να δεχτεί τη βοήθειά του, κι ας για μια μεγάλη περίοδο υπήρξε κάτι σαν πατέρας γι’ αυτόν.

Η λύση στο γρίφο που τέθηκε ενώπιον του πεισματάρη και αποφασισμένου για όλα, Χάρι, θα αποδειχτεί δυσεύρετη. Όχι μόνο λόγω των διάφορων εμπόδιων που ορθώνονται στο δρόμο του, όχι μοναχά επειδή νιώθει αποξενωμένος, αλλά κυρίως επειδή βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο μέσα σ’ ένα λαβύρινθο, κτισμένο με μυστικά και ψέματα, που μοιάζει να έχει πολλά σημεία εισόδου, αλλά καμία έξοδο.

Οι άνθρωποι που συναντά στη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού στο σκοτάδι είναι έμποροι ναρκωτικών, βαποράκια, χρήστες, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, άντρες και γυναίκες που ζουν μέσα σ’ ένα ζοφερό παρόν και προετοιμάζονται για ένα ακόμη πιο σκοτεινό μέλλον, χαμένες ψυχές που «βρίσκονται σ’ ένα ταξίδι προς μια κόλαση στολισμένη μ’ ένα όμορφο περιτύλιγμα».

Ο Χάρι, ένας πρώην αλκοολικός που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει να χρησιμοποιήσει και πάλι το αγαπημένο του δηλητήριο, γνωρίζει πολύ καλά αυτό τον κόσμο. Νιώθει μια κάποια συμπάθεια για τους χρήστες, καταλαβαίνει τις απέλπιδες προσπάθειές τους να δραπετεύσουν απ’ την πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί τους ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται για να πλουτίσουν.

Επέστρεψε στο Όσλο για να βοηθήσει τον Όλεγκ και είναι αποφασισμένος να το κάνει αυτό. Αλλά… Αλλά, τι θα κάνει αν ανακαλύψει ότι όντως σκότωσε εκείνο τον άντρα; Και πώς θα αντιδράσει αν μάθει ότι δεν είναι απλά χρήστης ναρκωτικών, αλλά και έμπορος; Τότε τι;

Διαβάζοντας τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χολ κάποιος θα σκεφτόταν ότι αυτός είναι ένας από τους μυθιστορηματικούς ήρωες που ήρθαν για να μείνουν. Ο δημιουργός του ωστόσο έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στις ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι αργά ή γρήγορα θα τον βγάλει στη σύνταξη ή ίσως και να τον στείλει στα θυμαράκια.

Όπως και να ’χει το Φάντασμα είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους πολυπληθείς φίλους του συγγραφέα, αλλά και που θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη βασανισμένη ψυχή του ήρωά του.


Διαβάστε επίσης

The Devil's Star

Wednesday, June 27, 2012

Βιβλιο-νέα


Μόλις τελείωσα με την ανάγνωση του νέου καταπληκτικού αστυνομικού μυθιστορήματος της Sara Blaedel Only One Life, που κυκλοφορεί από βδομάδας. Πρώτα θα το παρουσιάσω στο Εγκληματικό Στοιχείο και μετά θα το κρίνω εδώ. Μία ακόμη μελέτη των ανθρωπίνων παθών από μια εξαιρετική δανή συγγραφέα.

Έβρεξε ποίηση χθες το βράδυ στο Λονδίνο. Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας εκατό χιλιάδες ποιήματα, ή μάλλον αντίτυπα ποιημάτων, πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση στις νότιες όχθες του Τάμεση. Τα ποιήματα συνέγραψαν περισσότεροι από τριακόσους ποιητές από 204 χώρες του κόσμου.

Ο γνωστός δημιουργός βιβλίων κόμικς, Άλαν Μουρ, που αποκηρύσσει κάθε ταινία που δημιουργείται βασισμένη στο έργο του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Mitch Jenkins θα γυρίσει μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους, στις οποίες θα παρουσιάζει τη δική του οπτική σε ό,τι αφορά την έβδομη τέχνη.

Η διάσημη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ είναι από τις πλέον ενεργές στο διαδίκτυο. Γράφει συχνά στο τουίτερ, συνομιλεί με τους αναγνώστες ή και συγκρούεται μαζί τους και γενικά κάνει παιχνίδι. Τώρα αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια νέων κατά κύριο λόγω δημιουργών προσφέροντας δωρεάν κάποια διηγήματά της. Ρίξτε μια ματιά στο προφίλ της εδώ.

Ο πατέρας της Amy Winehouse έχει μόλις εκδώσει μια βιογραφία της κόρης του με τίτλο Amy, My Daughter. Όπως είναι φυσικό μιλάμε για ένα σίγουρο μπεστ-σέλερ αν και ο κύριος Μιτς λέει ότι δεν θα βγάλει καθόλου λεφτά από αυτό, αφού όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του Amy Winehouse Foundation.

Τα βιβλία κάνουν καλό στην υγεία, ή έστω στην ελευθερία, των φυλακισμένων. Έτσι σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται στις φυλακές της Βραζιλίας, όσοι φυλακισμένοι διαβάζουν δώδεκα βιβλία το χρόνο και γράφουν ένα κείμενο για το καθένα απ' αυτά, θα ανταμείβονται με μείωση της ποινής τους κατά 48 ημέρες το χρόνο. Δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε το όλο εγχείρημα να σημειώσει επιτυχία.

Tuesday, June 26, 2012

Gillian Flynn – Gone Girl


Το καλύτερο αστυνομικό βιβλίο της χρονιάς, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα.

Δεν διάβασα κάποιο από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως, αλλά θυμάμαι καλά ότι όταν κυκλοφόρησαν πήραν πολύ καλές κριτικές και σημείωσαν εμπορική επιτυχία. Έτσι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω το Gone Girl, αποφάσισα να την εκμεταλλευτώ. Κι όπως μπορείτε να μαντέψετε από την πρώτη γραμμή αυτού του κειμένου, δεν απογοητεύτηκα.

