Tuesday, May 26, 2009

David Baldacci – Divine Justice

 
 Αγορά από το Book Depository

Ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι είναι ένας από εκείνους τους συγγραφείς της αστυνομικής-περιπετειώδους λογοτεχνίας που το όνομά του αποτελεί εγγύηση στο θέμα της αναγνωστικής απόλαυσης. Τα βιβλία του είναι πάντα καλογραμμένα, σε κινηματογραφικούς ρυθμούς, και κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό απ’ την πρώτη σελίδα ως την τελευταία, μέσα από πολλές ανατροπές και καταιγιστική δράση.
Στον ανά χείρας τόμο το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα σε μια μικρή μεταλλευτική πόλη στα Απαλάχια Όρη, όπου καταφεύγει ο Όλιβερ Στόουν (ψευδώνυμο του πρώην εκτελεστή της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Καρ), κυνηγημένος από τις αρχές. Όχι, δεν είναι κάποιος αθώος, που τρέχει να σωθεί από τις επιβουλές ενός μοχθηρού κράτους, αλλά ένας αμετανόητος δολοφόνος, που ωστόσο σκότωσε για να απονείμει δικαιοσύνη.
Ο μονόχνοτος, σκληρός και σχεδόν αμίλητος Στόουν, δεν είναι ωστόσο μόνος. Έχει κάποιους φίλους πιστούς -τα υπόλοιπα μέλη του γνωστού από προηγούμενα βιβλία του, Κάμελ Κλαμπ- που είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους, για να τον προστατεύσουν. Αλλά κι απ’ αυτούς θέλει να ξεφύγει αφού το γνωρίζει πολύ καλά ότι η φιλία του μαζί τους, τους μετατρέπει αυτόματα σε στόχους.
Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται έρχονται στο φως πολλά μυστικά και ψέματα των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ, διαβάζουμε για τη διαφθορά που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας, για εγκλήματα πολέμου, αλλά ρίχνουμε και μια ματιά στις ψυχές ρημαγμένων ανθρώπων, και μαθαίνουμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν για να βοηθήσουν κάποιο δικό τους άνθρωπο οι πραγματικοί φίλοι.
Παράλληλα όμως μ’ αυτή την ιστορία καταδίωξης διαδραματίζεται και μια άλλη, που κινείται στα όρια της τραγωδίας, καθώς στην πόλη Ντιβάιν (ειρωνική ονομασία, αφού κάθε άλλο παρά θεϊκή μοιάζει η συγκεκριμένη πόλη), στην οποία βρίσκει καταφύγιο ο Στόουν, συμβαίνουν πράγματα και θαύματα: δολοφονίες που μεταμφιέζονται σε αυτοκτονίες, θάνατοι μεταλλωρύχων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα πολλά κι ανήκουστα. Έτσι ο Στόουν, που πάνω απ’ όλα είναι ένας τίμιος άνθρωπος, βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε τραγικά δύσκολη θέση, αφού αναγκάζεται να είναι ταυτόχρονα φυγόδικος, αλλά και υπερασπιστής του δικαίου.
Μ’ αυτά κι αυτά ο Μπαλτάτσι κατορθώνει για μια ακόμη φορά να φτιάξει ένα εκρηκτικό μίγμα, που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. Όσο για το τοπίο όπου επιλεγεί να τοποθετήσει τη δράση της ιστορίας κάθε άλλο παρά άγνωστο του είναι, αφού σε μια παρόμοια φανταστική πόλη των Απαλάχιων διαδραματιζόταν και το υπέροχο Wish you well, μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και του πείσματος για τη ζωή.
Οι φίλοι των θρίλερ θα το αγαπήσουν.

Saturday, May 9, 2009

Michael Connelly – The Brass Verdict

 
 Αγορά από το Book Depository

Όταν κυκλοφόρησε το Outlook άρχισα να αναρωτιέμαι αν ο Μάικλ Κόνελι, ένας από τους αγαπημένους μου αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, έχασε το «άγγιγμά» του. Το Brass Verdict ήρθε για να μου πει πώς «όχι, το διατηρεί ακόμη!»
Σ’ αυτό το χορταστικό μυθιστόρημα έχουμε τη συνάντηση για πρώτη φορά των δύο αγαπημένων κατά συρροή... ηρώων του Κόνελι: του «δικηγόρου της Λίνκολν» Μάικλ Χάλλερ και του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ Χάρι Μπος.
Όλα αρχίζουν με τη δολοφονία ενός δικηγόρου, φίλου του Χάλλερ, που καταφέρνει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη να ξαναβάλει στο παιχνίδι των μεγάλων δικών τον τελευταίο, που για ένα ολόκληρο χρόνο δεν πάτησε το πόδι του στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από διάφορες ουσίες, όπως τα χάπια και το αλκοόλ. Ανάμεσα στις υποθέσεις που κληρονομεί από τον μακαρίτη είναι κι αυτή ενός μεγαλοπαραγωγού του χόλιγουντ, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ τη γυναίκα του και τον εραστή της. Αυτή είναι η υπόθεση που θα τον απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλη, καθώς θα στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή του.
Το βιβλίο ξεχειλίζει από μυστικά και ψέματα, μικρές και μεγάλες ανατροπές, ενώ στο τέλος του κρύβει και μια μεγάλη έκπληξη. Ο Κόνελι καταφέρνει με μαεστρικό τρόπο να συνδέσει τις ζωές και τα πάθη των φαινομενικά διαμετρικά διαφορετικών ηρώων του, χαρίζοντάς μας μερικές απολαυστικές στιγμές ανάγνωσης.
Η διαφθορά στο αστυνομικό και το δικαστικό σώμα, η ματαιοδοξία των ανθρώπων του χόλιγουντ, τα τερτίπια των δικηγόρων υπεράσπισης και των εισαγγελέων, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται μ’ επιτυχία ο συγγραφέας, σ’ αυτή ιστορία που μπορεί να μην ξεχειλίζει από δράση, αλλά ωστόσο διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.
Ένα καλό βιβλίο της αστυνομικής/δικηγορικής λογοτεχνίας.