Αυτή είναι η ιστορία της Έιμι και του Νικ, μια κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ιστορία. Ο Νικ ξόδεψε πολλά χρόνια από τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, όπου εργαζόταν σαν δημοσιογράφος. Έγραφε για το σινεμά, την τηλεόραση και τα βιβλία και ζούσε μια σχετικά ανέμελη ζωή. Μέχρι που γνώρισε την Έιμι, τη γυναίκα που ήταν ακριβώς ό,τι ονειρευόταν. Την ερωτεύτηκε, τον ερωτεύτηκε, παντρεύτηκαν και έζησαν λίγα ευτυχισμένα χρόνια μαζί, υπό τη σκιά όμως των γονιών της τελευταίας, αυτών που της χάρισαν ζωή και που της την έκαναν μαρτύριο.

Πώς; Απλά ήταν συγγραφείς και έγραψαν μαζί μια σειρά από βιβλία με τις περιπέτειες της Καταπληκτικής Έιμι. Η Έιμι των βιβλίων ήταν όμως ότι ακριβώς δεν μπορούσε να είναι η πραγματική. Κι η Έιμι των βιβλίων της έκανε τη ζωή ποδήλατο, αφού χάρη σ’ αυτήν έγινε στόχος: αξιαγάπητος στόχος, αλλά στόχος.

Προτού γνωρίσει τον Νικ ένιωθε απόλυτα μόνη. Έχοντάς τον όμως πια δίπλα της έγινε το «κουλ κορίτσι» που ονειρευόταν. Την απελευθέρωσε. Η ευδαιμονία της όμως δεν θα κρατούσε για πάντα.

Πρώτα ήρθε η οικονομική κρίση, που οδήγησε τους γονείς της στη χρεοκοπία. Ύστερα ήρθε η απόλυση του Νικ απ’ τη δουλειά. Και τέλος η μετακόμιση από τη Νέα Υόρκη στη μικροσκοπική πόλη της Βόρειας Καρθάγης, από όπου καταγόταν ο Νικ.

Και η ευτυχία μεταμορφώθηκε σε δυστυχία. Κι ο επιτυχημένος γάμος σε πλήρη αποτυχία. Τη θέση της χαράς και του γέλιου πήραν τα νεύρα και η ένταση. Έπιασαν πάτο.

Ωστόσο εκείνη ήθελε να γίνουν όλα όπως παλιά. Και έκανε κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προτού όμως αυτές ευοδωθούν, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Πού πήγε; Την απήγαγε κάποιος ή το έσκασε; Μήπως είναι νεκρή; Κι αν ναι, ποιος τη σκότωσε;

Οι υποψίες ως συνήθως πέφτουν στο σύζυγο. Ο Νικ επιμένει ότι είναι αθώος, αλλά η συμπεριφορά του κρίνεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων από παράξενη μέχρι ύποπτη.

Ποιος ήταν όμως στ’ αλήθεια ο Νικ; Και πώς ήταν στην πραγματικότητα; Ποια ήταν η Έιμι; Πώς έμοιαζε η γυναίκα που έκρυβε επιμελώς πίσω από την άσπιλη εικόνα της;

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στους ξεχωριστούς κόσμους των ηρώων της, μέσα από ημερολόγια, σκέψεις και συζητήσεις. Ο Νικ και η Έιμι λέει ο καθένας τη δική του ιστορία. Κι η Έιμι κι ο Νικ, κρύβουν περισσότερα απ’ αυτά που λένε.

Όσο περνούν οι σελίδες τόσο το μυστήριο μεγαλώνει και άλλο τόσο αυξάνονται οι εκπλήξεις. Τίποτα δεν μοιάζει να είναι αυτό που φαίνεται και όλα τα στοιχεία οδηγούν τους πάντες από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.

Η τελική λύση είναι πλήρως ανατρεπτική, αλλά αυτό που απολαμβάνει κάποιος κυρίως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι το ταξίδι. Και είναι ένα ταξίδι, από κάθε άποψη, καταπληκτικό, όπως ακριβώς κι η Έιμι.

Monday, June 25, 2012

Βιβλιο-νέα


Τις προάλλες γράφαμε για την απόφαση της συγγραφέως Alice Walker να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου της The Color Purple στο Ισραήλ. Ο αντίλογος ήρθε στην εφημερίδα Γκάρντιαν από τη Maya Sela, η οποία υποστηρίζει ότι το βιβλίο πρέπει να κυκλοφορήσει εκεί για να ανοίξει στα μάτια στους ρατσιστές και τους ξενόφοβους. Παραδόξως συμφωνώ με την τελευταία.

Πολυάσχολη είναι αυτό τον καιρό η συγγραφέας Τζανέτ Ιβάνοβιτς, αφού όχι μόνο συνεχίζει να γράφει για τις περιπέτειες της Στέφανι Πλαμ, αλλά έχει ξεκινήσει και μια νέα σειρά ο δεύτερος τίτλος της οποίας έχει μόλις κυκλοφορήσει με τίτλο Wicked Business, ενώ όπως μαθαίνουμε, σε συνεργασία με τον Lee Goldberg θα συγγράψει τέσσερα βιβλία με πρωταγωνιστές μια πράκτορα του FBI ονόματι Κέιτ Γουίνσλοου και ένα καταζητούμενο, που ακούει στο όνομα Ντάνι Κόουλ.

Αν είστε φίλοι των βιβλίων φαντασίας έχω μόλις ανακαλύψει μια ιστοσελίδα που πιθανολογώ ότι θα σας ενθουσιάσει. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε στο Tor.com.

Έκανα κάποιες αλλαγές στο μπλογκ μου για την Αστυνομική Λογοτεχνία ώστε να γίνει πιο προσιτό. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα κάντε κλικ εδώ.

Κλείνουμε τη μικρή αυτή έκδοση των νέων με τρεις συνδέσμους που αφορούν τις βιβλιοφιλικές κοινότητες. Αν σας αρέσει λοιπόν το GoodReads καλά θα κάνατε να ρίξετε και μια ματιά στις ιστοσελίδες: Library Things, Anobii και Shelfari.

Friday, June 22, 2012

Βιβλιο-νέα


Θα αρχίσω με την είδηση της χρονιάς!!! (Ναι, με τρία θαυμαστικά). Μόλις προσλήφθηκα στο Εγκληματικό Στοιχείο, μια αμερικανική ιστοσελίδα που ασχολείται με την αστυνομική λογοτεχνία και το πρώτο μου άρθρο, που είναι αφιερωμένο στον Πέτρο Μάρκαρη, έχει ήδη ανέβει. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Με δεδομένο το πιο πάνω αναγκαστικά από βδομάδας θα αρχίσω να δίνω περισσότερο βάρος στο αγγλόφωνο μπλογκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψω αυτό το χώρο.

Κάτι εντελώς πρωτότυπο αποφάσισε να δημιουργήσει ο αμερικανός συγγραφέας θρίλερ Jeffery Deaver. Έτσι το τελευταίο του βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε και φέρει τον τίτλο XO, δεν είναι μόνο ένα θρίλερ, αλλά κατά κάποιο τρόπο και ένα βιβλίο για τη μουσική κάντρι. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε κάθισε και έγραψε μια σειρά από τραγούδια, τα οποία αποτελούν το νέο άλμπουμ της νεαρής και πολύ ταλαντούχας τραγουδίστριας Treva Blomquist. Αναζητείστε την στο YouTube και σας υπόσχομαι ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Να προσθέσω ότι η τραγουδίστρια, μαζί με τον Ντίβερ που είναι επίσης μουσικός, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία στις ΗΠΑ. Όσο για το βιβλίο, το έχω ήδη διαβάσει και θα το παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Η αμερικανίδα, τιμημένη με το βραβείο Πούλιτζερ, συγγραφέας Alice Walker δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την έκδοση του μυθιστορήματος The Color Purple στο Ισραήλ, λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, την οποία κατηγορεί για ρατσισμό και καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Δεν διστάζει μάλιστα να συγκρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση με το καθεστώς του απαρντχάιντ, που επικρατούσε στη Νότιο Αφρική.

Όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω τις αναφορές στο Fifty Shades of Grey πρόκειται για εκδοτικό φαινόμενο τόσο μεγάλου μεγέθους, που απλά δεν γίνεται να το κάνω αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ που μας φθάνουν από τη Βρετανία οι χαρτόδετες εκδόσεις της τριλογίας της έχουν φτάσει τα 2,750,000 εκεί. Ο πρώτος τόμος μάλιστα έχει πωλήσει σε λιγότερο από δύο μήνες 765 χιλιάδες αντίτυπα, αριθμό που χρειάστηκε έξη μήνες για να φτάσει το Da Vince Code.

Πού και πού διαβάζω κάποια εξαιρετικά άρθρα στο ίντερνετ που αφορούν φυσικά το βιβλίο. Ένα τέτοιο ήταν κι αυτό που φιλοξένησε πρόσφατα το The Millions και το οποίο μιλούσε για τη σχέση της συγγραφής και της ανάγνωσης με τη νύχτα. Απλά απολαυστικό.

Thursday, June 21, 2012

Karin Slaughter – Snatched


Εδώ και μερικούς μήνες αρνιέμαι πεισματικά να δώσω πέντε αστέρια σε κάποιο βιβλίο στις διάφορες ιστοσελίδες που καταπιάνονται με το θέμα και τις οποίες ανελλιπώς επισκέπτομαι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.

Το Snatched είναι ένα από εκείνα τα βιβλία, στα οποία δεν μοιάζει να περισσεύει ούτε μία λέξη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν εκτενές διήγημα, αλλά είναι όντως νουβέλα και είναι μια νουβέλα τόσο καλογραμμένη που, όχι στην κυριολεξία φυσικά, σου κόβει την ανάσα.

Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο ειδικός πράκτορας Γουίλ Τρεντ, ο οποίος μετατέθηκε για παραδειγματισμό, αφού είχε μακριά μαλλιά, στο αεροδρόμιο της Ατλάντα, όπου η αποστολή του είναι να περιπολεί στις τουαλέτες. Αυτήν ακριβώς τη δουλειά κάνει εδώ και δυο βδομάδες, που μοιάζουν στα μάτια του σαν οι πιο πληκτικές της ζωής του. Κάτι, ωστόσο, πρόκειται σύντομα ν’ αλλάξει.

Τι είναι αυτό; Απλά, εντελώς τυχαία θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας υπόθεσης απαγωγής. Θα κρυφακούσει τη συνομιλία ενός άντρα μ’ ένα κοριτσάκι έξη-εφτά χρονών, κι από αυτή θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα τους πλησιάσει, θα τους ρίξει μια ματιά, οι υποψίες του θα ενταθούν, αλλά δεν θα κάνει κάτι για να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους, αφού δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο που να δικαιολογεί τις σκέψεις του.

Τα γεγονότα όμως που θα ακολουθήσουν θα δικαιώσουν τις υποψίες του, αλλά και θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση, αφού αν και το ένστικτό του σήμανε συναγερμό, εκείνος αρνήθηκε να το ακολουθήσει με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να εξαφανιστεί από προσώπου γης, παρά τον άμεσο αποκλεισμό του αεροδρομίου από την αστυνομία.

Τώρα σε συνεργασία με κάποιους άλλους αστυνομικούς, τη συνέταιρό του Φέιθ Μίτσελ και την αφεντικίνα του Αμάντα Γουάγκνερ, αναγκάζεται να επιδοθεί σ’ ένα αγώνα πονηριάς και δρόμου, ώστε ν’ ανακαλύψει τόσο τον προορισμό της απαχθείσας μικρής, όσο και το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση. Κι αυτά ενώ δεν παύει ούτε και για μια στιγμή να νιώθει ενοχές γι’ αυτό που συνέβηκε.

Ένα βιβλίο με καταιγιστική δράση και βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους των θρίλερ.

Wednesday, June 20, 2012

Βιβλιο-νέα


Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της χρονιάς διορθώθηκε... μερικώς. Ο Σεμπάστιαν Μπάρι τιμήθηκε με το Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος Walter Scott για το εξαιρετικό του βιβλίο On Canaan's Side. Διαβάστε την παρουσίαση του εδώ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις μεγαλύτερες αγορές βιβλίου στο εξωτερικό τα eBooks άρχισαν να παίρνουν κεφάλι στην κούρσα των πωλήσεων σε ό,τι αφορά τις νέες εκδόσεις. Διαβάστε την πλήρη είδηση και δείτε τους σχετικούς πίνακες στον Γκάρντιαν.

Ο Τζον Φόουλς, εφτά χρόνια μετά από το θάνατό του ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τη δεύτερή του ποιητική συλλογή, η οποία θα αποτελείται από κομμάτια που ανακάλυψε η χήρα του ανάμεσα στα χαρτιά που άφησε "φεύγοντας". Η συλλογή θα φέρει τον τίτλο Collected Poems και θα φιλοξενεί στις σελίδες της γύρω τα ενενήντα ποιήματα.

Ένας οπαδός του Γιάννη Ρίτσου από τη Βρετανία αποφάσισε να φτιάξει ένα μπλογκ αφιερώμενο στην ποίησή του, την οποία μετάφρασε ο ίδιος. Η σελίδα δεν έχει ανανεωθεί εδώ και λίγους μήνες, αλλά αξίζει τον κόπο να της ρίξει κανείς μια ματιά.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να περνά δύσκολες στιγμές και να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ανθρώπων από το εξωτερικό, ωστόσο έχει και τα καλά της, όπως επισημαίνει σε ένα άρθρο του βρετανός συγγραφέας που κατέφθασε στη χώρα για μια ιατρική επέμβαση.

Στην Σκίο, ένα ανύπαρκτο ελληνικό νησί τοποθετεί τη δράση του νέου του μυθιστορήματος ο Μάικλ Φρέιν. Τίτλος του: Skios. Διαβάστε μια κριτική στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Monday, June 18, 2012

Erri De Luca – Me, You


Το Me, You είναι ένα από εκείνα τα πολύ τρυφερά βιβλία  -που μιλούν για τα παλιά καλά χρόνια, τότε που όλα ήταν πιο ανθρώπινα κι απλά -τα οποία καταφέρνουν να καθηλώσουν μ’ ένα μαγικό σχεδόν τρόπο τον αναγνώστη.

Ένα αγόρι καταφθάνει κάθε καλοκαίρι από την πόλη σ’ ένα νησί κι εκεί νιώθει να τον πλημμυρίζει μια αίσθηση χαράς κι απέραντης ελευθερίας: «Ήμουν ένα παιδί της πόλης, αλλά το καλοκαίρι μεταμορφωνόμουνα σ’ έναν άγριο».

Ωστόσο δεν μεταμορφωνόταν, όχι στ’ αλήθεια, απλά εκεί μπορούσε να είναι ο εαυτός του. Του άρεσε να πηγαίνει για ψάρεμα με το θείο του και με τον Νικόλα, που πολέμησε στο Σαράγεβο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο οποίος τον δίδαξε τους τρόπους της θάλασσας, χωρίς να του λέει ποτέ κάνε αυτό ή κάνε εκείνο, αλλά και ότι: «Από τη θάλασσα παίρνεις αυτό που σου δίνει και όχι αυτό που θες». Του άρεσε επίσης να τριγυρνά από δω κι από κει στο νησί και να γνωρίζει κόσμο, αλλά και ν’ ακολουθεί τον ξάδελφό του Ντανιέλ στην παραλία και να συμμετέχει στα πάρτι του. Και φυσικά του άρεσε να κάνει σκανδαλιές.

Τα καλοκαίρια τον έκαναν πάντα να νιώθει πλούσιος, αλλά αυτό ειδικά το καλοκαίρι, των δεκάξι του χρόνων θα του έδινε ακόμη μεγαλύτερη χαρά, αφού στη διάρκειά του θα γνώριζε μια κοπέλα μεγαλύτερη σε ηλικία απ’ αυτόν, η οποία θα έκανε την καρδιά του να σκιρτήσει για πρώτη φορά από το τσίμπημα του έρωτα. «Η Καΐα έμοιαζε να κρύβει μέσα της μια αποκάλυψη, η οποία θα μπορούσε να προσεγγιστεί μοναχά μέσω της αγάπης».

Η Καΐα ήταν κάθε άλλο παρά μια συνηθισμένη νέα γυναίκα. Την περισσότερη ώρα έμοιαζε σκεφτική, πού και πού λυπημένη, παντοτινά σοφή. Λες και η ζωή της έκλεψε τα πάντα και της χάρισε σαν αντάλλαγμα μια πρώιμη ωριμότητα. Το βλέμμα της έμοιαζε σκοτεινό, σχεδόν στοιχειωμένο, σαν τα είχε δει όλα. Και ίσως να ήταν αυτό ακριβώς το σκοτάδι, πέρα από τη σχεδόν εξωτική της ομορφιά, που τον προσέλκυσαν κοντά της.

«Εν τη παρουσία της η αναπνοή μου ήταν σταθερή, μακριά απ’ αυτήν σχεδόν κοβόταν, γινόταν αγχωμένη».

Το ομορφότερο πράγμα που του συνέβηκε ποτέ; Μια βραδιά, στο θερινό το σινεμά, να παρακολουθούν το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», κι αυτός να την αγκαλιάζει από πίσω και να μυρίζει το άρωμα των μαλλιών της.

Κάποια στιγμή ωστόσο αυτή θα έφευγε και η καρδιά του θα ράγιζε. Κι ας εισέβαλε στη ζωή του αμέσως ένα άλλο, συνομήλικο του αυτή τη φορά, κορίτσι, το οποίο θα του έταζε ό,τι επιθυμούσε. «Με προσκαλούσε σε μια ηλικία που είχε εξαφανιστεί απ’ το κορμί και τις σκέψεις μου».

Μια καλογραμμένη ιστορία για το καλοκαίρι, τον έρωτα και την αθωότητα, για τις μαγικές στιγμές της ζωής που γίνονται όλο και πιο σπάνιες, για τα περασμένα μα ποτέ ξεχασμένα. Κι ένα κείμενο γλυκόπικρο, που καταφέρνει με άμεσο τρόπο να μεταδώσει τα βαθιά ανθρώπινα μηνύματά του στον αναγνώστη.

Saturday, June 16, 2012

Βιβλιο-νέα


Σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως από τους φίλους της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και μη η Bloomsday, εμπνευσμένη από εκείνη τη μεγάλη βόλτα του ήρωα στον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις στο Δουβλίνο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν φυσικά σ' αυτή την πόλη. Το βρετανικό Radio 4 θα αφιερώσει ολόκληρη το πρόγραμμα της ημέρας στο βιβλίο και σε εφτά δόσεις και διάρκεια πεντέμιση ωρών θα μεταδώσει εκτενή αποσπάσματα από αυτό. Αργά το βράδυ μάλιστα θα ακουστούν στον αέρα και κάποια από τα πλέον... πικάντικα κομμάτια από το λιγότερο διαβασμένο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν φιλοξενεί κάθε Σάββατο κάποιον άνθρωπο του λόγου στον οποίο επιτρέπει να μιλήσει για τον δικό του λογοτεχνικό ή μη ήρωα. Ο σημερινός φιλοξενούμενος είναι ο ποιητής David Harsent και ο ήρωας αυτού ο Γιάννης Ρίτσος. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

Μια από τις αγαπημένες μου ξένες ιστοσελίδες για το βιβλίο είναι η The Millions, που χθες δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο για το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι Suttree και την επίδρασή του στην καθημερινή ζωή κάποιων ανθρώπων. Πώς ένα βιβλίο αλλάζει τον κόσμο γύρω του...

Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Snow Crash του Neal Stephenson έχει αναλάβει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Joe Cornish, του οποίου η προηγούμενη ταινία Attack the Block δεν τα πήγε και πολύ καλά, αλλά κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Για να δούμε αν θα τα καταφέρει καλύτερα, σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι, αυτή τη φορά.

Friday, June 15, 2012

Βιβλιο-νέα


Ο βρετανός συγγραφέας Πάτρικ Νες τιμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με το βραβείο Carnegie για βιβλία παιδικής λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του A Monster Calls. Για το ίδιο βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο εικονογράφησης ο Τζιμ Κέι.

Ο Τόμας Πίντσον, ένας από τους πλέον ιδιόρρυθμους και μοναχικούς συγγραφείς στον κόσμο υπέκυψε τελικά στα... σημεία των καιρών και έδωσε τη συγκατάθεσή του στους εκδότες για την κυκλοφορία των βιβλίων του σε μορφή eBook. Σύμφωνα με την Ανν Γκόντοφ, που είναι επικεφαλής των εκδόσεων Πέγκουιν, ο συγγραφέας πήρε αυτή την απόφαση για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει η δουλειά του να φτάσει στα χέρια όσο περισσότερων αναγνωστών μπορεί.

Μιλώντας για eBooks να πούμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική ΜΗ αγορά δύο εκδόσεις που θα διατεθούν δωρεάν στους αναγνώστες. Η μία θα περιλαμβάνει ατάκες ή αν προτιμάτε αποφθέγματα από διάφορους έλληνες συγγραφείς και η άλλη tweet stories, ιστορίες δηλαδή των 140 χαρακτήρων.

Σε δύσκολους καιρούς για το βιβλίο, αλλά όχι για την ανάγνωση, κάποιοι προχωρούν σε "ανίερες" συμμαχίες σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τη δουλειά τους. Αλλά εδώ μιλάμε για μια υπόθεση που θυμίζει το απόφθεγμα: το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Διάφοροι βρετανοί ποιητές "συμμάχησαν" με κάποιους δημιουργούς αρωμάτων, με θεμιτά και για τους δύο αποτελέσματα. Διαβάστε την πλήρη είδηση στον Γκάρντιαν.

Το ξέρατε ότι οι χαρακτήρες του Δρ. Γκρέγκορι Χάουζ και του Τζέιμς Γουίλσον στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά House MD, που έχει λάβει τελευταίον ασπασμόν, ήταν βασισμένοι στους γνωστούς μας Σέρλοκ Χολμς και Τζον Γουάτσον; Όχι; Ούτε κι εγώ. Και όταν το έμαθα τραβούσα τα λιγοστά μαλλιά που δεν το κατάλαβα από μόνος μου. Διαβάστε ένα διαφωτιστικότατο άρθρο στο Εγκληματικό Στοιχείο.

Thursday, June 14, 2012

Βιβλιο-νέα


Μια κάποια ποικιλία παρουσιάζει η σημερινή έκδοση των "νέων".

Αρχή κάνουμε με την είδηση της απονομής του ιδιαίτερα γενναιόδωρου (100 χιλιάδες ευρώ) βραβείου Impac στο συγγραφέα Jon McGregor για το τρίτο του μυθιστόρημα Even the Dogs, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός αλκοολικού που πεθαίνει ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των, επίσης εξαρτημένων από τη μια ή την άλλη ουσία, φίλων του.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έχει γίνει παιχνίδι Λέγκο (φωτογραφία) και από δω κι από εκεί διαβάσαμε εξαιρετικές κριτικές για τη δουλειά των δημιουργών του. Αν μη τι άλλο αυτά τα παιχνίδια δημιουργούν νέους αναγνώστες.

Ο συγγραφέας Μπρεντ Ίστον Έλις που αρέσκεται να κόβει βόλτες στο Τουίτερ και να πλασάρει ιδέες στο κοινό, πρόσφερε δημόσια τις υπηρεσίες του στους ιδιοκτητές των κινηματογραφικών δικαιωμάτων του Fifty Shades of Grey, αφού όπως υποστηρίζει, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να γράψει το σενάριο. Για να δούμε, αν θα δούμε.

Ένας άλλος συγγραφέας, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία γράφοντας βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά και ιστορική λογοτεχνία, ο Neal Stephenson, αποφάσισε ν' αφήσει στην άκρη για λίγο καιρό το στυλό (λες και γράφει πια κανείς μ' αυτό) και να δημιουργήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες θα ξιφομαχούν. Ήδη έχει μαζέψει, μέσω ίντερνετ, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, έτσι μπορεί να προχωρήσει με την ιδέα του.

Η Natasha Trethewey, μια 46χρονη αφροαμερικανή από την Ατλάντα, διορίστηκε στη θέση της Poet Laureate, στις ΗΠΑ. Η δαφνοστεφής ποιήτρια είναι μόλις η δεύτερη αφροαμερικανή που διορίζεται σ' αυτή τη θέση και έχει βραβευτεί στο παρελθόν με ένα Πούλιτζερ για τη συλλογή Native Guard.

Here Comes Everybody τιτλοφορείται το βιβλίο του James Fearnley, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και το οποίο αφηγείται την ιστορία του, αν μη τι άλλο ιδιόρρυθμού, συγκροτήματος των Pogues.

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 90% των βιβλίων που παρουσιάζονται στους New York Times είναι γραμμένα από λευκούς συγγραφείς, που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες. Κι αυτό για κάποιο λόγο θεωρείται είδηση...

Tuesday, June 12, 2012

Τα πιο σημαντικά βιβλία του μέλλοντος...


τουλάχιστον σύμφωνα με τους αμερικανούς, που μου έχουν αποστείλει ένα ebook με τίτλο BEA BUZZ BOOKS (το BEA σημαίνει Book Expo America, που είναι η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στη χώρα), με αποσπάσματα από 33 βιβλία που θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Σαν μανούλες που είναι στο μάρκετινγκ μού δίνουν επίσης την ευκαιρία να διαβάσω τουλάχιστον δυο μήνες πριν από την κυκλοφορία τους τους περισσότερους από τους τίτλους που ακολουθούν:

Peter Heller - THE DOG STARS. 7 Αυγούστου.
Matthew Dicks - MEMOIRS OF AN IMAGINARY FRIEND. 21 Αυγούστου.
Hanna Pylvainen - WE SINNERS. 21 Αυγούστου.
M.L. Stedman - THE LIGHT BETWEEN OCEANS. 31 Ιουλίου.
Sarah Maas - THRONE OF GLASS. 7 Αυγούστου.
David Levithan - EVERY DAY. 28 Αυγούστου
Junot Díaz - THIS IS HOW YOU LOSE HER. 11 Σεπτεμβρίου.
Shani Boianjiu - THE PEOPLE OF FOREVER ARE NOT AFRAID. 11 Σεπτεμβρίου.
Amanda Coplin - THE ORCHARDIST. 1 Σεπτεμβρίου.
Jasper Fforde - THE LAST DRAGONSLAYER. 4 Σεπτεμβρίου.
Jessica Khoury - ORIGIN. 4 Σεπτεμβρίου.
Kevin Powers - THE YELLOW BIRDS. 11 Σεπτεμβρίου.
Lawrence Norfolk - JOHN SATURNALL'S FEAST. 4 Σεπτεμβρίου.
Lance Weller - WILDERNESS. 4 Σεπτεμβρίου.
J.R. Moehringer - SUTTON. 25 Σεπτεμβρίου.
Dennis Lehane - LIVE BY NIGHT. 2 Οκτωβρίου.
Eric Devine - TAP OUT. 11 Σεπτεμβρίου.
Jenny Han and Siobhan Vivian - BURN FOR BURN. 12 Σεπτεμβρίου.
Libba Bray - THE DIVINERS. 18 Σεπτεμβρίου.
Ned Vizzini - THE OTHER NORMALS. 25 Σεπτεμβρίου.
James Meek - THE HEART BROKE IN. 2 Οκτωβρίου.
Mark Helprin - IN SUNLIGHT AND IN SHADOW. 2 Οκτωβρίου.
Scott Hutchins - A WORKING THEORY OF LOVE. 2 Οκτωβρίου.
Rhoda Janzen - DOES THIS CHURCH MAKE ME LOOK FAT? 2 Οκτωβρίου.
Teresa Rhyne - THE DOG LIVED. 1 Οκτωβρίου.
Bee Wilson - CONSIDER THE FORK. 2 Οκτωβρίου.
Neil Young - WAGING HEAVY PEACE. 2 Οκτωβρίου. Η αυτοβιογραφία του μεγάλου…
Iris Anthony - RUINS OF LACE. 1 Οκτωβρίου.
Diana Athill - MAKE BELIEVE. 5 Οκτωβρίου.
Janet Gurtler - WHO I KISSED. 1 Οκτωβρίου.
Barbara Kingsolver - FLIGHT BEHAVIOR. 1 Νοεμβρίου.
Bill Roorbach - LIFE AMONG GIANTS. 13 Νοεμβρίου.
John Kenney - TRUTH IN ADVERTISING. 8 Ιανουαρίου 2013.

Από το ίδιο ηλεκτρονικό βιβλίο μαθαίνω ότι εντός του φθινοπώρου θα κυκλοφορήσουν και οι ακόλουθοι τίτλοι:

Michael Chabon - Telegraph Avenue. 11 Σεπτεμβρίου.
Zadie Smith - NW. 11 Σεπτεμβρίου.
Tom Wolfe - Back to Blood. 23 Οκτωβρίου.
Ian McEwan - Sweet Tooth. 23 Νοεμβρίου.
T.C. Boyle - San Miguel. Σεπτέμβριο.
Howard Jacobson - Zoo Time. Οκτώβριο.
Alice Munro - Dear Life. Οκτώβριο.
Michael Ennis - The Malice of Fortune. Ένα θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντα Βίντσι και Νικόλο Μακιαβέλλι. Οκτώβριο.
James Patterson & Michael Ledwidge - Zoo. 3 Σεπτεμβρίου.
John Grisham - The Racketeer. 23 Οκτωβρίου.
Lee Child - A Wanted Man. 25 Σεπτεμβρίου.
Michael Connelly - The Black Box. 25 Νοεμβρίου. Για να διαβάσετε ένα εκτενές απόσπασμα, στα αγγλικά φυσικά, πατείστε εδώ...
Jo Nesbo - Phantom. Σεπτέμβριο. Μπορείτε αν θέλετε να προμηθευτείτε τη βρετανική έκδοση από τώρα, πατώντας εδώ.
Lene Kaaberbol & Agnete Friis - Invisible Murder. Οκτώβριο.
James M. Cain - The Cocktail Waitress. Σεπτέμβριο. Ένα "χαμένο" χειρόγραφο του κλασικού συγγραφέα χαρντ μπόιλντ αναγνωσμάτων.
J.K. Rowling - The Casual Vacancy. 27 Σεπτεμβρίου. Η επιστροφή της μαμάς του Χάρι Πότερ μ' ένα διαφορετικό ανάγνωσμα.
D.T. Max - Every Love Story Is a Ghost Story. 30 Οκτωβρίου. Μια βιογραφία του συγγραφέα David Foster Wallace.

Τα ακόλουθα τρία βιβλία είναι αυτοβιογραφίες:

Salman Rushdie - Joseph Anton. Σεπτέμβριο.
Chinua Achebe - There Was a Country. Οκτώβριο.
Arnold Schwarzenegger - Total Recall. Οκτώβριο.

Τέλος, τον Οκτώβριο κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος μιας τετραλογίας από το γνωστό συγγραφέα Lemony Snicket με τίτλο Who Could That Be At This Hour.

Monday, June 11, 2012

Charlaine Harris – Deadlocked


Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Κι η ακόμη πιο πικρή αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να μου αρέσει. Η αδυναμία μου ωστόσο στο να συγκεντρωθώ σε κάτι λίγο πιο «σοβαρό», αλλά και η επιθυμία μου να επανέλθω μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα στην ανάγνωση έκαμψαν το πείσμα μου. Και δεν το μετάνιωσα.

Το Deadlocked είναι ο δωδέκατος τόμος με τις περιπέτειες της γνωστής πλέον, και από την τηλεοπτική σειρά True Blood που μόλις επανήλθε, Σούκι Στακχάουζ. Η Σούκι είναι μια από εκείνες τις ηρωίδες που θέλοντας και μη τις συμπαθείς, αν μη τι άλλο επειδή πάντα προσπαθούν να κάνουν το καλό και πάντα τους συμβαίνουν τα χειρότερα, ή στη δική της συγκεκριμένα περίπτωση, τα πλέον ευτράπελα.

Τι συμβαίνει σ’ αυτό το βιβλίο; Ο Φελίπε ντε Κάστρο, ο βασιλιάς των βρικολάκων της Λουιζιάνα, επισκέπτεται την περιοχή του Μπον Τεμπς, την οποία διοικεί ο Έρικ Νόρθμαν, εκείνος ο εκκεντρικός Βίκινγκ και εραστής της Σούκι. Οι δύο άντρες δεν πολυσυμπαθούν ο ένας τον άλλο, όμως παραμένουν πιστοί στο πρωτόκολλο που τους θέλει να συνεργάζονται έστω και με μισή καρδιά. Ο βασιλιάς θέλει να διερευνήσει κάποια περιστατικά που έχουν συμβεί στην περιοχή και ο Έρικ είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Ή ίσως και όχι, αφού για τα εν λόγω περιστατικά την ευθύνη λίγο πολύ φέρει ο ίδιος.

Προτού όμως οι δυο τους μπουν για τα καλά στο ζουμί της ιστορίας, να αρχίσουν δηλαδή να συζητούν για τα συμβάντα, καταφθάνει στο σπίτι του Έρικ η αστυνομία, που μετά από ανώνυμη καταγγελία, ανακάλυψε στην αυλή το πτώμα μιας νέας γυναίκας, από την οποία λίγο πριν είχε «τραφεί» ο Έρικ. Όλες οι υποψίες φυσικά πέφτουν πάνω του.

Τώρα η Σούκι, με τη βοήθεια του παλιού της αγαπημένου, Μπιλ, σερίφη της περιοχής πέντε, είναι αναγκασμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει την αθωότητα του καλού της. Αλλά αυτό δεν θα αποδειχθεί και τόσο εύκολο, αφού δεν της φτάνουν όλ’ τ’ άλλα πρέπει να τρέχει και ξοπίσω απ’ τη φίλη της Τάρα που είναι έγκυος, να προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές των συγγενών της ξωτικών, αλλά και να προστατεύσει τον φίλο της Σαμ από τη σχιζοφρενή του αγαπημένη.

Ως συνήθως το ένα «κουφό» γεγονός ακολουθεί το άλλο, η Σούκι ταξιδεύει από επικίνδυνη κατάσταση σε επικίνδυνη κατάσταση και οι εκπλήξεις είναι διαδοχικές. Τι είχαμε, τι χάσαμε, δηλαδή.

Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο της σειράς, το οποίο με είχε κάνει να σκεφτώ ότι έφτασε πια ο καιρός η Σούκι να βγει στη σύνταξη. Η συγγραφέας, δίνοντας σ’ αυτό το μυθιστόρημα κάποιου είδους αστυνομική πλοκή, κατάφερε να χαρίσει νέα ζωή στην ηρωίδα της, και είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των φαν δεν θα το λατρεύσει.

Friday, June 8, 2012

Βιβλιο-νέα


Με κάποια λογοτεχνικά βραβεία, με τις προσπάθειες μιας εκ νέου επιβολής της λογοκρισίας στη Νότιο Αφρική, αλλά και με το "πορνό της μαμάς" θα καταπιαστεί σήμερα η στήλη.

Αρχή κάνουμε με το Διεθνές Βραβείο Φρανκ Ο' Κόνορ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε μια συλλογή διηγημάτων. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ το πρώτο φαβορί για την κατάκτησή του είναι ο Nathan Englander με το βιβλίο που βλέπετε πιο πάνω. Έκπληξη θεωρείται η απουσία του Ντον ΝτεΛίλο και της συλλογής του The Angel Esmeralda, αλλά όχι κατ' εμέ αφού σε αυτήν περιλαμβάνονταν τουλάχιστον τρεις πολύ μέτριες μέχρι κακογραμμένες ιστορίες. Ο νικητής, που θα λάβει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ, θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου. Τα υποψήφια βιβλία είναι:

Jonathan Englander - What We Talk About When We Talk About Anne Frank
Kevin Barry - Dark Lies the Island
Etgar Keret - Suddenly a Knock on the Door
Sarah Hall - The Beautiful Indifference
Lucia Perillo - Happiness is a Chemical in the Brain
Fiona Kidman - The Trouble with Fire


Ο Τέρι Πράτσετ (φώτο) τιμήθηκε με το βραβείο Bollinger Wodehouse για το βιβλίο του με τίτλο Snuff. Το βραβείο αυτό, ένα γουρούνι, απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για το χιούμορ του. Αν δεν κάνω λάθος αυτό το βραβείο, μαζί με τα Έντγκαρς, στα οποία οι νικητές λαμβάνουν από ένα αγαλματάκι του Έντγκαρ Άλαν Πόε, είναι τα πλέον πρωτότυπα. Φυσικά στη Βρετανία υπάρχει και το βραβείο για Νέες Λεσβείες Συγγραφείς, το οποίο, αν και χρηματικό, δεν πάει και τόσο καλά όπως διαβάζω στο βρετανικό τύπο.

Συνεχίζοντας με τα βραβεία να πούμε ότι ο πολύς Φίλιπ Ροθ τιμήθηκε με το βραβείο Αστούριας της Ισπανίας το οποίο απονέμεται σε συγγραφείς που έχουν προσφέρει πολλά στην παγκόσμια λογοτεχνία και το οποίο συνοδεύει το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Στο ευχαριστήριο μήνυμά του ο συγγραφέας τίμησε με τη σειρά του τον Κάρλος Φουέντες, τον καλό του φίλο που πέθανε τον περασμένο μήνα, και έναν από τους καλύτερους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ και ο Τζ.Μ. Κούτσι, δύο από τους κορυφαίους συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής, ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της χώρας, που προσπαθεί να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τη λογοκρισία. Η πρώτη που είδε τα βιβλία της να μπαίνουν στη λίστα με τα απαγορευμένα την εποχή του άπαρντχαϊντ, δήλωσε αποφασισμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να εμποδίσει τη ψήφιση αυτού του νόμου. Η λογοκρισία δεν ξεχωρίζει φυλές και πρόσωπα.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στην τριλογία της κας EL James Fifty Shades of Grey. Ναι, ξέρω ότι μιλάμε για ροζ λογοτεχνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κιόλας να κάνουμε με ένα εκδοτικό φαινόμενο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι δεν κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση της λίστας με τα μπεστ σέλερς των New York Times, μια λίστα στην οποία δεσπόζει με τέσσερις αναφορές (τρία ebooks και μια έντυπη έκδοση) η εν λόγω κυρία. Να πούμε ότι τη μοίρα του Μπαλτάτσι ακολούθησαν οι Τζέιμς Πάτερσον, Νόρα Ρόμπερτς και Τζον Σάντφορντ. Σημεία των καιρών;

Ενώ είχα ήδη ανεβάσει τη στήλη πληροφορήθηκα το θάνατο του επιτυχημένου και βραβευμένου με Μπούκερ συγγραφέα Μπάρι Άνσγουερθ, σε ηλικία 81 χρόνων. Διαβάστε περισσότερα στον Γκάρντιαν.

Thursday, June 7, 2012

Βιβλιο-νέα


Λόγω κάποιων καταστάσεων τις τελευταίες βδομάδες το μπλογκ δεν ανανεωνόταν. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω και πάλι να πιάσω "ρυθμούς" ώστε να συνεχίσω να σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει στο χώρο του βιβλίου, κυρίως, στο εξωτερικό. Πάμε με τα πιο πρόσφατα νέα λοιπόν:

Ο κόσμος της επιστημονικής φαντασίας ειδικότερα και του βιβλίου γενικά από χθες θρηνεί για το θάνατο του διάσημου συγγραφέα Ρέι Μπραντμπέρι. Ο καλός συγγραφέας πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 91 χρόνων και μέχρι την τελευταία στιγμή εξακολουθούσε να γράφει. Διαβάστε το τελευταίο του άρθρο στο New Yorker, το οποίο δημοσιεύτηκε λίγες μόνο μέρες πριν, καθώς κι αυτό το Αφιέρωμα του Γκάρντιαν, μαζί με ένα Άρθρο από τον εξίσου διάσημο Νιλ Γκέιμαν.

Ο πολύς Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να μη βγάλει στην κυκλοφορία ταυτόχρονα τις έντυπες και την ηλεκτρονική έκδοση του νέου του βιβλίου που φέρει τον τίτλο Joyland. Ο συγγραφέας, στον οποίο αρέσει πολύ να προηγείται των γεγονότων ή μάλλον να διαμορφώνει τάσεις, ήταν ο πρώτος που είχε κυκλοφορήσει βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή το 2000. Το επόμενό του μυθιστόρημα ωστόσο, το οποίο θα είναι η συνέχεια του διάσημου Shining θα βγει ταυτόχρονα τόσο στα ράφια των βιβλιοπωλείων όσο και στα ηλεκτρονικά. Όπως φαίνεται ο Κινγκ περνάει μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση αφού δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου The Wind Through the Keyhole, που αποτελεί ένα ένθετο τόμο στη σάγκα του Σκοτεινού Πύργου.

Ο Ίαν Ράνκιν, δεν άντεξε και πολύ μακριά από το αγαπημένο του δημιούργημα, τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Τζον Ρέμπους, τον οποίο αποφάσισε να επιστρατεύσει για τις ανάγκες του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο Standing in Another Man's Grave, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Εκεί θα συναντήσει το νέο ήρωα του Ράνκιν, Μάλκολμ Φοξ, με τον οποίο θα βρει το μπελά του.

Ο Χάρι Πότερ δεν πεθαίνει ποτέ. Από τη μια είναι το επιχειρηματικό δαιμόνιο της δημιουργού του, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και από την άλλη το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο "είδωλο" της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, που έφτασε στο σημείο να απασχολεί στα σοβαρά ακόμη και κάποιους ακαδημαϊκούς. Έτσι, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Αντρέα στο Εδιμβούργο, μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά καθηγητές, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ομιλίες, συζητήσεις και αναλύσεις αυτού του φαινομένου. Στο μεταξύ η δημιουργός του αναζητεί όλο και περισσότερους τρόπους ώστε να κρατήσει το παιδί της στην επικαιρότητα. Πρόσφατα λοιπόν ανακοίνωσε ότι η σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας του Χάρι Πότερ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ σε συνεργασία με τη Sony δημιούργησε ένα διαδραστικό παιχνίδι, το οποίο, αν κατάλαβα καλά, θα περιλαμβάνεται στο PlayStation 3 και που θα φέρει τον τίτλο Book of Spells. Σκέτη μαγεία, ε;

Κλείνοντας αυτή την πρώτη, μετά από καιρό έκδοση, θα ήθελα να σας συστήσω ένα βιβλίο: το Gone Girl της Gillian Flynn. Είναι με διαφορά το καλύτερο θρίλερ που διάβασα φέτος, και πιστέψτε με διάβασα πολλά. Θα κάνω αναφορά σ' αυτά στο σύντομο μέλλον.